Ulusal ve Uluslararası arenada ses getiren çalışmalara imza atan Harran Üniversitesinde ülkemize ve bölgemize büyük hizmetler sunacak bir proje daha hayata geçirildi.
Harran Üniversitesi bilim insanları tarafından bu kez de araştırma, geliştirme, yazılım ve donanımları gerçekleştirilen Zirai Dronlar piyasaya sürülerek çiftçi ve mühendislerin kullanımı için satışa çıkarıldı.
Geliştirilen dronlar, gündüz ve gece operatör kumandalı veya tam otonom olarak bilgisayar veya tablet üzerinden haritada çizilen rotayı takip ederek istenilen noktalara ilaç veya tohum atabilme yeteneğine sahip. Yine dronlara eklenen gelişmiş algılama sistemleri sayesinde dronlar rota üzerindeki engelleri fark edip engellerden kaçınma, eğimli tarlalarda uçuş yüksekliğini koruma, anormal şartlarda başlangıç noktasına güvenli iniş ve depoları tekrar doldurup ilaçlamaya kaldığı yerden devam etme gibi pek çok ileri teknolojik özelliklere sahip. Gelişmiş donanımlara sahip dronlarda AR-GE ekibi tarafından yerli ve yabancı modellere kıyasla daha ileri seviye güncellemeler ve konfigürasyonlar yapılan açık kaynaklı yazılımlar tercih edilmekte, bu sayede çok çeşitli engel tanımlama ve kaçınma, alanında bir ilk olarak yüksek gerilim hatlarından kaçınma gibi ek özelliklerin geliştirilmekte olduğu belirtiliyor.
Harran Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hadi Suzer ve doktora öğrencilerinden oluşan AR-GE ekibi, Harran Üniversitesi Teknokent bünyesinde "EcoBee Dijital Tarım Sistemleri A.Ş." şirketi kurdular. Kurulan şirket sayesinde geliştirilen Zirai İlaçlama Dronlarının satışı da başlamış oldu.
Zirai İlaçlama Dronlarının kapasitesi 16, 30 ve 50 litre olarak tasarlandı. 16 Litre kapasitesine sahip dronun ilk versiyonu, uçuş ve ilaçlama testlerinin ardından Şanlıurfalı bir çiftçi tarafından satın alındı.
Harran Üniversitesi Şemsiye grupları bünyesinde 2019 yılında kurulmuş olan Harran Üniversitesi Dijital Tarım Grubu, sulama, gübreleme ve ilaçlı mücadele konularında robotik sensör, yazılım ve donanım geliştiriyor. Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Kurulu ve GAP İdaresi tarafından desteklenen AR-GE projeleri ile tarımsal amaçlı dronlar başta olmak üzere dijital sulama sistemleri ve arazi robotu gibi bir dizi ürünün geliştirilmesi amaçlanıyor.
Kurulan şirket ile çalışma grubu tarafından geliştirilen yüksek teknolojili dijital tarım ürünlerinin Şanlıurfa başta olmak üzere ülke çiftçilerine ulaştırılması hedefleniyor. Şirketin ticarileştirdiği 16 litrelik ilaçlama kapasitesine sahip dronun ardından 30 litre ve 50 litrelik dronların da ticarileştirilme çalışmaları tamamlanmakta olup en yakın zamanda piyasa sürülecek. 50 litrelik dronun piyasada ilk ilaçlama/tohumlama dronu olacağı belirtiliyor. Yine şirket tarafından ilaçlama dronlarının yanı sıra tam otomatik sulama sistemleri de dahil ileri teknoloji içeren bir dizi ürünün 2023 yılı içerisinde çiftçilerin hizmetine sunulması hedefleniyor.