Tuğba Polat

LGMD Kas Hastalıkları ile Mücadele Derneği 30 Eylül LGMD Kas Hastalıkları Farkındalık Günü dolayısı ile Üsküdar Üniversitesi Dr.Öğr. Üyesi Cihan Taştan ile bir araya gelerek genetik hastalıkların tedavisini masaya yatırdı

Türkiye çapında Limb-Girdle Musküler Distrofi (LGMD)' ( Uzuv-Kuşak Kas Distrofisi ) ile mücadele eden hastkaları bir araya getirmek, bu kas hastalarının sorunlarını gündeme taşımak, hastalığa yönelik başta gen tedavileri olmak üzere tedavileri hızlandırmak amacı ile kurulan LGMD Kas Hastalıkları ile Mücadele Derneği , 30 Eylül LGMD Kas Hastalıkları Farkındalık Günü dolayısı ile Üskudar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi / Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr.Öğr. Üyesi Cihan Taştan ile bir araya gelerek genetik hastalıkların tedavisini masaya yatırdı.

Geçtiğimiz günlerde , Zoom uygulaması üzerinden Dernek Başkanı Şenay Alyörük Kundakçı, Dernek Başkan Yardımcısı Fatoş Akyol ve Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra hasta ve hasta yakınlarının katıldığı toplantıda Derneklerini ve derneklerinin amaçlarını anlatan Şenay Alyörük Kundakçı Türkiye'de bilindiğinden daha fazla LGMD Kas hastasının bulunduğunu belirterek; Amacımız yurt içi ve yurtdışında hastalığımızın tedavisine yönelik çalışmaları takip ederek bu çalışmaların bir an önce hızlanmasına katkıda bulunmak ve en önemlisi de sorunlarımızın her alanda duyulmasını sağlamaktır' dedi. Dr.Öğr. Üyesi Cihan Taştan ise genetik ve genetik çalışmalar hakkında bilgi vererek günümüzde genetik tedavilerin SMA, MS, ALS, Kanser ve DMD gibi kas hastalıklarının bazı türlerinde kullanıldığını belirterek; Özellikle covid-19 pandemisinde mRna türevi aşılar genetik ilaçların ne kadar önemli ve geldiği aşamayı göstermesi açısından son derece dikkat çekicidir. Genetik Mühendislik bir çok alanı içine alan komplex bir mühendislik dalı olup Türkiye'de de özellikle genç arkadaşlarımız bu alanda kendilerini yetiştirmektedir' dedi.

LGMD Kas hastalarının sorularını cevaplandıran Dr.Öğr. Üyesi Cihan Taştan yerli ve milli ilaç çalışmalarının önemine dikkat çekerek; Bu çalışmalar ilk başlarda önemli altyapı yatırımları gerektiren çalışmalar. Ama ülke olarak bu yatırımları yapmak ve genetik alanda ilaçlarımızı ve tedavilerimizi Türkiye'de üretmek zorundayız. Bu ülkemiz için kritik öneme sahip bir konu olup bu alanda ülkemizin pırıl pırıl gençleri bulunmaktadır' diyerek imkan ve destek sunulması halinde kas hastalıklarına yönelik genetik çalışmaların Türkiye'de hızlı bir şekilde başlatıla bilineceğini dile getirdi.

LGMD Kas hastalarının Dernek çatısı altında bir araya gelmesinin önemine de değinen Dr.Öğr. Üyesi Cihan Taştan kas hastaları ile dönem dönem bir araya gelmekten duyacağı memnuniyeti de belirterek her zaman destek olmaya hazır olduğunu belirtti.