Haber Merkezi / Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle GAP alanında görev yapan 20 Tarım Danışmanına 'Doğru Gübreleme' eğitimi verildi. Eğitim alan 20 Tarım Danışanı ise sorumlu olduğu çiftçileri eğitecek.
Alanında uzmanlaşmış eğitimci Doç. Dr. Mehmet Şenbayram tarafından verilen eğitimde; çiftçilerin uyguladıkları gübre uygulamaları yerine doğru gübreleme teknikleri Ziraat mühendislerine anlatıldı.
Verilen eğitim hakkında konuşan Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, çiftçilerin uygulamış oldukları gübreleme yerine doğru gübreleme yapıldığı takdirde ortalama 30 oranında gübre tasarrufu sağlanacak hem de yeraltı sularının nitrat kirliliği azalmış olacak. Bu proje sayesinde çiftçiler ekonomik açıdan rahatlamış olacak. Dedi.
Bu tür projelerin önemine değinen Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, projeye ev sahipliği yapıyoruz. Özellikle girdi maliyetlerin artığı bu süreçte maliyeti nasıl düşürebiliriz, çiftçinin ekonomisine nasıl katkı sağlayabiliriz diye farklı farklı projeler üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Doğru Gübreleme de bu projelerden en önemlisi çünkü girdi maliyetinde aslan payı gübre alıyor. Bu proje sayesinde verim artacak gübreleme maliyeti düşecek ifadelerine yer verdi.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı'ında düzenlenen gübreleme eğitimi sonrası Tarım Danışmanlarına GAP Hassas Akıllı programı eğitimi verildi. Danışmanlar öğrendikleri bu program sayesinde çiftçilerin arazilerindeki sulama, gübreleme ve verimlilik durumunu izleme imkanı bulacaklardır.
Verilen eğitime Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Pof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığından Fatih Bozgeyik ve çok sayıda Tarım Danışmanı katılım sağladı.