Tuğba Polat

Şanlıurfa Arkeoloji Müze Müdürlüğü 18-24 Mayıs Müzeler Haftasını bir dizi etkinlikler ile kutlamaya devam ediyor. Müzeler ile ilgili düzenlenen seminerde konuşan katılımcılar müzelerin tarih, arkeoloji ve kültüre olan ilgiyi arttırdığının altını çizdiler.

18-24 Mayıs Müzeler Haftası çeşitli etkinlikler ile kutlanırken Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nde çeşitli kurum ve kuruluşlar ile ortaklaşa düzenlediği etkinlikler her yaş ve meslek grubundan vatandaşları müze ile buluşturarak güzel çalışmalara imza atıyor.

Öğrencileri müze ve arkeolojiyi sevdi

Bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim ve lise öğrencileri Şanlıurfa Arkeoloji Müzesini ve Göbeklitepe'yi , Müze yetkilileri eşliğinde gezerken aldıkları bilgiler ışığında tarih ve kültüre olan ilgileri artarken etkinliklere emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Müzelerin turizme katkıları çok büyük

Etkinlikler kapsamında Çarşamba günü Şanlıurfa Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafında organize edilen bir diğer etkinlik ise Urfa Medeniyet Turizm Araştırma Merkezi ( URFAM) tarafından ortaklaşa düzenlenen ' Şanlıurfa Arkeoloji, Müze, El Sanatları ve Doğal Zenginliklerin Turizmde Değerlendirilmesi' Semineri oldu. Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Niyazi Kocadağ'ın yanı sıra arkelog, turizm rehberi ve konukların yoğun ilgi gösterdiği Moderatörlüğünü ŞURO Başkanı Harran Üniversitesi TOY Araştırma Görevlisi ve Profesyonel Turist Rehberi Merve Ofluoğlu'nun yaptığı seminerde Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ yaptığı sunumda Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi vererek arkeolojik buluntuların sergilenme aşamasına kadar olan işlemleri anlattı. Celal Uludağ; Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesi olup sergilenen eserleri ile Türkiye ve Uluslararası alanda büyük ilgi göstermektedir. Arkeolojinin kalbinin attığı bir şehirde müzemizin ve Türkiye çapındaki müzelerimizin turizme katkıları çok büyüktür' dedi.

Harran'ın önemi bilinenden çok daha büyük

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı, Harran Kazı Başkanı ve aynı zamanda URFAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise yaptığı sunumda Harran Ören Yerinde ve Harran Kalesinde yıllardır yürüttükleri kazı çalışmaları ve çıkan arkeolojik eserler hakkında bilgi vererek; Harran, sahip olduğu kadim geçmişi ile çok önemli buluntulara ve medeniyet izlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bir çok farklı medeniyete başkentlik eden Harran'ın önemi bilinenden çok büyük aslında' diyerek yapılan çalışmalarda bilinmeden yapılan asılsız haberlere de tepki gösterdi.

Tarihi han, çarşı ve el sanatlarımızı gelecek kuşaklara aktarmalıyız

Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Şehir Kültürü Araştırmacısı Sabri Kürkçüoğlu ise yaptığı sunumda kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış Şanlıurfa'nın bir çok han, çarşı ve el sanatları ürünlerine ev sahipliği yaptığını belirterek; kadim bir şehrin mirası olan bu tarihi han, çarşı ve el sanatlarımızı gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Bu bizim için önemli bir görevdir' dedi.

Urfa ve bölgemiz önemli doğa turizmi potansiyeline sahip

Tanıtım ve Turizm Uzmanı, URFAM Genel Sekreteri Mustafa Akgül ise yaptığı sunumda Urfa ve bölgenin doğal güzelliklerini gözler önüne sererek; Doğal güzellikler turizmde önemli bir yere sahiptir. Urfa bu manada Halfeti, Takoran Vadisi, Birecik Havzası, Karacadağ gibi önemli değerlere sahiptir. Jeopark projesi kapsamında bu doğal alanlarımız binlerce misafiri ağırlayacak güzellik ve değerdedir' dedi.