Haber Merkezi / GAP bölgesinde kullanılan aşırı gübre ve su kullanımını otomize etmek ve kaynakların daha etkin kullanımını sağlamak amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Harran Üniversitesi destekleri ile Ziraat Fakültesi'nde yürütülen Dijital Tarım Tekniklerinin tanıtımı yapılarak fakültenin deneme tarlalarında 'Harran Üniversitesi Dijital Tarım Üssü Araştırma' alanının açılışı yapıldı.
Su ve gübre gibi önemli tarımsal ihtiyaçların geleneksel yöntemler yerine Harran Üniversitesi tarafından geliştirilen robotik tarım teknikleri ile bölge iklimiyle uyumlu yüksek verim ve gelir sağlayacak Dijital Tarım Sistemi, çiftçilerimizin hizmetine sunuldu. Dijital teknolojiler kullanılarak su ve gübrenin yönetilmesi verimi arttırdığı gibi, hem doğayı koruyacak hem de girdi miktarını azaltarak sulamada yüzde 45, gübre de yüzde 27 tasarruf sağlayacak.
Koordinatörlüğü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şenbayram tarafından sürdürülen ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü destekleriyle yürütülen proje kapsamında dijital pamuk üretiminde kullanılan araştırma ve teknolojik ekipmanlar, deneme alanında uygulamalı olarak ilgili kamu kurumları, ziraat odaları, ziraat mühendisleri ve çiftçilere tanıtıldı.
Osmanbey Yerleşkesi Ziraat Fakültesi açık alanında gerçekleşen ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu'nun yönettiği programa, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Başkanı Doç. Dr. Nusret Mutlu, İl Tarım Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP TAEM Müdürü Zeyni Aktaş, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hançer, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, İlçe Ziraat Odaları Başkanları, tarımsal kuruluşlar, çiftçiler, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü ile Mühendislik Fakültesi Bilgisayar bölümü Öğretim Üyeleri tarafından yürütülen ve Harran Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında yürütülen araştırmalar sonucu geliştirilen Dijital Tarım projesi ve yeni nesil tarım teknolojileriyle akıllı ve otonom robotlar arazide akıllı araştırma ve uygulamalarda kullanılıyor.
Yapay zeka ve akıllı tarım teknolojileri kullanılarak, yüksek verim ve gelir elde etmek amacıyla geliştirilen sistem, bölge çiftçilerinin hizmetine sunuldu
Geliştirilen sistem ile çiftçilere gübreleme, sulama ve ilaçlama uygulamalarının zamanında ve doğru bir şekilde yapılmasına olanak sunacak, bölge tarımına ve çiftçisine büyük katkılar sağlayacak sistem sayesinde, çiftçilerin girdi kullanımı azalacağı gibi, özellikle mısır verim miktarı ve hasat zamanının belirlenmesinde de yön gösterici olacak. Dijital Tarım uygulamaları ile çiftçinin girdi kullanımı azaltılırken, diğer taraftan aşırı azot gübresinin neden olduğu içme ve yeraltı sularındaki nitrat kirlenmesi ile atmosfere salınan azot miktarı da azaltılmış olacak.
Drone'lar, robotlar, akıllı sensörler ve yapay zeka ile donatılan ve bölge çiftçilerin hizmetine sunulan sistem, tarım endüstrisinin birçok yönüne hitap edecek. Dijital Tarım ile mahsul izleme, toprak değerlendirmesi, bitki popülasyonunun gözden geçirilmesi, sulama ve drenaj, mahsul koruma, gübre ve böcek ilacı püskürtme ile hasat planlaması yapılabilinecek.
Dijital Tarım Üssü açılışında bir konuşma gerçekleştiren ve Türkiye'nin en güzel kampüslerinden birisinde, Türkiye'nin en kıymetli ve kaliteli fakültelerinden birine sahip olduklarından dolayı gurur duyduklarını belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik: 'Üniversite nedir? Üniversite sadece öğrencilerine eğitim veren bir kuruluş mudur yoksa üniversite, adı üzerinde üniversal olan bir düşünce kuruluşu mudur? Öğrencilere vizyon veren, rehberlik yapan, onlara kariyer sunan bir kurum mudur? Üniversite bir girişimcilik yuvası mıdır? İnovatif etkinliklerin yapıldığı bir yer midir? Üniversite acaba şehirle entegrasyonu kendisine vazife edinmiş bir pozisyonu mu var. Eğer üniversite şehirden kopuksa bunun nedenleri nedir. Daha bunun gibi pek çok soruları kendimize sorabiliriz. Biz kendi kendimize birçok şey yapabiliriz ama bunu topluma mal etmiyorsak bunun hiçbir kıymeti yok. Nitekim son 5-6 yıldır hassas tarım, dijital tarım ve benzeri projeler ortaya çıkmaya başlamıştı ama bunların bir sistematik çerçeve içerisinde organizasyonla görünür bir hale getirilmesi gerekiyordu. Ben hocalarıma bunu yapmaları gerektiğini öngördüm. Birlikte çalışma kültürü, yapılan çalışmaların disiplinler arası olması ve bunun sonunda da çalışmaların topluma yararlı hale getirilmesi çok önemlidir. Dekanımız, Mehmet Ali Çullu hocamız, Mehmet Şenbayram hocalarımız büyük gayretlerle yaptıkları çalışmaları ve yenilikleri çiftçilerimize sunmaya çalışıyorlar. Tüm hocalarımızın bölgemizin yararına şehrimizin çıkarına uygun araştırmalar yapmasını istiyoruz. Şehirle kaynaşmak, bütünleşmek ve bilgilerimizi aktarmak istiyoruz. Bu bizim misyonumuzdur, vazifemizdir' diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Dijital Tarım Uygulama alanının açılışına geçildi, katılımcılara dron, robot ve yapay zeka teknolojisiyle sahada yapılan tüm çalışmalar uygulamalı olarak anlatıldı.