AA / Uça yaptığı açıklamada, altın fiyatlarının düşmesini Amerikan Merkez Bankası Fed'in para politikaları sonucunda yatırımcısının altından çıkmasına ve dünyadaki ekonomik durgunluğa bağladı.
Bu nedenlerin altında talebi düşürdüğünü kaydeden Uça, "Fiyatların düşüşü biz kuyumcuları memnun ediyor. Çünkü fiyatlar çok yüksekti, gram altının satış fiyatı 100 lirayı geçmişti. Yüksek fiyatlarda satışlarımız oldukça gerilemişti. Ancak şimdi fiyatlar düştükçe vatandaşın satın alma gücü yükselecek bizim işlerimiz de daha iyi hale gelecek" ifadesini kullandı.
Uça, altında yüksek fiyat ve kredi kartına taksit sınırlaması nedeniyle kuyumcuların durgunluk yaşadığını anımsatarak, şunları söyledi:
"En azından 4 taksit tekrar uygulanmaya başlayınca işlerimiz biraz daha hareketlendi. Temennimiz taksit sayısının tekrar dokuzlara çıkması. Düğün hazırlığındaki kişilere sesleniyorum şu anda fiyatlar çok uygun ve artık taksitlendirme de başladı. Şimdi alırlarsa düğüne kadar taksitleri bitmiş olacaktır. Evlenecekler için altın almanın tam zamanı. Fiyatlarda yaklaşık yüzde 20 düşüş oldu. Fiyatlar düşükken alışverişlerini yapabilirler."
Altın fiyatlarının geleceğine yönelik tahmin yapmanın güç olduğunu ifade eden Uça, "Bizim beklentimiz düşmesi. Ancak dünyadaki olaylara bağlı olarak altın, savaş ihtimallerinde ya da dünya ekonomisinde toparlanma durumunda yükselecektir. Biz çok fazla artmasını istemeyiz. Bu seviyelerde devam etmesini, hatta daha da düşmesini bile isteriz" dedi.

-"Altın öncelikle devletlerin güvenli limanı"
Yılmaz Uça, fiyatların düşmesinin altının "güvenli liman" olma algısını hiçbir zaman değiştirmeyeceğini savunarak, şöyle devam etti:
"Türkiye olarak çevremize baktığımızda Suriye, Irak, Ukrayna ve Mısır'da sürekli bir kriz ortamı var. Bu kriz ortamlarında kağıt para hiçbir zaman geçmez. Ancak altın, altındır. Binlerce yıldır böyle, bundan sonra da böyle olacaktır. Özellikle enerji ve teknoloji üreten dünyanın ekonomik olarak güçlü ülkeleri, merkez bankalarındaki döviz girdisini altına çevirerek tutuyor. Dünyada güven ortamı tekrar sağlansa bu altınlar piyasaya sürülecek ve altın fiyatları artacaktır. Altın öncelikle devletlerin güvenli limanlarıdır."