Tuğba Polat

Şanlıurfalı Usta Şef Nusret Bal acı Urfa isotundan yaptığı tatlı isot reçeli ile bilinen isot acısını acının en tatlı haline dönüştürdü.

Şanlıurfa'ya gelen yabancı misafirlere isot reçeli diyerek ikram edilen yabancı misafirlerin tatlı zannederek yediği ama ağızlarının yandığı isot reçeli bu sefer gerçekten tatlı isot reçeli haline Şanlıurfalı Usta Şef Nusret Bal tarafından getirildi.

Bir kaç yıldır acı Urfa isotundan tatlı isot reçeli üzerine denemelerde bulunan Şef Nusret Bal formülünü gizli tuttuğu teknik ile Urfa isodunu kendi ifadesi ile 'acının et tatlı hali'ne çevirerek acı isottan tatlı isot reçeli yaptı.

Tatlı isot reçelinin yapımı hakkında bilgi veren Şef Nusret Bal; Acı Urfa isotunun içindeki çekirdeklerini çıkartım bir gece kireç suyunda beklettim. Daha sonra bir kaç sudan geçirerek istenilen kıvama geldiğinde ocaktan indirip iç harcı olarak ta Urfa fıstığı ile bir dolgu malzemesi kullanarak hazırlayıp en alta ise şeftali ve yeşil elmadan oluşan bir Muss fırınlanmış bir şeftali parçacıkları kullandım. Biber tatlısının dengesini koruk ile sağladım' diyerek yaptığı üründen tadanların tatlı isot reçeline tam not verdiğini dile getirdi.

Tatlı isot reçelinin tamamen kendi reçetesi olduğunun altını çizen Şef Nusret Bal yaptığı isot reçelinin daha önce yapılan tatlı Bursa biberinin aksine acı Urfa isotundan yapıldığını, kimseden herhangi bir yardım almadığını ve mesleki tecrübesini konuşturduğunu belirterek talep gelmesi halinde ürün patenti alarak ticari boyutta üretmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.