İLKHA/ 'Yeryüzü evimiz, insanlar kardeşimizdir!' başlığı ile yayımlanan basın açıklamasında, 'Son zamanlarda özellikle bazı çevreler tarafından Suriyeli sığınmacılara karşı nefret söylemi geliştirilerek toplumsal kaos çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bir tür toplum mühendisliği ile toplumun sinir uçları kaşınmakta sığınmacılar üzerinden nefret ve ırkçılık furyası estirilmek istenmektedir. Bu bağlamda Gaziantep örneğinde masum insanlara yönelen provokatif şiddet başta olmak üzere kimden gelirse gelsin mazlumlara yönelen her türlü ırkçı, ayrımcı tutum ve davranışı lanetliyoruz. Savaştan kaçan insanlara selamet yurdu olan ülkemizi azap yurduna dönüştürmeye kimsenin hakkı yoktur.' denildi.
Mazlumlara yardım etmenin önemine vurgu yapılan açıklamada, 'İnancımız ve kadim değerlerimize göre mazlumun kimliği sorulmaz, zulümden kaçanlara yardım etmek en temel insani değerdir. 11 yıldan fazladır bu kadim değerleri en güzel şekliyle icra eden necip milletimizin erdemli duruşu her türlü takdire şayandır. Söz konusu emeğin korunması adına insanların onur ve haklarının muhafazası için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Gerek Türkiye yasaları ve gerekse uluslararası yasalarla teminat altına alınan insan haklarının korunması barış içinde yaşamanın ön şartıdır. Sığınmacılar ya yaratılışta eşimiz, ya dinde kardeşimizdir. Ebetteki yaşanan birtakım sorunlar olabilir. Ancak bunun yegane muhatabı kamu kurumlarıdır. Hiç kimse kendini mahkeme yerine koymamalıdır.' ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
'Son olarak sığınmacılar üzerinden devşirilmeye çalışılan kaos ve çatışma planlarına karşı halkımızı sağduyulu davranmaya, merhamet, dayanışma ve yardımlaşma dolu kadim Anadolu mirasını korumaya davet ediyoruz.'