Tuğba POLAT/ Şanlıurfa İl sağlık Müdürlüğü olarak "Veremsiz Bir Türkiye" hedefi doğrultusunda ildeki tüm Hastanelerde bilgilendirme standı kurulduğunun ifade edildiği açıklamada, "Hastaneler dışında İlçe Sağlık Müdürlüklerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personelleri tarafından kurum personellerine, öğrencilere, sivil toplum örgütlerine ve halka verem hastalığı hakkında eğitimler verilerek broşür dağıtıldı. Sağlık personelleri tarafından hafta boyunca Tüberküloz hastalığı ile ilgili toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler yapıldı" ifadelerine yer verildi.

TEDAVİDE BAŞARI ORANI YÜZDE 95 İLE YÜZDE 99 ARASINDA
Halk arasında Verem olarak bilinen Tüberküloz'un; hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları tutabilen bulaşıcı bir hastalık olduğu vurgulanan açıklamada, "Çoklu ilaçların düzenli kullanılması halinde yüzde 95-99 oranında iyileşme sağlanan hastalığın, tedavi süresi ise 6-24 ay arasında değişebilmektedir. Hastayı, ailesini ve çevresini etkilemesinin yanı sıra uzun tedavi sürecinin yol açtığı tedavi uyumsuzluğu ve yıkıcı maliyetler sebebiyle biyopsikososyal bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre; Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz basili ile enfekte olup bunların yüzde 5-10'uda aktif hastalık gelişmektedir. 2021 yılında, dünya genelinde yaklaşık 10,6 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmış ve 1,6 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında COVID-19 hastalığından sonra ikinci sırada yer almaktadır" diye bilgilendirmelerde bulunuldu.
Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi:
Tüberküloz ile küresel olarak mücadele edebilmek amacıyla; Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birini "2030 yılına kadar tüberküloz hastalığını sona erdirmek" olarak belirlemiş, DSÖ de Küresel Tüberkülozu Bitirme (End TB) Stratejisi çerçevesinde 'DSÖ Avrupa Bölgesi Tüberküloz Eylem Planı 2023-2030'u uygulamaya koymuştur. Eylem planı ile ülkemizin de içinde bulunduğu DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2015 yılı verilerine göre, tüberküloz sıklığının %80, tüberküloz ölümlerinin ise %90 oranında azaltılması hedeflenmektedir.
İlaçların düzenli kullanılması halinde tedavi edilebilen tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri, tüm sağlık kuruluşlarımız tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır. Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar, Bakanlığımız tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde de tedavi ve kontrollerini düzenli olarak yaptıran, ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına aylık şartlı nakdi sosyal yardım yapılmaktadır.
Geldiğimiz süreçte, politik bir kararlılıkla yürütülen programımızın nihai hedefi VEREMSİZ BİR TÜRKİYE olup bu hedefe ulaşabilmesi için; Bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması, bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması, uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi, tüberküloz hastası ve temaslılarının, ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir.