AA / Yaklaşan bayram öncesi kurbanlık hayvanlar pazarlardaki yerini aldı. Besicilerden kimi henüz siftah yapamazken, kimisi ise ilk hayvanlarını satabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
Şanlıurfa'daki pazarlarda alıcılarını bekleyen küçükbaş hayvanlar ortalama 500, büyükbaş hayvanlar ise 5 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Tosunların kilosuna göre 7 bin lirayı bulduğu pazarda, koçlar ise bin liraya kadar alıcı bulabiliyor.
Satışların başladığını belirten besici Mehmet Bağtimur, bayram yaklaştıkça kurbanlıklara ilginin artmasını beklediklerini söyledi.
Geçen yıl beslediği hayvanların tamamını sattığını ifade eden Bağtimur, ''Geçen yıl canlı hayvanın kilosu 9 liradan satılıyordu, şuanda 11 lira civarında gidiyor" dedi.
Besici Ahmet Aslan da yem fiyatlarının yüksek olmasından yakındı. Bu yıl satışlarının iyi başladığını ifade eden Aslan, özellikle son 15 günde alıcıların arttığını kaydetti.
- ''Fiyatlar yüksek gibi gözükse de besiciyi kurtarmıyor"
Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşat Karadeniz yaptığı açıklamada, maliyetlerin yüksek olmasının et fiyatlarının artışında etkili olduğunu söyledi.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla piyasanın yavaş yavaş canlandığını belirten Karadeniz, ithalat yapılmaması durumunda bu yılın besiciler için kazançlı geçebileceğini ifade etti.
Hayvancılığın biraz daha desteklenerek ileriye götürülmesini beklediklerini dile getiren Karadeniz, "Şuan pazarlarda ciddi hareketlilik ve canlılık var. Fiyatlar piyasaya göre yüksek gibi gözükse de besiciyi kurtarmıyor. Yem girdileri yüksek, arpa 80 kuruş civarında. Dolayısıyla bu insanlar gerçekten ciddi paralar kazanmıyor" diye konuştu.
Karadeniz, sektörde bir an önce istikrarın sağlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.