Seyfullah POLAT/ Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi ( DEPSAŞ) Çiftçi ve Sulama Birliklerinin sulama enerjisi borcuna ve bu borçların Ziraat Bankası aracılığı ile 0 faizli ve 5 yıl vadeli olarak ilişkin özel bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Çiftçi ve Sulama Birliklerinin 9 Milyar TL Sulama enerjisi borcu var
Basın toplantısında sulama enerjisi borçlarına ilişkin açıklamada bulunan DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel yaptığı açıklamada: Şanlıurfa'da tarımsal sulama abone sayımız 16 bin 296'ya yükselmiş olup borçlu olan abone sayımız 14 bin 393 kişidir. Bu abonelerimizin ve sulama birliklerinin DEPSAŞ'a olan borcu ise 9 Milyar TL civarındadır. Bilindiği üzere DEPSAŞ elektrik enerjisini piyasadan alıp tüketiciye ulaştıran bir işletmedir. Bu borcun ödenmesi için Ziraat Bankası tarafından sağlanan 0 faizli ve 5 yıl vadeli tarımsal sulama elektrik desteğine, Şanlıurfa'da yüzde 88'inin elektrik borcu bulunan çiftçilerimiz maalesef yeterince ilgi göstermemektedir. Bu destek faydalanmak için son gün 31 Aralık 2022 tarihi olmasına rağmen bu güne kadar 181 çiftçimiz bu başvuruda bulunmuştur" dedi.

Şanlıurfa'daki çiftçilerin % 88'inin elektrik borcu var
Geçtiğimiz yıllarda devletin sulama enerjisi konusunda çiftçiye öneli desteler sunduğunu belirten Murat Karagüzel; Maalesef devletin ciddi desteklerine ve ödemelerde getirilen kolaylıklara rağmen tahsilat konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık ve yaşıyoruz. DEPSAŞ olarak alacak stokumuz sulamada elektrik enerjisi kullanan çiftçilerden kaynaklanıyor ve Şanlıurfa'daki çiftçilerin % 88'nin elektrik borcu var" diyerek Şanlıurfa'da geçmiş yıllarda mesken ve ticarethanelerde % 70ler civarında olan kayıp-kaçak oranının %35 lere gerilediğini belirtti. Murat Karagüzel asıl sorunlarının sulamada kullanılan elektrik borcunun olduğunu de ifade ederek mesken ve ticarethanelerdeki kayıp -kaçak bedelinin çok yüksek rakamlarda olmadığını dile getirdi.

Çiftçimiz bu fırsatı kaçırmamalı
Murat Karagüzel açıklamalarına devamla; Bölgede sulama birlikleriyle birlikte 9 milyar TL alacağımız varken, şimdiye kadar bu krediden yararlanılan, ödeme yapılan miktar 35 milyon TL. Bölgemizde, kangren haline gelen tedarik ve ödeme sorunun banka aracılığıyla çözülmesini istiyoruz. Çiftçilerimiz bu fırsatı kaçırmamalı. Çiftçilerimiz bu krediye başvursunlar. Bununla alakalı çiftçilerimizle, Ziraat Odalarıyla, Sulama Birlikleriyle, Köy Muhtarlarıyla, Kanaat Önderleriyle toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bu görüşmelerin dikkate alınmasını rica ediyoruz" dedi.

Son başvuru 31 Aralık 2022
Ziraat Bankasının çiftçilere yönelik sıfır faizli beş yıl vadeli ödeme kolaylığının önemine dikkat çeken Murat Karagüzel; "Biz de enerjiyi satın alıp müşterilerin hizmetine sunuyoruz. DEPSAŞ bir aracı kurumdur. Enerjiyi bize ne devlet, ne de bir enerji santrali veya bir tesis indirimli vermiyor. Ödeme olmadığı takdirde biz de enerji tedarikinde sıkıntı yaşıyoruz. Şimdiye kadar çiftçilerimiz, hasat zamanında ödeme için, eski borçların ödenmesi bu ve buna benzer hizmetlerin sunulması için hep talepte bulundular. Ama ürün geldi önlerine şimdi, beklenen rağbeti görmedi. Şu anda bankanın sunmuş olduğu avantajların haricinde biz de bize başvuran çiftçilerin gecikme zammıyla alakalı herhangi bir talepte bulunmuyoruz" diyerek ödeme kolaylığı için tanınan başvuru süresinin 31 Aralık 2022 tarihinde sona ereceğini hatırlattı.

DEPSAŞ ayrı, DEDAŞ ayrı kurum
Basın toplantısına katılan gazetecilerin şehir merkezi ve kırsalda yanan elektrik kesintileri ve diğer elektrik sorunlarına ilişkin sorularını da cevaplandıran DEPSAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel; DEPSAŞ ayrı, DEDAŞ ise ayrı bir kurumdur. Her ne kadar aynı gruba bağlı olsak ta iş ve işleyiş anlamında görevlerimiz farklı. Bahsettiğiniz sorunlar elektriğin dağıtım ve bakımından sorumlu olan DEDAŞ'ın sorumluluk alanında olup bizim sorumluluk alanımızda değildir" dedi.