Mutlu GÜNEŞ / Hilvan Tarım İlçe Müdürlüğü Toplantı Salonunda Süs Bitkileri ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ile ilgili verilen eğitimle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hilvan Yerel Eylem Grubu Koordinatörü Yusuf Yavuz, 'LEADER Yaklaşımı, kırsal kalkınmanın yerelde yaşayan kırsal topluluklar aracılığıyla gerçekleştiren bir program türüdür. Geleneksel kırsal politika tedbirlerine alternatif çözüm üreten yeni bir yaklaşımdır. Şanlıurfa Hilvan İlçesinde 2019'dan bu yana uyguladığımız, tarım, turizm, eğitim ve kültür mirası başlıkları altında birçok projeyi hayata geçirdik' diyerek yeni projelerin devam edeceğini dile getirdi.

BU BİTKİLERİN KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ
Yerel Kalkınma Stratejisinin, kaynakları daha etkin kullanmaya, faaliyetleri bütünleştirmeye ve bölge halkının ortak sorunlarına çözüm üretmeye olanak sağladığını aktaran Yavuz, 'Kırsal alanın sorunlarına çözüm üretme adına yeni bir eğitim programı düzenledik. Özellikle Hilvan ilçemizde yetiştirilen ürünlere alternatif ürün olma, ürünler hakkında çiftçilerimizi kapsamlı bilgi verme adına süs ve aromatik bitki yetiştirme eğitimi verdik. Tıbbi ve Aromatik bitkiler; halk hekimliği, beslenme, eczacılık, kozmetik, gıda, parfümeri ve terapi gibi çok farklı sektörlerde geniş kullanım alanı bulmaktadır. Özellikle son yıllarda Tıbbi ve Aromatik bitkilerin önemi gün geçtikçe artmış ve bu bitkilere olan talep oldukça artmıştır' diye konuştu.

ÜLKEMİZ ÇOK ZENGİN BİR FLORAYA SAHİP
Türkiye'nin çok sayıda bitki türü ve çeşitliliğine ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Hilvan Yerel Eylem Grubu Koordinatörü Yusuf Yavuz, 'Ülkemiz Tıbbi ve Aromatik bitkiler açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Ülkemizde bulunan Tıbbi ve Aromatik bitkilerin çok büyük bir kısmı doğal olarak yetişmekte ve az bir kısmının çok sınırlı alanlarda kültürü (sera alanları) yapılmaktadır. Hilvan ilçemiz iklim, ışık, toprak, su, mineral maddeler kapsamında oldukça zengin topraklara sahip ve bu topraklarda her türlü ürün yetişmektedir. Bunun bilincince olan Hilvan Yerel Eylem Grubu çiftçilerimizi alternatif ürün konusunda bilgilendirme eğitim verdi. İleriki yıllarda Hilvan ilçemizde Biberiye, Çörek otu, Çuha çiçeği, Defne, Devedikeni, Ekinezya, Fesleğen, Gül, Ihlamur, Isırgan otu, İğde, Karadut, Karahindiba, Kuşburnu, Lavanta, Limon, Limon otu, Mersin, Menekşe kökü, adaçayı, Nane, Safran, Sumak, Tarçın, Zambak vb gibi ürünlerin yetiştirdiğini konusunda çiftçilerimize eğitim verdik. İnşallah alternatif ürün konusunda çiftçilerimiz önümüzdeki yıllarda bu ürünleri yetiştirir ve Hilvan'da farklı ürünlerde yetiştirilir. Çiftçilerimize yönelik bu tür eğitimler devam geleceği gibi her konuda çiftçilerimize desteklerimiz devam edecektir' diye söylerini tamamladı.