İLKHA/ Türkiye'de son günlerde artan köpek saldırılarının ardından başıboş köpeklerin barınaklarda koruma altına alınması konusu gündeme geldi.
Özellikle kenar ve kırsal mahallerde çocuklara saldıran başıboş köpekler, son olarak Harran Üniversitesi bahçesinde yürüyen üniversite öğrencisine, Konuklu Mahallesi'nde de okula giden öğrencilere saldırarak yaralamıştı.
Sokak köpeklerinin saldırıları ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Maalesef medyada çocuklara saldıran başıboş köpeklerin facialarıyla ilgili üzüntü verici haberlere rastlıyoruz. Sahipsiz hayvanların yerinin barınaklar olduğunu unutmamalıyız. Buradan birinci derece büyükşehirler olmak üzere tüm belediye başkanlarına sesleniyorum; sahipsiz hayvanlar için sıcak ve güvenli barınaklar kurarak pek çok gönül kazanabiliriz.' ifadelerini kullanmıştı.
Belediyelerin başıboş köpeklerin barınaklara alınması konusunda ağır davranması tepkilere neden oluyor.
Şanlıurfalılar, başıboş köpeklerle ilgili konuştu.

'Sokak köpekleri caddelerde yatıyor diye insanlar korkuyor'
Sokak köpeklerinin toplatılarak koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Kadir İnci, 'Sokak hayvanlarını toplasınlar. Aç ve susuz bir şekilde sokaktalar, yazıktır. Sokak hayvanları insanlara, çocuklara saldırıyor. Belediye sokak hayvanlarını toplayıp barınaklara yerleştirsinler. Sokak köpekleri caddelerde yatıyor diye insanlar korkuyor. Sokak köpeklerini toplasınlar.' şeklinde konuştu.

'Sokak hayvanları her gün çocukları kovalıyor'
Sokak köpeklerinin çocuklar için tehlike oluşturduğunu belirten Faruk Kaya, 'Sokak hayvanları her gün çocukları kovalıyor. Balıklıgöl'ün içerisinde bir sürü köpek var. Belediyemiz sokak köpeklerini toplamıyor. Sokak köpekleri tehlike oluşturuyor. Sokak köpekleri çocukları kovalıyor, kapıyor. Sokak köpeklerinin toplatılmasını isteriz. Sokak köpekleri her yerde var; ama Balıklıgöl'de daha fazla var.' diye konuştu.

'Toplanan hayvanlar koruma altına alınmalı'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sokak köpekleri ile ilgili çağrısını olumlu bulduğunu vurgulayan Ahmet Telkıran, 'Sokaktaki hayvanlar, toplatılsa iyi olur. Aniden insanlara saldırabiliyorlar. Sokak köpekleri saldırarak insanları parçalayabiliyor. Cumhurbaşkanımızın belediyelere sokak hayvanları ile ilgili yaptığı çağrı doğrudur. Belediyelerin sokak hayvanlarını toplatmasından yanayız. Toplanan hayvanlar koruma altına alınmalı. Hayvanları da yaratan Allah'tır. Hayvanlara eziyet etmek olmaz. Müslümanlığa yakışmaz. Belediyeler sokak köpeklerini koruma altına alsın.' ifadelerini kullandı.

'Belediyeler, sokak hayvanlarıyla ilgili bir adım atmalı'
Başıboş sokak köpekleri ile ilgili belediyelere sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Kadir Durmaz, 'Sokak hayvanları dostlarımızdır. Onları seviyoruz; ama başıboş olması durumunda insanlara ve çocuklara zarar verebilecek bir kapasitede ise belediyelerin bir adım atması gerekir. Belediyeler, sokak hayvanlarıyla ilgili bir adım atmalı. Başıboş kalmaktansa barınaklara götürülebilir. Barınakta da bakım, ilaç ve yem verilebilir. Sokak hayvanları başıboş kaldığında örneğin bir bayana saldırabilir. Bir çocuğun savunmasız anında ona saldırabilir. Bu durum da üzücü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Belediye isterse bu konu ile ilgili bir adım atabilir. Belediyenin bir geliri var; sokak hayvanlarıyla ilgili bir adım atabilir.' dedi.

'Belediyenin sokak hayvanları konusunda acilen bir tedbir alması gerekiyor'
Şanlıurfa'da Sokak hayvanları ile ilgili çalışma yapılmasını isteyen Mustafa Avcılar, 'Sokak hayvanlarıyla ilgilenen olmalı. Gece saat 21.00-22.00'den sonra kimse evine gidemiyor. Çocuklar sokak hayvanları yüzünden ekmek almaya gidemiyor. Şehre uzak olanlar bile sokak hayvanlarından korkuyor. Belediyenin sokak hayvanları konusunda acilen bir tedbir alması gerekiyor. Kenar mahallelerde daha fazla sokak köpekleri var. Belediyenin lüks semtlerde çalışması var diye orada fazla sokak hayvanı yok. Sokak hayvanları kenar mahallede çok var. Sokak hayvanları ile ilgili gereken çalışmayı belediye benden daha iyi biliyor. Belediye başkanı sokak hayvanları konusunda gerekeni yapmalı.' şeklinde konuştu.