İLKHA/ Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine yakın mesafede bulunan çöp toplama alanında Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye ilçesinin çöpleri toplanıyor.
Çöp alanından yayılan kokular başta Eyyübiye ilçesi olmak üzere kırsal mahallelere kadar ulaşıyor.
Pis kokulardan rahatsız olduklarını belirten mahalle sakinleri, HÜDA PAR Eyyübiye İlçe Başkanlığı önünde düzenlen 'Çöp kokusuna mandallı tepki' eylemine katıldı.

'Çöp kokusuna ortak çözüm bulun'
Mahalle halkının pis kokulardan dolayı eylem yaptığını belirten mahalle sakinlerinden Osman Akarslan, 'Özellikle son 2 ayda halk çöp kokusu nedeniyle protestolar yaptı ve yol kapatma eylemine başvurdu. Belediyeye çok dilekçe verdik; ama hiçbir şekilde geri dönüş alamadık. Özellikle Yenice Mahallesi bölgesi ve eğitim kampüsündeki kardeşlerimiz söylemlerde bulunuyor. Çöp kokusundan durulmuyor ve bu durumla ilgili bir şeyler yapılmıyor. Ders işleyen gençler bile çöp kokusundan dolayı derse motive olamıyor. 2 ay önce Yenice halkı ve yakın mahalledekiler yol kapatmaya gittiler. Bu kadar protesto yapıldı; ama geri dönüş yapılmadı. Buradan belediyeye çağrıda bulunuyoruz; bu çöp kokusuna ortak çözüm bulun. Çöplerin bir kısmı Haliliye'ye bir kısmını da Karaköprü'ye versinler. Bu durum böyle çözülür. Oradaki insanlar bu kokuya alışırlarsa buradaki insanlar da alışır. Ortak bir çalışma bekliyoruz. ' ifadelerini kullandı.

'Havalandırma yaptıkları halde kötü koku geliyor'
Çöp kokusundan dolayı doğru dürüst uyuyamadıklarını ifade eden mahalle sakinlerinden İsa Çelik, 'Yaz aylarında genellikle damda oturduğumuz ve uyuduğumuz da çöp kokusunu alıyoruz. Rüzgar ters estiğinde çöp merkeze uzak olmasına rağmen kötü koku buraya kadar geliyor. Sabah vakitleri çöp kokusundan dolayı hastaneye gidemiyoruz. Çöp kokusundan dolayı evde yemek yiyemiyoruz. Yetkililerin bir an önce bu durumu çözüme kavuşturması gerekiyor. 'Yaparız' diyorlar ama yapmıyorlar. Çöp merkezi ile aramızda 3 kilometre mesafe var. Koku buraya kadar geliyor. Hastanede çalışıyorum. Kış aylarında soğuk rüzgar geldiğinde bile koku geliyor. Lağım kapağı hava alsın diye kapaklar açılıyor ve lağım kokusu geliyor. Havalandırma yaptıkları halde kötü koku geliyor.' şeklinde konuştu.

'Eyyübiye gerçekten berbat kokuyor'
Büyükşehir Belediyesinin çöp sorununa çözüm bulması gerektiğini vurgulayan mahalle sakinlerinden Ahmet İdem, 'HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığının tertiplemiş olduğu basın açıklamasına eşlik ettik. 'Eyyübiye okuyor' diye pankartlar asılmış ama Eyyübiye kokuyor. Eyyübiye'deki çöp kokusunun bitirilmesi için partimizin açıklamasını destekliyoruz. İnşallah, en kısa sürede çocuklarımız, aileler, mesken ve kurumlar için daha temiz olur. Eyyübiye gerçekten berbat kokuyor. Eyyübiye'de işletilen merkezden gelen koku çekilecek gibi değil. Yetkililerin bir an önce bu tesisi kapatması ya da alternatif bir çözüm bulması konusunda çağrıda bulunuyoruz. ' şeklinde konuştu.

'Yetkililer, Allah için bu duruma el atsın'
Urfa'da havaların sıcak olmasından dolayı damda yattıklarına değinen mahalle sakinlerinden Mehmet Caymaz, 'Eyyübiye'de çok kötü kokular var. Urfa'da yılın 6 ayında damda yatıyoruz; ama kokudan dolayı damda yatamıyoruz. Yetkililer, Allah için bu duruma el atsın. Sizin aracılığınızla çözüm bekliyoruz. Yetkililer 'çözeriz, yaparız' diyerek bizi başlarından salıyorlar. Çöp merkezindeki dinamoları çalıştırsalar biraz nefes alırız.' dedi.
Eyyübiyeli çocuklar ise şöyle konuştu:
'Mahallemize çok pis kokular geliyor. Çöp kokusundan dolayı herkes rahatsızdır. Çöp kokusundan dolayı sivrisinekler var. Sivrisineklerden dolayı parklara çıkamıyoruz. Evde oruçlu halde uyuyamıyoruz. Yaz aylarında damda yatamıyoruz. Sivrisinekler ağzımıza giriyor. Çöp kokusundan dolayı midemiz bulanıyor, ders çalışamıyoruz, parklarda oturamıyoruz.'