AA / Yaklaşık 5 yıldır Suriyelilere kapılarını açan Türkiye'de, gerek kamplarda gerekse şehirlerde 2,5 milyonu aşkın Suriyeli yaşıyor. Türkiye'nin Suriye'deki rejimin neden olduğu büyük felakete karşı en başından beri yürüttüğü "açık kapı" politikası ve insani yardımları zaman zaman farklı ülkelerdeki yöneticiler ve yardım kuruluşları için model olarak seçiliyor.
Türk Kızılayı ev sahipliğinde Türkiye'ye gelen Pakistan Kızılayı Genel Sekreteri Rizwan Nasser ve beraberindeki heyet, yaklaşık bir hafta boyunca sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı başta Şanlıurfa ve Hatay olmak üzere çeşitli kentlerde incelemelerde bulunup, Suriyelilerle yüz yüze görüşmeler yaptı.
Temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nasser, Türkiye'ye Pakistan'daki Afgan mülteciler sorununa çözüm üretebilme amacıyla ziyarette bulunduklarını söyledi.
Yaptıkları yüz yüze görüşmeler sonucu Suriyelilerin de kendilerine sunulan hizmetlerden memnun olduklarını gözlemlediklerini aktaran Nasser, "Binlerce Suriyeli gördük sanki birer mülteci değil de Türkiye ile kardeş gibiler, bu bizi çok etkiledi. Verilen hizmet çok iyi, Türkler ile çok iyi anlaşıyorlar" dedi.
Türkiye'nin Suriyeli komşularına dünya çapında kayda değer yardım ve hizmetlerde bulunmaya çalıştığını bildiklerini kaydeden Nasser, sığınmacılara desteklerinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

"Tüm dünyaya örnek olacak çalışmalar"
Pakistan'da yaklaşık 2 milyon Afgan mültecinin bulunduğunu anımsatan Nasser, şöyle konuştu:
"Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Kızılayı'nın yaptığı çalışmalar sadece Pakistan'a örnek olacak çalışmalar değil tüm dünyaya, Avrupa'ya örnek olabilecek çalışmalar. Çünkü Avrupa çok sayıda mülteci akınını hiçbir zaman yaşamadı. Bu konuda Türkiye'nin çok ciddi bir deneyimi ve uzmanlık alanı oldu. Bu çalışmaların hepsi tüm dünyaya örnek olabilecek çalışmalar. Özellikle kamplardaki organizasyon, barınma, konaklama, eğitime erişimler ve Türk Kızılayı tarafından uygulanan gıda kart gibi programlar aslında mültecilerin çok iyi şekilde ağırlandığının güzel örneği niteliğinde. Bizim de Pakistan olarak yaklaşık 2 milyon Afgan mültecileriyle bir deneyimimiz oldu. Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarını örnek alacağız, Türkiye'ye baktığımız zaman işini gerçekten çok iyi yaptığını görüyoruz."
Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek de Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda dünya çapında örnek gösterildiğini söyledi.
Şimşek, Pakistan heyetine sığınmacılar konusundaki çalışmalar ve stratejilere ilişkin kapsamlı bilgi verdiklerini belirtti.