İLKHA/ Şanlıurfa'da havaların soğumasıyla birlikte kentin çeşitli mahallelerinde kurulan tezgâhlarda kahvaltıların vazgeçilmezi olan yeni mahsul zeytinin satışları başladı.
Zeytin bahçesinden toplanıp kilogramla satılan zeytinler, tuzlanıp birkaç gün suda bekletilip kıvamına getirildikten sonra sofradaki yerini alıyor.
Şanlıurfa'nın Merkez Haliliye ilçesinde zeytin satışı yapan Ramazan Kuş, zeytinleri Gaziantep'in Nizip ilçesinden getirdiklerini söyledi.
Zeytinlerin fiyatının 12 ila 35 lira arası olduğunu ifade eden Kuş, Şanlıurfa'da en çok Halhallı (Benekli) zeytinin tercih edildiğini belirtti.
Kimi müşterilerin isteği üzerine zeytini makine yardımıyla kırdıklarını söyleyen Kuş, bazı müşterilerin ise zeytini evde kendilerinin kırdığını dile getirdi.

"Zeytinler Nizip'ten geliyor"
Zeytinden zeytine fiyatın değiştiğini ifade eden Kuş, "8-9 yıldır zeytin işiyle uğraşıyorum. Ustam bana zeytin getiriyor ben de satıyorum. Zeytinler Nizip'ten geliyor. Zeytinlerin hepsi halhallıdır. Manzalin, Sorani ve Gemlik var. Yerli zeytin satıyoruz. 12 liradan 35 liraya kadar çıkan fiyatlar zeytinden zeytine değişiyor." dedi.

"Zeytin sezonu açıldı"
Şanlıurfa halkının genellikle Halhallı zeytini tercih ettiğini belirten Kuş, "Zeytin sezonu açıldı. Yağmur yağdıktan sonra daha da iyi olacak inşallah. Urfalılar genellikle halhallı zeytini tercih ediyor. Halhallı Urfalıların yöresel zeytinidir. Bazıları Gemlik bazıları da yeşil zeytin alıyor. Müşterinin arzusuna göre zeytin var. Zeytinin fiyatı geçen sene uygundu, bu sene pahalıdır." diye konuştu.
Kuş, zeytin hakkında son olarak, "Zeytinleri burada makine yardımı ile kırıyoruz. Bizden zeytin alanın zeytinini bedava kırıyoruz. Zeytini alıp kendi evinde kıranlar da var. Kimisi de gelip zeytini burada çizdiriyor." şeklinde konuştu.