2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı ile birlikte sayıları yaklaşık 8 milyonu bulan Suriyeli ülkelerini terk ederken bu sığınmacı ve mültecilerin Suriye’ye dönüşü Suriye iç savaşının en büyük problemi olarak güncelliğini korumaya devam ediyor. Suriye iç savaşının bitirilmesi ve Suriyelilerin vatanlarına geri dönmesi için mücadele eden Suriye Vatandaşlık Onuru ve Hakları Derneği yaptığı araştırmalar ve ortaya koydukları çözüm önerilerini Suriyeli ve Türk STK’ları ile paylaştı.
Suriye’de iç savaşın bitirilmesi tarafların uzlaşmasına bağlı
Suriye Vatandaşlık Onuru ve Hakları Derneği Şanlıurfa Temsilciliği tarafından Cumartesi günü İl Temsilcisi Mervan Nezhan ve Dernek Yöneticileri Maher Abod, Firas Freh’in yanı sıra Suriyeli ve Türk STK temsilcilerini katıldığı panelde saha araştırmaları ve görüşmelerine ilişkin bir sunum gerçekleştiren Mervan Nezhan; Suriye’de yıllardır süregelen iç savaş maalesef Rusya, ABD, İran ve bu ülkelere bağlı örgütlerin katılımı ile daha da karmaşık bir hal almıştır. Suriye’de iç savaşın bitirilmesi tarafları uzlaşmasına bağlıdır. Ama bu uzlaşı Suriye’de faaliyet gösteren ve Suriye’yi ve Suriyelileri temsil etmeyen grupların varlığından dolayı çok zor görünmektedir” dedi.
Esed Rejimine güven yok.
Suriyelilerin geri dönüşü için güvenli ortamın sağlanması ve bunun hukuki, güvenlik altyapısın oluşturulması gerektiğinin altını çizen Mervan Nehzan; Şu an Esed Rejiminin hapishanelerinde binlerce tutuklu bulunmakta ve sistematik işkenceye tabi tutulmaktadır. Suriye dışında bulunan Suriyelilerin en büyük korkusu Suriye’ye döndüklerinde tutuklanmak ve sistematik işkenceye maruz kalmaktır. Bundan dolayı Eser Rejimine güven yoktur. Suriyelilerin dönüşünde bu hususun sağlam güvenceler altına alınması şarttır” dedi.
Suriye’de herkes kendi şehrine dönebilmeli
Türkiye tarafından oluşturulan güvenli bölgeleri çok olumlu bulduklarını belirten Mervan Nehzan; Suriye’de iç barış sağlanacaksa Suriye’nin Şam, Halep, Rakka, Lazkiye gibi şehirlerinde yaşayan Suriyelilerin de kendi şehirlerine güvenle dönebilmeleri ve buralarda güvenle yayabilmeleri teminat altına alınmaları sağlanmalıdır. Bu güvenlik sağlanabilirse inanıyorum ki bir çok Suriyeli ülkesine geri dönecektir” dedi.
Türkiye’ye müteşekkiriz.
Sunumunun ardından soruları yanıtlayan Mervan Nehzan Türkiye’de yaşayan 4 milyon civarında Suriyelinin ve Türkiye’nin yaşadıkları sıkıntıların farkında olduklarını belirterek; Bizim de en büyük arzumuz Suriye’ye bir an önce barışın getirilmesi ve Suriyeli kardeşlerimizin kendi vatanlarına dönmesidir. En büyük arzumuz kendi vatanımızda, kendi topraklarımızda yaşamaktır. Türkiye’ye ve Türk halkına bugüne kadar bizlere verdikleri destekten dolayı müteşekkiriz. Bizde vatanımıza dönmek istiyoruz ama bunu niçin onurlu bir barışın ve geri dönüş şartlarının temin edilmesi gerekiyor” dedi.