İLKHA/ 2020 yılında meslek liselerinde üretimde elde edilen gelir, son iki yılda yüz 100 artarak 503 milyon 197 bin 847 liraya ulaştı.
Millî Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini artırmada önemli katkısı olan döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesini artırmayı sürdürüyor.
2021 yılının ilk on bir ayında 2020 yılının aynı dönemine göre üretimden elde edilen gelirin yüzde 63 arttığını ifade eden Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 'Bu yılın ilk on bir ayında meslek liselerimizin üretim geliri 678 milyon liraya ulaştı. Aralık ayıyla birlikte 2021 yılını çok daha büyük bir artış ile kapatmayı hedefliyoruz.' dedi.
Mesleki eğitimde yaptıkları dönüşümde 'eğitim- üretim-istihdam' döngüsünü güçlendirmeyi öncelik kabul ettiklerini belirten Bakan Özer, 2021 yılının ilk on bir ayında üretimden en fazla gelir sağlayan ilk üç ilin sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir olduğunu kaydetti. Özer, şunları söyledi: 'Bu dönemde mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının yaptıkları üretimlerden İstanbul'da 90 milyon, Ankara'da 64 milyon ve İzmir'de 33 milyon liralık gelir elde edildi.' ifadelerini kullandı.

'Şanlıurfa Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üretimde Türkiye birincisi oldu'
Okullar bazında üretim sıralamasında 12 milyon 384 bin liralık üretimle Şanlıurfa Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci olurken İstanbul Büyükçekmece Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12 milyon 361 bin liralık üretimle ikinci ve Gaziantep Şahinbey Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11 milyon 754 bin liralık üretimle üçüncü oldu.
Şanlıurfa Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Mobilya, metal, tekstil, elektrik, inşaat, grafik, motor ve bilişim bölümleri ile adeta bir fabrika gibi çalışarak üretimde Türkiye birincisi oldu.
Okul Müdürü, müdür yardımcıları, öğretmenler ve öğrenciler başarıları ile ilgili konuştu.

'İnşallah yılsonunda da birinciliğimizi korumaya çalışacağız'
Yılsonunda da Türkiye'de en çok üretim yapan okul olmak istediklerini belirten Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Müslüm Baran, 'Üretimde 11. ayda Türkiye birincisi olduk. Bu konuda desteğini sonsuz bir şekilde sunan İl Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. Onların desteğiyle birinci olduk. İnşallah yıl sonunda da bu birinciliğimizi sürdürmeye çalışacağız. Bakanlığımız, zaten ocak ayından beri en çok üretim yapan okulları açıklıyordu. Biz sürekli olarak 1, 2 ya da 3'üncü sırada gidip geliyorduk. 11. ay sonu itibarıyla birinci sıradayız. İnşallah yıl sonunda da birinciliğimizi korumaya çalışacağız.' şeklinde konuştu.

'Öğrencilerimiz 8 bölümde de üretim yapıyorlar'
Okullarında 8 bölüm mevcut olduğunu ifade eden Baran, 'Bu bölümler; mobilya, metal, tekstil, elektrik, inşaat, grafik, motor ve bilişim bölümleridir. 8 bölümde de döner sermayemiz var. Öğrencilerimiz 8 bölümde de üretim yapıyorlar.Üretim neticesinde de belli bir ücret alıyorlar. Öğrencilerimize asgari ücrete kadar ücret ödüyoruz. Mobilya bölümünde mobilya aksamı ile ilgili her şeyi yapabiliyoruz. Donanım olarak atölyemiz çok iyi bir durumdadır. Atölyedeki 'cnc' sistemi ile mobilya ile ilgili her şeyi yapıyoruz. Metal bölümünde de metal aksam ile ilgili yapamayacağımız hiçbir şey yoktur.' diye konuştu.

'Türkiye'de maske üretimine giren ilkokullardan birisiyiz'
Tekstil bölümünde gece gündüz maske ürettiklerini vurgulayan Baran, 'Tekstil bölümünde pandemiden dolayı maske üretimi yapıyoruz. Ayrıca önlük, siperlik ve tulum üretimi yaptık. Şu an ise ağırlıklı olarak maske yapıyoruz; çünkü talep olduğundan dolayı gelen talepleri yetiştiremiyoruz. Maske de bayağı bir üretimimiz var. Gece gündüz demeden maske üretiyoruz. Türkiye'de maske üretimine giren ilk okullardan birisiyiz. 2019 Mart ayında yasaklamaların başladığı dönemde Türkiye'de maske üretimine ilk başlayan okullardan biri olduk. O süreçten bugüne aralıksız olarak maske üretimine devam ediyoruz. ' ifadelerini kullandı.

'Türkiye'de ilk servis yetki belgesi alan okullardan birisiyiz'
Diğer bölümlerdeki çalışmalarına da değinen Baran, 'Elektrik bölümünde okulların elektrik işlemlerini yapıyoruz. Alçak-yüksek gerilim ve trafo bakımı yapabiliyoruz. İnşaat bölümünde ise bakım, onarım, tadilat işlemleri, kapı üretimi ve okulların boya işlemlerini yapıyoruz. Grafik bölümünde ise her türlü baskı işlemlerini yapabiliyoruz. Pandemiden dolayı 'mesafeni koru', 'maskesiz girme' afişlerini hazırlıyoruz. Motor bölümümüz çok yeterli bir alanımız olduğundan dolayı Türkiye'de egzoz emisyona başvuru yapan ilk okullardan birisiyiz, egzoz emisyon belgemizi aldık. Bunun haricinde servis yetki belgemizi aldık. Türkiye'de ilk servis yetki belgesi alan okullardan birisiyiz. Burada marka ve model gözetmeksizin bütün araçların bakım ve onarım işlemlerini yapabiliyoruz. En son 'Fatih Projesi' kapsamında akıllı tahtaların bakım onarım ile ilgili bakanlıkla bir protokol imzalamak üzereyiz. Urfa'daki bütün okulların akıllı tahtalarının bakım onarımını da okulumuz bünyesinde İnşallah yapacağız. Genelde sipariş üzerine çalışıyoruz. Stok üretimimiz yok. Siparişleri karşılama da sıkıntı çekiyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan biri yeterli elemanımızın olmamasıdır.' dedi.

'Öğrencilerimiz ailelerine bir asgari ücret miktarı kadar maddi katkı sağlıyorlar'
Öğrenciler hem eğitim aldıklarını hemde aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirten Müdür Yardımcısı Mehmet Haşlak, 'Şu anda bu atölyedeki öğrencilerimiz, maske üretiminde çalışıyorlar. Burada örgün eğitimdeki öğrencilerimizin yanısıra mesleki açık öğretim programına kayıtlı olan öğrencilerimiz de üretime katkıda bulunuyorlar. Bu öğrencilerimiz burada çalışırken hem kendi ailelerine bir asgari ücret miktarı kadar maddi katkı sağlıyorlar. Aynı zamanda da egitimlerini de burada sağlam bir şekilde pekiştirmiş oluyorlar. Uygulamada bizzat kendileri çalıştıkları için hem teorik hem de uygulamalı eğitim almış oluyorlar. Mesleki açık lisedeki öğrencilerimiz de buradaki örgün öğretimdeki öğrenciler gibi döner sermaye ile çalışarak kendi ürettikleri kadar pay alıyorlar. Akşam derslerine de katılarak eğitimlerini tamamlamış oluyorlar.' şeklinde konuştu.

'Öğrencilerimizin farklı araçlar görerek piyasadaki araçların tamamına hakim oluyor'
Motor bölümünde araçların servis işlemleri ile beraber birçok bakım ve onarım işlemlerini yaptıklarını belirten Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Furkan Yarız, 'Okulumuzda 8 bölümümüz var bu bölümlerin tamamında aktif olarak döner sermaye kapsamında çalışmalarımız yapılmaktadır. Bu kapsamda motorlu araçlar üzerinde mekanik, elektrik, elektronik yetkili egzoz emisyon ölçümü ve araçla ilgili işlemlerin bir kısmını burada yapmaktayız. Bu işlemlerdeki asıl amacımız öğrencilerimizin farklı araçlar görerek piyasadaki araçların tamamına hakim olması ve daha fazla tecrübe sahibi olmasıdır. Öğrencilerimizin araçlarla ilgili teorik derslerini uygulamaya da yansıtarak hayatta ve meslek hayatlarında başarılı olmalarını sağlamak istiyoruz.' şeklinde konuştu.

'Gerçek manada teknolojiyi yakaladık'
Eski makinelere sahip bir okuldan öte modern araçlara sahip bir okul olduklarını ifade eden İnşaat Teknik Öğretmeni Ahmet Dinçer Dündar, 'Döner sermaye ile yapılan ahşap, normal inşaat onarımları ve fayans çalışmalarımızla öğrencilerimizin aile bütçesine yardımcı olmak için çalışmalar sergiliyoruz. Okulumuzda Avrupa Birliği Sosyal Uyum Projesi kapsamında 2020 yılında başlayan bir makina parkımız oluştu. Bu makine parkında gerçek gerçek manada teknolojiyi yakaladık. Bu teknolojiyi yakalamamız sayesinde öğrencilerimiz piyasaya atıldığı zaman daha kalifiyeli bir eleman haline gelecekler. Amacımız okumumuzu, eski makinelerin bulunduğu meslek liseleri arasından çıkararak daha moderen daha çağdaş ve daha ileriye dönük okul haline getirmektir. Bu proje kapsamında bölümümüze alınan lazer yakma ve kesme makinemiz geldi. Bu makinenin bölümümüze gelmesinin sebebi; maket yapımı ile ilgilidir. Bizim mimari proje ağırlıklı çalışmamız nedeniyle projelerimizi destekler mahiyette olan maketleri yapmaktayız. Bu bina maketlerinin yanı sıra hem süsleyici hem de piyasaya hitap edici eserler açığa çıkarmaya çalışıyoruz.' dedi.

'Aile bütçesine katkı sağlıyoruz'
Ayda bin 600 lira para kazandığını belirten okul öğrencilerinden Levent Sevgili, 'Burada maske üretiyoruz. Pandeminin başlamasından bu yana maske siparişi alıyoruz. En kısa sürede siparişlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Burada kazançta elde ediyoruz. Hem bana hem aileme katkısı oluyor. Ayda bin 600 lira kazanıyorum bazen performansımıza göre asgari ücret miktarına kadar kazanıyorum.'
Okul öğrencisi Halime Buzluoğlu ise 'Burada maske yapıyoruz, tekstil dersleri alıyoruz, tasarım yapıyoruz. Burada aylık 2 bin lira kazanarak ev bütçesine katkıda bulunuyorum.'