Seyfullah POLAT/ Gençlik ve spor bakanlığı tarafından desteklenen kitap kahve projesi kapsamında 10 aydır ilçedeki gençlere hizmet etmeye devam edeiyor.10 aydır kitap kahve projesi kapsamında öğrencilere, ödünç kitap verme, ders çalışma ortamı hazırlama, mangala, ücretsiz AYT, TYT denemeleri, satranç ve fiziksel aktivite anlamında çalışmalarına aralıksız devam ediliyor. Ayrıca öğrencilerin genel kültür ve bilgi dağarcıklarını zenginleştirme anlamında, kitap okumanın faydaları, hafıza yönetimi, odaklanma sorunu, paragraf çözme teknikleri yanı sıra bu haftada lise öğrencilerine 'Akran Zorbalığı ve sakıncaları' konulu bir sunum yapıldı. Sunumda şu açıklamalara yer verildi.
Proje koordinatörü tarafından yapılan sunumda şu açıklamalara yer verildi, Akran zorbalığının kişiler üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler ve bu etkilerin bertaraf edilmesi için yapılması gerekenler davranışların çözümlenmesinde diyaloğun devreye girmesi üzerinde duruldu.
Proje koordinatörü Mehmet Dikeç, yapılan etkinlikle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu'; Akran zorbalığına uğrayan çocukta en belirgin özelikler üzerinde durmak gerekirse; sevgisiz büyümesi, kendini sevmemesi, bir travma yaşamış olması, popüler olmayı istemesi, davranış bozukluğunun olması, psikolojik sorunlarının olması, sert ve yıkılmayacak bir izlenim vermek istemesi, aile ilişkilerinin kötü olması, her isteği yapılarak büyümesi gibi sebepler var. Bu çocuklar sorun çözme yeteneğine sahip değillerdir ve genelde zorbalık yaptıkları çocuğa acı çektirme istekleri vardır. Bu durumlardan pişmanlık duymayabilirler. Yetişkinlere karşı da sert olabilirler ve genelde uyumsuzlardır. Bu sorunların çözümü noktasında öğretmen, ebeveyn ve rehber öğretmenlere ihtiyaç vardır. Ayrıca öğrencilerin kendi aralarında yaşadıkları orunları çözmeleri konusunda, diyalog örneklendirmeleri yapılarak, öğrencilerin sorunlarını şiddete başvurmadan konuşarak çözebilme seansları uygulanmalarıdır.' Açıklanmalarına yer verildi
Sunum sonrasında sorunun şiddete başvurmadan nasıl çözülebileceği, örneklendirmeler yapıldı. Öğrenciler bir birleriyle konuşarak, laf atmadan, kırıcı cümle kullanmadan, küçük düşürücü cümleler sarf etmeden, sosyal ve fiziksel baskı uygulamadan, bir birleriyle nasıl rahat bir şekilde diyalog kurabileceklerinin örneklendirmeleri yapıldı.