İLKHA / Şanlıurfa Valiliği başkanlığında toplanan komisyon tarafından Dergah Balıklıgöl Kent Platosunda bulunan Vali Ziyaeddin Akbulut Çarşısı karşısında seyyar satıcılık yapanların tezgahlarının, görüntü kirliliği ve işgal gerekçesiyle kaldırılacağı kararı alındı.
Alınan karardan memnun olmadıklarını dile getiren seyyar satıcılar, kendilerine gidecek yer gösterilmesini veya iş imkânı sağlanmasını söyledi.
Seyyar satıcılığın geçim kaynakları olduğunu belirten satıcılar, kazandıkları gelirle hasta yakınlarına baktıklarını ifade etti.
Yetkililerle görüştüklerini ama bir sonuç alamadıklarını belirten seyyar satıcılar, mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

"En azında bir yer göstersinler"
Satıcılık yaparak hasta eşine ve çocuklarına baktığını ifade eden Yasemin Demir, "Bir tezgâhımız var başka hiçbir şeyimiz yok. Gelir kaynağımız sadece budur. İki oğlum biri dışarda ve ondan haber alamıyorum. Sadece bir oğlum bana yardımcı oluyor. 'Tezgâhlarınızı kaldıracaksınız' diye haber geldi. Tezgâhları kaldırsak ne yapacağız? Kocamın psikolojik sorunları ve sinir hastalığı var. Hiçbir gelirim yok ve tezgâhımı kaldırsam gelirim nereden gelecek? Buraların hepsi yıkılacak ama insan bir yer gösterir. Bir kereden 'kaldırın' diyorlar. Burada 30 senemiz geçmiş. Bu konuda bir düzenleme yapıp bize yardımcı olabilirler. Bu çocuklarla ne yapalım, nasıl kaldıralım? İki küçük çocuğum var ve benim onları düşünmem lazım. Okul okuyorlar ve gelecekleri nasıl olacak? Bana yardım eden çocuğum, askere gidecek. Benim tezgâhımda gidince nasıl yapacağım? Valiliğe gittik, bize yardımcı olmaları için ama bize hiçbir şekilde yardımcı olmadılar. Sadece bir hafta uzatılacak denildi. Allah rızası için bir hafta olur mu? 30 senedir buraya bir emek verilmiş ve bir şeyler yapılmış. Bir kereden kaldır demek olmaz. En azından bir yer göstersinler." dedi.

"Belirli yerlere başvurduk ama sonuç alamadık"
Tezgâhlarının kaldırılması için tebligat gönderildiğini söyleyen Sait Kırlangıç, "Burada 10 tezgâh var. Buranın esnafından birisiyim. Birkaç gün öncesinde bize tebligat geldi. Komisyon kurulu gereği buranın kaldırılacağı söylendi. Arkadaşlarla beraber belirli yerlere başvurduk ama sonuç alamadık. Buranın güzelleştirilmesini isteriz. Valimiz ve belediyemiz böyle bir karar almışsa destekliyoruz ama kaldırmak yerine bize ufak kibar tezgâh yapılabilir. El işi sanatları, çocuk oyuncakları satanlar var. Talebimiz mağduriyetimiz giderilsin. En azından bize gidecek yer gösterilsin. Burada bir şey yapılacaksa destekliyoruz ama biz yokken değil biz varken olsun. Bize de burada bir yer verilsin. Burada 10 tezgâh var çoğu ailedir. Tezgâhlarda çalışanlardan engeli olanlar var. Buradakilerin çoğu ihtiyaç sahibi diyebilirim." diye konuştu.

"4 tane küçük çocuğumla ne yaparım?"
Kendilerine yer tahsis edilmesini isteyen Hacer Selver, "4 çocukla ben ne yapacağım, onları nasıl geçindireceğim? 'Kaldıracağız' denildi. Bir hafa süre verdiler. Bir haftada ne yapacağım? Çocuklarla nasıl geçineceğim? Bir yer tahsis etseler razıyız ama yer de vermiyorlar. Tek gelirim burasıdır. Tezgâhım giderse 4 tane küçük çocuğumla ne yaparım?" şeklinde konuştu.

"Bizi mağdur bırakıyorlar"
Kendilerine yer ya da iş imkânı verilmesi gerektiğini ifade eden Ömer Faruk Rışvanlı, "Bize tebligat gönderildi. 2 güne kadar tezgâhlarımızın kaldırılması istendi. Kaldıralım ama kanser hastasıyım. Hastalığımın yüzde 80 tekrarlama riski var. Evim kira, hasta çocuğum var. Mehmet Kuş'u görüp durumumuzdan bahsettim. Bize herhangi bir yer gösterin. Bizi mağdur bırakıyorlar. Üvey evlat muamelesi görüyoruz. Herhangi bir yer gösterilmedi veya iş imkânı sağlanmadı. Çocuğumun nafakasını, harçlığını sen mi vereceksin? Yetkililer bizi kayda alsınlar. Dışardaki tezgâhları değiştirmişler, gelin buraya da öyle bir şey yapın." diye konuştu.

"Kimse buradan uçarak gitmiyor"
Seyyar satıcıların kimseye zararı olmadığını söyleyen Muhammed Kaya, "Burada 10 tane tezgâh var ve hepsi buradan ekmek yiyor. Buranın kimseye zararı yok ama 'kaldıracağız' diyorlar. Yazık günahtır. Burada 10 ev geçiniyor ve nereye gidecekler? Sosyal alan açılacağı söyleniyor. Burası bir yeri kapatmıyor, kimse buradan uçarak gitmiyor. Yazık günahtır, böyle olmaz. Burada eşi hasta olan ablalarımız, işine bakan arkadaşlarımız ve bir tane engelli abimiz var. İnsanlar buradan ekmek yiyor. Bırakın insanlar ekmek teknesinde kalsınlar." dedi.
Konu ile ilgili Eyyübiye Belediyesinden alınan bilgilere göre, seyyar satıcıların satış yaptıkları alanda izin almadıklarını belirtilerek alanın Şanlıurfa Valiliği projesi kapsamına girdiği için kaldırılacağı öğrenildi.