Seçimlerin nabzı ve gündemdeki sıcak gelişmelerin masaya yatırıldığı “Urfa’dan Bakış” Programına konuk olan Siyaset Bilimci Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu; Gazeteci Mutlu Güneş ve Veysel Polat ile gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye’nin bağımsızlığını tekrar ortaya koyacak bir seçim”

Türkiye’nin son dönemdeki en önemli seçim sürecini yaşadığına dikkat çeken Şeyhanlıoğlu, “14 Mayıs tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri 73 yıl önce yapılan tarihi seçimlere benziyor. 1923 yılında Bağımsız Türkiye'nin seçimi gibi bu seçim de bir nevi Türkiye'nin bağımsızlığını tekrar ortaya koyacak bir seçim. Bu seçim biraz ağır olacak ama milli olanlar ile milli olmayanlar arasında yapılacak bir seçim. Şimdiye kadar Türkiye'nin bağımsız ve milli olmak için attığı adımlar, Menderes, Özal ve 28 Şubat döneminde yapılan darbeler ile engellendi. İnşallah 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesi ile birlikte Cumhur İttifakı ile Türkiye Yüzyılı devam edecektir. Bunun için 28 Mayıs tarihinde verilecek oyların çok büyük önemi vardır” diyerek ekonomik sıkıntılara rağmen Türkiye’nin bağımsızlık ve kalkınma noktasında çok önemli adımlar attığını dile getirdi.

“Türkiye koalisyonlar sebebiyle yıllarını harcadı”

Türkiye’nin son yüzyılda Batı tarafından diz çöktürüldüğünü ve bu durumun devam ettirilmeye çalışıldığını belirten Şeyhanlıoğlu, son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen siyasi ve ekonomik hamlelerin Türkiye'nin önünü açtığını belirtti.

Şeyhanlıoğlu, "Türkiye Yüzyılı sloganı ile başlayan bu atak devam etmeli ve Sykes-Picot Anlaşması ile bize, bu coğrafyaya dayatılan şeyler yırtılıp atılmalıdır. Son yıllarda eksikliklere rağmen bir istikrar sağlandı. Bu istikrar devam etmelidir. Bu ülke koalisyon hükümetleri, kurulamayan hükümetler ve bunların Türkiye'ye verdikleri zararı gördü. Ama AK Parti Hükümetleri ile birçok alanda önemli şeyler başarıldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte birçok işlev hızlandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde de bazı eksiklikler olabilir ama bunlar düzeltilir ve inanıyorum ki ekonomik, siyasal, uluslararası alanda birçok güzel çalışmaya imza atılır." diyerek Türkiye’nin bölgede ve Batı ülkeleri ile olan ilişkilerde atması gereken adımlara yönelik açıklamalarda bulundu.

“Göçmenler konusunda Türkiye yalnız bırakıldı””

Türkiye’nin İmparatorluk bakiyesi bir ülke olduğunu ve Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu gibi coğrafyalardan son yüzyılda sürekli olarak göç aldığını belirten Şeyhanlıoğlu, Türkiye’nin Suriye, İran, Rusya politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şeyhanlıoğlu, "Göçmenler konusunda Türkiye’ye yalnız bırakıldı. Kimse Suriye iç savaşının bu kadar uzun süreceğini, ABD, Rusya, İran, Batı Ülkeleri gibi faktörlerin devreye gireceğini ve sürecin bu kadar karmaşa içerisine gireceğini bir ölçüde hesap edemedi. Ama seçim sonrasında hükümetin Suriye ile görüşeceğini ve Türkiye’deki göçmenlerin büyük ölçüde kendi ülkelerine dönüşünün sağlanacağını düşünüyorum" dedi.

"Urfa’nın en büyük problemi GAP’ın yarım kalması”

Urfa’daki en büyük probleminin GAP Projesindeki sulama etaplarının tamamlanamaması olduğunu vurgulayan Şeyhanlıoğlu, "Türkiye’nin tarım başkenti olan, en genç nüfusuna sahip bir şehirde işsizliğe çare olacak GAP Projesinin henüz yüzde 50’si tamamlanmış. Urfalıları başka şehirlerde mevsimlik işçi olarak gördüğüm zaman çok üzülüyorum. Birinci hedef GAP Projesi kapsamında yatırımların tamamlanarak Urfalıların kendi memleketlerinde kalarak çalışacakları iş imkânlarının meydana getirilmesidir. Urfalıların Urfa’da kalması mutlaka sağlanmalıdır.

Turizm konusunda tanıtım, altyapı çalışmaları, konaklama gibi çalışmalar çok hızlı yapılmalıdır. Turizm, Urfa için büyük bir fırsat. Urfa, Peygamberler Şehri, Arkeolojinin, mutfak Lezzetlerinin başkentidir. Turizm işsizliğin çözümü için büyük şans aslında. Şehri yönetenler bu konuda gerekli adımları hızla atmalıdır." diyerek Urfa ile bölge illerinin ekonomik karşılaştırmalarını yaparak Urfa’da temel sıkıntının kolektif bir ruha sahip olmaması değerlendirmesinde bulundu.

“Urfa’yı nitelikli Yöneticiler yönetmeli”

Urfa'nın birçok alanda geri kalmasının sebeplerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Siyaset Bilimci Doç.Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, “Urfa, Türkiye Yüzyılının en önemli şehirlerinden birisidir. Tarımdan turizme kültürden sanayiye kadar sahip olduğu bütün değerler ile Bölge ve Türkiye için önemli bir şehirdir. Ama şimdiye kadar bu şehir maalesef iyi yönetilememiştir. Bu şehrin potansiyeli iyi işlenememiş, geleceğe hazır edilememiştir. Bundan dolayı artık bu şehri nitelikli yöneticiler yönetmelidir.

Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, Valimiz, Bürokratlarımız el ele verip bu şehri hak ettiği noktaya taşımalıdır” dedi.

İshak Polat