2021 yılında Çukurova Üniversitesinden Doç.Dr. Fatma Şahin tarafından Taş Tepeler Projesi kapsamında Şanlıurfa’nın batısında yapılan yüzey taramalarında keşfedilen Mendiktepe’de kazı çalışmaları başladı. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının Bilimsel Danışmanlığını yapan Prof.Dr. Douglas Baird ortaya çıkan bulguların heyecan verici olduğunu söyledi.
Kazılar 10 Ekim’e kadar devam edecek
Taş Tepeler Projesi içerisinde yer alan 10 neolitik çağ arkeoloji kazı alanlarından birisi olan Mendiktepe hakkında konuk olduğu GAPGündemi canlı yayınında bilgi veren Kazı Bilimsel Danışmanı, Liverpool Üniversitesinden Prof.Dr. Douglas Baird; “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Kazı başkanlığında yürütülen ve benimde Kazı Bilimsel Danışmanlığını yürüttüğüm Mendiktepe’yi ilk keşfeden şu an Çakmaktepe Kazılarını sürdüren Doç.Dr. Fatma Şahin hocadır. Kendisi Taş Tepeler projesi içerisinde yer alan bir yüzey araştırması yapmıştı Urfa’nın batı bölgelerinde. Bu yüzey araştırmaları sırasında Çakmaktepe’de olmak üzere Mendiktepe ve başka yerleşmelerde tespit etti.
Bizim Mendiktepe’de yaptığımız çalışmalar bir davet sonrası oldu. Taş tepeler projesi kapsamında İngiliz Arkeoloji Enstitüsüne gelen davet üzerine bu çalışmalara başladık ve geçen yıl 10 gün süren daha çok keşif niteliğinde bir kazı çalışması yürüttük. Alanın niteliğini, sınırlarını anlamak buradaki yapıların niteliğini tarihlemesini anlamak için yürütülen çok kısa bir çalışmaydı. Bu yıl ise Eylül ayı başında kazılara başladık ve Ekim ayının 10’na kadar bu çalışmaları yürüteceğiz. Ama henüz kazıların başındayız ve bir şeyler söylemek için bu kazıların daha da sürmesi gerekiyor” diyerek bu sezon sonrasında ortaya çıkan bulguların yıl içerisinde bilimsel analiz çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi.
Göbeklitepe ve Karahantepe’nin erken evrelerini gösteriyor
Mendiktepe’nen Çakmaktepe ile birlikte erken neolitik çağa tarihlendirildiğini belirten Prof.Dr. Baird kazılarda ortaya çıkan bulguların heyecan verici olduğunu belirterek; “Taş Tepelerin bütününü düşündüğümüzde uzun süreli bir sürecin bir parçası aslında Mendiktepe. Bunun erken evrelerini gösteriyor. Bu anlamda bizim için heyecan verici aslında. Yayın esnasında ekrana gelen bazı yapılar görüyorsunuz. Bunlar tabii bize çok heyecan veriyor. Bunlardan özellikle bir tanesi bizim için özellikle dikkat çekici ve merak uyandırıcı.
Çünkü; daha büyük ve yuvarlak yapılı onun çevresinde daha küçük planlı yapılar var. Bu ilk yerleşik toplulukların sosyal yapılarıyla ilgili çok önemli şeyler söyleyecek bir yapı. Bunlar belki de Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en eski kalıcı köy yerleşmesinin mimari yapılarına bakıyor olabiliriz. Akraba ilişkileri, sosyal düzenlerle ilgili kazdıkça daha çok bilgi edineceğiz” dedi. Prof.Dr. Baird kazı alanının 2 hektar olmasına rağmen arkeolojik olarak önemli bir alan olduğunun da altını çizdi.