Faruk DEVECİ/ Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü doktora öğrencisi Şükrü Esin'in koordinatörü olduğu ve Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Türedi beraberliğinde yürütülen proje ile Akdeniz havzasındaki ülkelerde sürdürülebilir tarım ve organik fare ilacı geliştirilmesi planlanıyor.
Proje çerçevesinde ekolojik tabanlı lokal toksik bitkilerden kırsal ve kentsel alanlarda mücadelede çevre dostu yöntemlerle biyorodentisit geliştirilecek.
Sürdürülebilir bir tarım için çevre dostu yaklaşımların hedeflendiği proje de, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki çiftçilere ve genç ziraat mühendislerine faydalar sağlayacak.
Projenin yürütücüsü olarak Harran Üniversitesi'nce proje çıktıları olan açık kaynaklı uygulamaların, ülkemizde ve tüm Akdeniz ülkelerinde kullanımının sağlanması hedeflendi.
Özellikle kırsal ve kentsel alanlarda farelerle mücadelede çevre dostu yöntemler geliştirmek ve fare hareketlerini ve yoğunluğunu tespit etmek için planlanan proje, 2025 yılına kadar devam edeceği ön görülüyor.
Yunanistan'dan Hellenic Akdeniz Üniversitesi, Fas'tan Muhammed V. Rabat Üniversitesi ve Rabat Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Güney Kıbrıs'tan Mükemmeliyet Merkezi (CYENS) ve Hollanda'dan MetaMeta Research şirketinin dahil olduğu 6 ortaktan oluşan bir konsorsiyuma sahip proje, MetaMeta Anatolia adlı araştırma şirketince koordine edilecek.

PROJE TÜBİTAK TARAFINDAN FİNANSE EDİLECEK
Akdeniz'de su, tarım, gıda, tarım-gıda değer zinciri temalarında uluslararası ortak projeler destekleyen Prima-Med Programı tarafından desteklenmeye hak kazanan projenin hibesi ülkemizde TÜBİTAK tarafından karşılanacak.
Kimyasal pestisit kullanımının tarımsal üretimi ve artan nüfusu etkilediğini, mevcut sorunun; ihtiyaç ile araştırma sonuçları arasındaki kopukluk olduğunu belirten Ziraat Fakültesi doktora öğrencisi Şükrü Esin; "Şehirlerde fareler ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır ve bunun yanında birçok hastalığı beraberinde getirdiğinin farkındayız.
Kırsalda ise fareler tarım arazilerinde, bahçelerde ve ambarlarda her yıl çok büyük ekonomik kayıplara neden olurlar. En yaygın çözüm olarak bilinen kimyasal fare ilaçlarıdır. Organik fare ilacı geliştirme projesi, Akdeniz'de kimyasal ilaç kontrolünden biyolojik ve ekolojik haşere yönetimine geçişe katkıda bulunmayı ve bunun sonucunda eko-sürdürülebilir tarım sistemlerine yol açmayı, ekosistem sağlığı için daha yüksek kalite ve miktarda mahsul üretimi ve girdi kullanımının optimizasyonunu hedefliyor. Ülkemizde organik fare ilacı üretilmiyor ve hali hazırda satılan fare ilaçları ithal ürünlerdir. Projenin sonunda toksik bitki menşeli Biyo-rodentisit ve Rasspberry tabanlı fare izleme cihazı geliştirilecektir." dedi