Haber Merkezi / Toplantıda; Eylül ve Ekim ayında gerçekleştirilen faaliyetler ve yürütülmekte olan programların ilerleme durumları ele alındı. Toplantıda, ayrıca, 2016 yılında mali destek (hibe) verilecek projeler belirlendi.
Toplantı ile ilgili olarak Ajans Yönetim Kurulu Başkanlığınca şu açıklama yapıldı.

43 Proje Başvurusu Aldık!
Ajans olarak 2010 yılından itibaren Diyarbakır ve Şanlıurfa'da bölgenin kalkınmasına ivme kazandıracak sektörlerde sunulan projelere mali destek (hibe) sağlıyoruz.
2016 yılı içerisinde üç adet mali destek programı için proje teklif çağrısına çıktık. Ajansımız tarafından Güneydoğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) koordinasyonu ve işbirliği ile yürütülen GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı ile GAP BKİ ve UNDP'nin işbirliği ile yürütülen GAP Bölgesi'nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı için 04 Nisan 2016 tarihinde proje teklif çağrısına çıkılmış ve 15 Temmuz 2016 tarihinde başvurular sona ermiştir. Bunun yanısıra Yenilenebilir Enerji ve Çevre Mali Destek Programı için 05 Mayıs 2016 tarihinde proje teklif çağrısına çıkılmış ve başvurular 26 Temmuz 2016 tarihinde sona ermiştir. Mali destek programlarımızdan geniş kesimlerin yararlanması ve haberdar olması için çeşitli bilgilendirme toplantıları yaptık. Yazılı ve görsel medya aracılığıyla programlarımızı tanıttık. Ayrıca, hem Diyarbakır'da hem de Şanlıurfa'da potansiyel başvuru sahiplerinin proje hazırlama becerilerini geliştirmek için 2'şer günlük 7 ayrı eğitim programı düzenledik. Ajans olarak, proje hazırlamak isteyenlere teknik masa desteği verdik.
Mali Destek Programlarımıza toplam 43 proje başvurusu yapıldı.

Başarılı Olan 26 Projeye 9,1 milyon TL Hibe Desteği Vereceğiz
Önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da proje teklifleri, Kalkınma Ajansları Proje Destekleme Mevzuatı çerçevesinde Bağımsız Değerlendiriciler tarafından gerçekleştirildi. Yapılan Teknik ve Mali Değerlendirmeler sonrasında başarılı olan 26 projeye toplam 9,1 milyon TL hibe desteği vereceğiz. Proje sahipleri de 10,3 milyon TL katkı verecek. Dolayısıyla, bu projelerle Bölgemizde yaklaşık 19,4 milyon TL'lik yatırım gerçekleşmiş olacak.

Yenilenebilir Enerji Kullanımını Teşvik Ediyoruz!
Güneş enerjisi başta olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan Bölgemizde, bu kaynakların yeterince değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Bilindiği gibi, günümüz küresel dünyanın en önemli sorunlarının başında, çevreye zarar vermeyen, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji temini geliyor. Ülkemizin en önemli sorunu olan cari açıkta da en büyük pay enerji kalemine ait. Yine Bölgemizde kesintisiz ve sağlıklı enerji temininde sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların çözümüne katkı sağlanması için alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor.
Ajans olarak Bölgemizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek amacıyla, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da mali destek programı kapsamında projelere destek veriyoruz. Amacımız, bölgemizin potansiyeli olan güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmek, sağlıklı, kesintisiz ve çevre dostu enerji temin etmektir. Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programımıza 15 proje başvurusu yapıldı. Bu program kapsamında başarılı olan 7 projeye 4,1 milyon TL hibe desteği vereceğiz.

Bölgemiz Temiz Gıdanın Üretim Üssü Olacak!
İlkini 2015 yılında uyguladığımız ve olumlu çıktılar aldığımız GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı'nın ikincisini bu yıl uyguladık. Ajansımız tarafından Güneydoğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) koordinasyonu ve işbirliği ile yürütülen program ile GAP Bölgesi'ndeki organik tarım değer zincirinin güçlendirilmesi ve ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliğinin arttırılmasına katkıda bulunmak ve GAP Bölgesi'nde organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi ve organik sektöründeki tüm ilgili aktörler arasında sürdürülebilir nitelikte bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu yıl uygulanacak projeler ile birlikte bölgede organik tarım alanında ciddi bir kapasite oluşacağı ve pazara sunulan ürün sayısında artış olacağı değerlendirilmektedir. GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programımıza 12 proje başvurusu yapıldı. Bu program kapsamında başarılı olan 7 projeye 2,5 milyon TL hibe desteği vereceğiz.

Sanayide Enerji Verimliliği İle Enerji Maliyetlerini Düşürüyoruz!
Bu yıl Ajansımız, GAP BKİ ve UNDP ile işbirliği yaparak GAP Bölgesi'ndeki sanayi işletmelerinin enerji maliyetlerinin verimlilik artırıcı tedbirlerin uygulanması yoluyla düşürülerek, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının Bölge sathında yaygınlaştırılması amacıyla GAP Bölgesi'nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı'nı hayata geçirmiştir. Ajansımız bir yandan Yenilenebilir Enerji ve Çevre Mali Destek Programı ile alternatif enerji kaynaklarından üretim yapılmasını teşvik ederken, bir yandan da mevcut proseslerde iyileştirmeler yapılarak enerjinin verimli kullanımını teşvik etmektedir. Uygulanan bu program sayesinde sanayi işletmelerinin önemli maliyetlerinden biri olan enerji maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlanmış olacaktır. Programa toplam 16 proje başvurusu yapılmış ve bunların 12 tanesi destek almaya hak kazanmıştır. Bu projelere toplam 2,5 Milyon TL hibe desteği vereceğiz.

Verdiğimiz Destek Tutarı 133 Milyon TL'ye ulaştı
Ajans olarak 2010 yılından itibaren uyguladığımız destek programları kapsamında Bölgemizde vermiş olduğumuz teknik ve mali desteklerin tutarı yaklaşık 133 milyon TL'dir. Proje sahipleri de yaklaşık 110 milyon TL katkı vermektedir. Dolayısıyla, Ajansımız, son yedi yılda Şanlıurfa ile Diyarbakır'da uyguladığı mali ve teknik destek programları sonucu yaklaşık 243 milyon TL'lik bir kaynağı ekonomiye kazandırmıştır.
Proje hazırlayarak Ajansımıza başvuruda bulunanlara çok teşekkür ediyor; bu projelerin Bölgemiz ve insanımız için hayırlı olmasını diliyoruz.