Hacer AŞİT / Türkiye'de üretilen pamuğun yarısını üreten Şanlıurfa'da salma (vahşi sulama) ile yapılan sulama su, toprak ve enerji kaybına sebep olurken güneş enerjisi kullanılarak yapılan damla sulama ise toprak, su, enerji verimliliğinin yanı sıra ürün artışı ile de çiftçinin yüzünü güldürüyor.
İşte bu örnek tarım uygulamalarından birisini hayata geçiren Çiftçi Mehmet Atlas aynı tarlada ektiği pamuğun bir kısmını salma su ile sularken bir kısmını da tarlasına yerleştirdiği güneş enerjisi panelleri vasıtası ile damlama sulama sistemi ile suladı.
Haliliye ilesine bağlı Sultantepe mahallesindeki tarlasında 50 dekarlık alanı güneş enerjisi vasıtası ile sulayan çiftçi Mehmet Atlas salma sulama ile suladığı aynı alana göre dekar başına 200 kğ fazla ürün elde etmeyi bekliyor. Özel bir firmanın girişimleri neticesinde tarlasına güneş enerjisi panelleri ve buna bağlı damla sulama sistemi döşeyen çiftçi Mehmet Atlas elde edilen sonuçtan memnuniyetini belirterek önümüzdeki dönemlerde vahşi sulamayı terk ederek tamamen damla sulama sistemine geçeceğini dile getirdi.
Güneş enerjisi ile damla sulama sistemini tarlaya uygulayan Özel firmanın Bölge sorumlusu Ziraat Mühendisi Mehmet Nur İleri vahşi sulamanın özellikle Harran Ovasında yıllardan beri uygulandığını ve bu çağdışı uygulama ile binlerce dönüm tarım alanının tuzluktan dolayı kullanılamaz hale geldiğini belirterek; Vahşi sulama diye tabir ettiğimiz salma sulama neticesinde maalesef su, toprak ve ürün kaybımız önemli bir seviyededir. Türkiye su fakiri bir ülke olduğu gibi özellikle kuyuların kullanıldığı bölgelerde enerji maliyeti önemli bir maliyet oluşturmaktadır. Firma olarak sudan ve enerjiden tasarruf ederek yüksem verim elde etmenin mümkün olduğunu bu uygulama ile bir kez daha ispat etmiş olduk' dedi.
Ziraat Mühendisi Mehmet Nur İleri uygulamaya ilişkin teknik bilgiler vererek; Haziranın ilk haftasında 50 da bir alanda solar paneller ( güneş enerjisi) ile pamukta damla sulama yaptık. Dönümde 150- 200 kg verim artışı bekliyoruz. Damla sulama ile ayrıca İstenilen zamanda istenildiği kadar gübreleme yapıla bilmekte , bitkinin istediği kadar su verildiğinden bitki strese girmemekte, istenilen zamanda ilaçlama yapılabilmekte ilaçlamayı toprak çamur olmadığından hemen yapabilmektedir' dedi.
Mehmet Nur İleri bu sistemin bölge çiftçisi tarafından ilgi çektiğini belirterek Şanlıurfa'da toprakların korunması, yüksek verim elde edilmesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunması açısından kendilerinin de uygulamayı mümkün mertebe çiftçiye anlatmanın gayretinde olduklarını dile getirdi.