Şanlıurfa’da 1 Günde Gezilecek Yerler Neler?
Tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle ön plana çıkan Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Şanlıurfa şehri, yerli ve yabancı turistleri büyüleyen oldukça çarpıcı özellikleriyle fark yaratıyor. Şehirde mükemmel bir gezi rotasında yer alabilecek birçok alternatifin yer alması, Şanlıurfa gezilecek yerler nelerdir, sorusunun birçok insan için kafa karıştırıcı olmasına neden olabilir. Şanlıurfa’ya; tarihi, doğal ve gastronomi açısından hâkim olmanız için önerilen mekanlara ulaşabileceğiniz bu yazıyı inceleyerek şehri keşfedebileceğiniz rotayı belirleyebilirsiniz.
Şanlıurfa Turistik Rotalar
Şanlıurfa’da ne yapılır, sorusunun en çarpıcı cevabı yalnızca Urfa’da görebileceğiniz güzelliklere odaklanmak olabilir. Şehrin Mezopotamya üzerinde kurulu olması sayesinde dünya üzerinde ulaşabileceğiniz en eski tarih kalıntılara ulaşmanız mümkün hale geliyor. Şanlıurfa şehri; tarihi ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir kültürel şölene ulaşmak isteyenlerin gezi rotalarında yer almayı hak ediyor.
Göbeklitepe
Urfa’da gezilecek yerlerin başında dünya tarihini değiştirmeye niyet etmiş Göbeklitepe yer alıyor. Çözülememiş sırlarının yanı sıra yüzyıllar öncesinin Neolitik çağının yansıtan taş yapıları, heykeller ve çevresindeki hayvan figürleri inşasıyla dikkat çeken bu Göbeklitepe isimli tapınak, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dâhil edilmiş olmasıyla Urfa gezi rehberinizin başına yerleşmeyi hak ediyor.
Balıklıgöl
Mezopotamya’nın kalbinde yer alan Urfa’nın dini ve kültürel açıdan en önemli mekânı Balıklıgöl'dür. Kutsi dinlerin ortak efsanelerinin merkezinde yer alan bu gölün Hazreti İbrahim’i atmak için yakılan ateşten suya dönüştüğüne inanılır. Görsel ve manevi açıdan yüksek değer taşıyan Şanlıurfa Balıklıgöl’de kültürel bir gezinti yapabilir, ruhsal huzur için mükemmel bir ortam elde edebilirsiniz. Balıklıgöl çevresinde Hz. İbrahim’in doğduğuna inanılan mağaranın çevresinde konumlanan Halil-ür Rahman Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.
Urfa Kalesi
Şanlıurfa merkez kısmında bulunan Urfa kalesi, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin mimarilerinden izler taşımasıyla sanatsal yönünüzü besler. Urfa kalesi, antik yerleşim alanlarından oluşan çevresine ek olarak tüm şehri kuşbakışı görmenizi sağlayan planıyla beklentilerinizi karşılar.
Rızvaniye Camii
Osmanlı Döneminde inşa edilen Rızvaniye Camii, süslemeleri ve mimarisiyle ünlüdür. Rızvaniye Camii, kültürel ve dini bir kullanım alanına sahip olmasıyla gezi rehberinizde yer almayı hak ediyor
Harran Antik Kenti
Serin tutan ünlü evleriyle bilinen Harran ilçesi, tarihteki bilinen ilk üniversiteye sahiptir. Tarih sürecinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harran, üniversite çevresinde yer alan antik sur kalıntılarıyla önemli bir tarihi mirası önünüze sermeyi başarıyor. Harran mozaikleri, Roma döneminden kalıntılar, konik çatılı evler sayesinde sembolik bir zaman yolculuğu yapabilirsiniz.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Göbeklitepe ’den çıkarılan heykeller, hayvan figürleri, taş tabletler ve siluetler ile farklı medeniyetlerin kültürleri ve gündelik yaşantıları hakkında bilgiler elde etmenizi sağlıyor.
Şanlıurfa’nın Doğal Güzelliklerini Keşfedin!
Şanlıurfa’da keşfedilecek tarihi ve kültürel mekânlar kadar doğal güzeller de bulunuyor. Bunlardan başlıcaları şunlar;
Birecik Kuş Cenneti
Fırat nehri yakınlarında yer alan Birecik Kuş cenneti, nadir rastlanan kuş türleriyle öne çıkıyor. Göç yolundaki önemli duraklardan biri olan Şanlıurfa’da Kızıl şahin görebilir, ekolojik bir mirası keşfedebilirsiniz.
Halfeti ve Fırat Nehri, Nemrut Dağı
Fırat nehri göz alıcı rengiyle büyüleyerek bölgenin sulak alan ihtiyacına hizmet ediyor. Fırat nehri çevresinde yürüyüş yapmak, Şanlıurfa doğal güzelliklerin keşfetmeniz için tavsiye edilen etkinliklerinden biridir.
Halfeti
Halfeti, Fırat nehri altında kalan köyler ile ünlüdür. Birecik baraj inşaatı sonrasında sular altında kalan su altı köyü ve Camii minaresi, Halfeti bölgesinde büyüleyici bir manzara ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Karagöl
Fırat nehri üzerinde oluşan doğal bir gölet olan Karagöl, Şanlıurfa’da yapılacak etkinlikler listenize tekne turu eklemenize vesile olacak göz alıcı güzelliğiyle dikkat çekiyor.
Karagül
Dünya üzerinde sadece Halfeti’de yetişen Karagül, Şanlıurfa Halfeti ilçesini sembolize ediyor.
Otantik atmosferiyle dikkat çeken Halfeti, eşsiz manzaraları ve doğal güzellikleriyle Şanlıurfa gezinizin bir parçası olmayı hak ediyor.
Nemrut Dağı
Şanlıurfa’nın doğal miraslarından bir diğeri de Nemrut Dağıdır. Heykelleriyle ünlenen Nemrut Dağı, görsel açıdan beklentilerinizi karşılarken trekking, Şanlıurfa dağ yürüyüşü gibi sportif aktivitelerin de bir parçası olabilir.
Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Türkiye’nin şüphesiz en zengin mutfak kültürlerinden birine sahip olan Şanlıurfa’da damak zevkinize hitap edecek birçok alternatif bulabilirsiniz.
Yerel halk tarafından özel olarak hazırlanan salça ve baharatlarla hazırlanan yemekler, benzersiz bir gastronomi deneyimi yaşamak isteyenlere hitap etmeyi başarıyor.
Şanlıurfa mutfağının dikkat çeken sokak lezzetleri, et yemekleri, tatlılar, atıştırmalıklar gibi uzayan bir listeye sahip.
Çiğ Köfte
Şanlıurfa’nın en ünlü yemeği çiğ köftedir. Bulgur, baharat, etli ya da vegan olarak hazırlanan Şanlıurfa çiğköftesi, günün farklı saatlerinde tüketilebilir. Yoğurt, yumurta, marul ya da limon gibi yan besinlerle tüketime uygun olarak hazırlanan çiğ köfte, Şanlıurfa’da ne yenir sorusunun cevaplarında liste başında bulunuyor.
Urfa Kebabı
Türkiye’nin her yerinde aktif olarak tüketilen Urfa kebabı, özel baharat karışımları ve kıyma ile hazırlanıp mangalda pişiriliyor, Şanlıurfa’ya özel lavaş ile birlikte tüketiliyor. Şanlıurfa kebabı özelliği ise acı kullanılmayan baharatlarla yapılıyor olması.
Beyran Çorbası
Beyran çorbası yerel halk tarafından sabah kahvaltısında da tüketilebilen, et, pirinç, baharatlar ve yeşillikler kullanılarak hazırlanan acılı bir çorbadır.
Şiş Kebabı, Lahmacun, Kuzu Tandır, Sarma ve Dolma, Kısır, Ciğer, Nohut dürüm, Şanlıurfa’da yenilmesi gereken yemeklerden diğerleridir. Oldukça zengin olan Urfa mutfağı, gezi rotalarını değiştirmeye değer.
Şanlıurfa’nın En Meşhur Tatlıları
Katmer
İncecik yufka içerisinde ceviz, şeker ve kaymak konularak hazırlanan Urfa Katmeri kızgın tavada pişirilen bir atıştırmalık olmasıyla yemek sofralarının vazgeçilmezlerinden olmaya aday.
Künefe
Şanlıurfa'ya özel peynirle hazırlanan künefe, genellikle kaymak ile tatlandırılıyor ve sıcak tüketiliyor.
Şöbiyet
Kaymaklı baklava olarak bilinen Şanlıurfa şöbiyeti, mutlaka tatmanız gereken Urfa Lezzetlerinden biri.
Şanlıurfa Gezi Rehberi oluşturmak isteyenler önce şehrin kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerle donatılan bölgelerini gezebilir, bu benzersiz Şanlıurfa rotasında leziz yemekler tadabilir. Bütün bunlara ek olarak Urfa’ya özel enstrümanların çalındığı ve klasik Urfa yöresi türkülerinin çalındığı Urfa sıra geceleriyle gezisini renklendirebilirsiniz. Şanlıurfa el sanatları atölyelerini ziyaret ederek gezinizi bir etkinlikle renklendirebilirsiniz.