Yazar Meral Bayat, Şanlıurfa kitap fuarından gözlemlerini kaleme aldı.

Şanlıurfa Kitap Fuarından Gözlemlerim:

Evet, değerli okurlarım böylece 7.ncisi düzenlenen Şanlıurfa Kitap Fuarı'nın  da sonuna geldik. Satırlarıma başlamadan önce Fuar başladığı günden son gününe kadar çok büyük bir özveri ile çalışan elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret eden kütüphaneler şube müdürü Sayın Ömer Aslan'a  teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Keşke diyorum Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki bütün çalışanlar onun gibi itina ve gayret ile çalışsa ama gördüğüm kadarıyla nerde? Siyasetçilerimiz özellikle de yerel yönetim bu konuda maalesef ki sınıfta kaldı.

Daha önce de sosyal medya hesaplarımda da bahsettiğim gibi her şey objektiflere poz vermek değildir. Sayın belediye başkanımız bir göründü pir göründü. Evet, gecikmeli de olsa bir açılış yapıldı. Lakin bir hafta süren fuara bir daha uğranılmadı. Maalesef ki eskiler, boşuna dememişler gelen gideni aratır. Açık söylemek gerekirse geçtiğimiz fuarlara katılan bir yazar olarak  daha önceki başkan en az üç dört kez fuarı ziyaret ediyordu. Hatta öğrencilere hediye çeklerini kendi elleriyle  dağıtıyordu. Maalesef ki yeni başkanımız galiba halkın içine girmeyi sevmiyor. Daha çok gösteriş ve şaşaayı seviyor. Ama unutulmaması lazım Urfa seçmeni insanı şah da eder mat da! Halkın sorunlarına kulaklarını tıkayan bir yönetimin ömrü uzun olmaz...

 Ha keza Şanlıurfa'nın 14 tane milletvekili var. Lakin biri de demedi gidip de bilgi hazinesi olan fuarı ziyaret edeyim. Okurların ve yazarların sorunların birebir birinci ağızlardan öğreneyim. Evet, halkın talebi muhteşem denilebilecek bir seviyede idi. Lakin Urfa siyasetçisi, bürokratı ve önde giden iş insanları maalesef ki benim gözümde sınıfta kaldı.

Tekrardan fuarın sorunlarına dönecek olursak Şanlıurfa'da stantların fiyatı  TÜYAP'ı bile geçti. Ondandır birçok yayınevi Şanlıurfa fuarını listelerine bile alamıyorlar. Çok büyük bir fuar alanına sahip olan Şanlıurfa neden daha çok yayınevini bünyesinde barındırmasın, fiyatları daha cüzi bir şey yapılabilir. Şanlıurfa'ya gelen diğer ulusal yayınevlerinden dinlediğim  kadarıyla hizmet konusunda yerel yönetimin maalesef ki sınıfta kaldıklarını da söylediler.

Daha önceki fuarlarla karşılaştırınca özellikle yeme-içme konusunda bayağı sıkıntı yaşadıklarını söylediler. Daha önceden de Şanlıurfa'ya geldiklerinde fuar alanın yemekhane bölümünde Şanlıurfa'nın  birçok lezzetlerini bir arada bulabildiklerini söylediler. Fakat şimdi yemek bölümünün kapılarının duvar olduklarını söylediler. Bir misafirleri dostları geldiğinde bir bardak çay bir fincan kahve içebilecek bir mekânın olmadığından dert yakındılar. Bir Urfalı olarak onların istekleri doğrultusunda maalesef ki  bir cevap veremedim! Çünkü adamlar sonuna kadar haklılar.

Ha bu arada belirteyim benim açımdan  çok verimli ve bir o kadar da muhteşem geçti. Lakin diğer yerel yazarlarımız için aynı şeyi söyleyemem... Evet, Şanlıurfalılar, deyim yerindeyse fuara akın akın geldiler. Ekonomi sıkıntıları olmasına rağmen birçok okuyucu kendi gücüne kendi bütçesine uygun kitaplar/eserler aldılar. Birçok aile de haklı olarak çocukların eğitimine  daha çok hocalarının istediği test kitaplarına yöneldiler. Onlar da kendine göre çok haklılardı. Çünkü ekonominin çöktüğü şartların zor olduğu bir ülkede maalesef ki  çocukların istediği eserleri alamıyorlardı.

Gönül isterdi ki yerel yönetimin durumu olmayan öğrencimize bir tane de  olsa onları kitap sahibi yapmalarıydı. Lakin yandaşlarından, tırşıkçılerinde ve de müritlerden sıra gelmedi. Gerçek ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaşılamadı. Evet  iyisiyle kötüsüyle böylece bir fuarı daha geride bıraktık. Dilerim yerel yönetim bu fuardaki eksiklikleri gelecek olan başka  fuarlarda giderir. Şanlıurfa'nın şanına halilülrahman sofralarına yakışır bir misafirperverlikte bulunur. Çünkü gastronominin memleketinde misafirlerimiz o kadar enfes lezzetlerimiz varken dönere ve ya simit poğaçaya mahkûm etmeyelim. Kitaplarla beynimizi/ruhumuzu doyururken diğer taraftan misafirlerimizin midelerini aç bırakmayalım. Bırakmayalım vesselam...