GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen "Afet Bölgesi Şanlıurfa ilinde Üretim ve İstihdam İçin Arıcılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında 114 arıcıya 2.850 adet arılı kovan ve 570 adet boş kovan dağıtımı yapıldı.

Şanlıurfa İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen programa Vali Hasan Şıldak, GAP İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Arıcılar Birliği Başkanı Kenan Kaya, arı yetiştiricileri katıldı.

"Bir tarım şehrindeyiz"

Burada düzenlenen programda konuşan Vali Hasan Şıldak, "Bugün arıcılığımızın gelişmesi için gerçekleştirilen bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Öncelikle çok şanslı bir ildeyiz. Bir tarım şehrindeyiz. Tarım bütün üretimlerin ana kaynağını oluşturuyor. Urfa pek çok tarım ürününde Türkiye üretiminin büyük bölümünü karşılayan ilk 3’te ve 5’te  çok sayıda ürüne sahip.

Özelikle sulu tarımla verimi de giderek artan bütün bunların yanı sıra çalışkan insanları bilinçli çiftçileri ile modern koşullarda tarımın yapıldığı verimin her geçen gün arttırıldığı bir coğrafya. Bugün 3.400 civarı bir arı kovanını dağıtımı söz konusu olacak. Bunun 2.800’ü arılı kovan şeklinde planlanmış. İlimizdeki 900 arıcımızın 114’ü bugün bu kovanlarla buluşturmuş olacağız. İlimizdeki kovan sayısı bugünkü dağıtılacak kovanlarla birlikte 206 bine ulaşmış olacak ki iyi bir rakamdır." ifadelerini kullandı.

"3 bin 400'e yakın kovanı üreticilerimize dağıtmış olacağız"

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, "Göreve başladığım zaman Arıcılar Birliği Başkanı ve Bal Birliği Başkanı beni ziyaret ettiler. Sağ olsun Sayın Valimizin, göreve başladığımız günden beri bize gösterdiği destekleriyle ve verdiği talimat gereği üreticilerimizin yanında olmak vazifesiyle GAP İdaresi Başkanı, Arıcılar Birliği Başkanı ve Bal Birliği Başkanı bir araya geldi. Koordinemizde bugün yaklaşık olarak 3 bin 400'e yakın kovanı üreticilerimize dağıtmış olacağız." dedi.

"Bölgede Gezginci arıcılık yapılmaktadır"

Arı Yetiştiriciliği Siverek, Viranşehir, Haliliye, Karaköprü, Halfeti ve Hilvan ilçelerinde yoğun olarak yapılıyor. Bölgede Gezginci arıcılık yapılmaktadır. İl içi olarak özelikle yonca ve ay çiçeği döneminde Ceylanpınar ilçesinde, Geven döneminde Karacadağ ve kırsalında İlkbahar ve yaz aylarında tüm ilçelerimizde yoğunluk gösterilmektedir. İl Dışına; yayla döneminde Bingöl, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Erzurum ve Elazığ İllerine Narenciye Döneminde ise Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin illerine gezginci arıcı olarak faaliyet göstermektedirler.

Bölge olarak Karacadağ ve eteğinde, Haliliye ve Karaköprü kırsalında bitki florası zenginliğinden dolayı il dışından arıcı gelmektedir. Bitki Florası olarak çiçek balı, üçgül, geven, pamuk, sarı dikeni, badem, deve dikeni, ay çiçeği ve Mısır balları üretilmektedir

2023 Yılında Birlik Üyesi arıcılara kovan başı 60 TL, birlik üyesi olmayan arıcılara 40 TL destek ödemesi açıklanmıştır. İlimizde arı yetiştiricileri birliği ve bal üreticileri birliği olarak 2 adet birlik bulunmaktadır.

Şanlıurfa ilimizde 2023 yılı verilerine göre 2 milyon kg. Bal, 418 kg. Polen, 15.615 Kg Mum, 80 kg. Arı Sütü ve 3590 adet ana arı üretimi gerçekleştirilmiştir. 2023 yılında arı üreticilerine 10 Milyon TL destekleme dağıtımı gerçekleşmiştir.

Kaynak: GAPGündemi / İshak Polat