Siverek'in kanayan yaralarından biri olan şehir merkezinin içerisinden geçen Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda bugüne kadar yaşanan trafik kazalarında onlarca kişi can verdi.

1990'lı yılların ihtiyacına göre yapılan kara yolunda 30-40 yıl sonrası öngörülmediği için kara yolu şehrin göbeğinden geçiyor.

Kara yolunda pansuman niteliğinde yapılan üst geçitler ise güvenli olmadıkları ve kullanışsız oldukları için sadra şifa olmuyor.

En son 1 ay içerisinde kara yolunda yaşanan 2 farklı kazada biri yaya diğeri otomobil ile tırın çarpışması sonucu olmak üzere 3 çocuk hayatını kaybetti.

Kazaların ardından kentteki sivil inisiyatif harekete geçerek kara yolunda ivedi olarak önlem alınmasını istedi.

Siverek Kaymakamı Musa Aydemir, konuyla ilgili olarak bir çalışma başlatarak kara yoluna uyarıcı levhaların konulmasını ve trafik ekiplerinin denetim yapmasını sağladı.

Şirinkuyu kavşağında yapılan denetimlere kırmızı ışık ihlali yapan 388 araca cezai işlem uygulandı.

Bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde bu kadar kuralsızlığın yaşandığı kara yolunda bunca kazaların yaşanmasının sıra dışı olmadığı dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili Siverek Kaymakamlığından yapılan açıklamada, "Kaymakamımız Sayın Musa Aydemir iki vatandaşımızın da hayatını kaybettiği Sirinkuyu Kavşağında incelemede bulundu. Söz konusu kavşakta bir hafta içerisinde 388 araca 'kırmızı ışık' ihlalinden para cezası kesilmiştir. Lütfen trafik kurallarına uyalım, hayata sımsıkı sarılalım." denildi.

Ölüm yolunda ne yapılabilir?

Siverek Mimarlar Odasının yaklaşık 9 ay önce hazırlayıp Siverek Kent Konseyi'ne sunduğu ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği önlemler şunlar:

"İlçemizin içinde geçen şehirlerarası ana yolun şehir dışına çıkarılması ve bu ana yolun yeniden yapılanması

Şehrin kuzeyi ve Güney arasındaki tehlikeli trafik geçişleri için belirli kavşaklara alt geçitler ve katlı yolların eklenmesi

Gösterilen çevre yolu ve mevcut anayolun revize edilmesi

Şehir yolu yapılıncaya kadar mevcut yolda güvenlik önlemi alınması

Elektrik kesintilerinde trafik ışıklarının sorunsuz çalışabilmesi için enerji panellerini kullanılması


(Kara yolunda yapılması istenen köprülü kavşak örneği)


Şehir girişinden çıkışına kadar denetimli hız kontrolü

Yol üstü işaret ve çizgilerle araçların hızlarını düşürülmesi

Acil olarak Şirinkuyu, Saraykent ve Otogar kavşaklarında dal-geç köprülü kavşaklarının yapılarak güvenli trafik akışını sağlanması

Refüjlerde demir korkuluklarla yaya geçişini engellenmesi ve üst geçit sayısının artırılması gibi önlemler alınmalıdır.

Editör: Seda Nur ŞAHİN