İLKHA/ 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de çeşitli etkinliklerle kutlanılırken birçok resmi kurum billboardlara astırdığı afişlerle günün anlam ve önemine dikkat çekmeye çalışıyor. Tüm bunların yanında engelli vatandaşların sorunları da devam ediyor.
Tüm kamu kurumları ve diğer yerlerin engellilere uygun hale getirilmesi amacıyla 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasanın uygulanmasının 2015 yılına ertelenmesi engellilere mağduriyet yaşatsa da bu yasanın bireysel olarak tazminat davası talep etme haklarına da imkan vermesi kamu kurumları için bir zorunluluk getiriyor.
Kamu kurumlarında ve hayatın diğer alanlarında erişilebilirlik problemini yaşayan engelliler, bu sorununun ortadan kalkması için yetkililere çağrıda bulundu.
Engellilerin en büyük sorununun erişebilirlilik sorunu olduğunu belirten Şanlıurfa Omurilik ve İstihdam Derneğinin Başkanı Habip Polat, "2005 yılında çıkan 5378 sayılı yasa gereği tüm kamu kurumları yani insanoğlunun kullandığı her yer engellilere uygun hale getirilecekti.
Ama bu yasamız 2012 yılında 1+2 yıl olmak üzere 2015 yılına ertelendi. Artık yasa tamamıyla yürürlükte bundan sonra tüm kamu kurum kuruluşlarının, yolların, caddelerin erişebilirlikle ilgili standartlara ulaşması gerekiyor. Çünkü 2005 yılında çıkan 5378 sayılı kanun bireysel olarak tazminat davası talep etme haklarına da imkan veriyor. Bizim amacımız bunu tehdit amaçlı kullanmak değil tabi ki. Ama bu ülkede yaşayan her birey için eşit olma şartının ön planda olması gerektiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Erişebilirlik derken sadece tekerlekli sandalyelerin rampasının akla geldiğini söyleyen Polat, "Bu gün internete girdiğiniz zaman eğer bir görme engelliyseniz ve o kurumun internet sayfası görme engelliler için uygun değilse orası erişebilir değil demektir. Bir kuruma ya da hastaneye gittiğiniz zaman eğer o hastanenin veya kurumun içerisinde sağır-dilsizler için işaret dili bilinmiyorsa orası erişebilir değildir. Bu tür şeyler için ivedilikle bu işe el atılması gerekiyor." dedi.
En büyük engelin insanlar tarafından oluşturulan engeller olduğuna dikkat çeken Polat, şöyle devam etti: "Engellilik Allah'ın takdir ettiği bir durumdur bizim bundan bir şikayetimiz yoktur. Bizim için engel diye bir şey yoktur ama en büyük engel şehirlerde yaşanıyor. Ulaşımda, sağlıkta, erişimde, eğitimde çıkarılan engellerle karşı karşıyayız. Eğer bu yerlerdeki engellerimiz kaldırılırsa hiç kimsenin bu ülkede engelli olduğuna inanmıyorum." diye konuştu.
Kamu kurumlarının engelliler için uygun hale getirilmesi projesi kapsamında Harran Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını belirten Polat, bu çalışmanın diğer kamu kuruluşlarına örnek olmasını umduklarını söyledi.
Tüm engelli gruplarının sorunlarının bittiği bir dünya temenni ettiklerini ifade eden Mustafa Göçmez, özellikle Şanlıurfa'da görme engelli ve cam kemik vatandaşların sosyal hayata katılamamalarının çok büyük bir sorun olduğunu bu yüzden bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün farkındalık oluşturması temennisinde bulunan Şanlıurfa Omurilik ve İstihdam Derneğinin Başkan Yardımcısı Emrah Baş ise şöyle konuştu: "Tüm engelli kardeşlerimin Dünya Engelliler Gününü kutluyorum. Günümüzde şehirlerde yaşadığımız en büyük problem erişilebilirlik problemidir. Eğer bu sorunumuz çözülürse herhangi bir engelimiz kalmayacaktır. O açıdan 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde daha erişilebilir bir dünya, daha erişilebilir şehir bekliyorum."