Geleceğin enerjisi olarak bilinen ve güneş, rüzgar, termal gibi Yenilenebilir Enerji kaynaklarından elde edilen enerji santrallerinin sayısı hıza artıyor.

Türkiye’de hızla artan GES uygulamalarına güneş/gün sayısı en başta gelen illerinden birisi olan Şanlıurfa’da da ŞUSKİ Genel Müdürlüğü hayata geçirdiği örnek bir proje GES Projelerini arttırırken ayna zamanda da önemli ölçüde enerji maliyeti tasarrufu sağlıyor.

Hayata geçirilen GES Projesi ile ilgili olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada; Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan GES (Güneş Enerji Santrali) projeleri ile enerji bağımlılığından kurtulmak ve tasarruf elde etmek için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından şehrin birçok noktasında yeni yatırımlar yapılarak güneşi en fazla alan kentlerden biri olan Şanlıurfa'da GES projeleri çoğalıyor.

İlk etapta faaliyete sunulan GES projelerinden olan Şanlıurfa merkez içme suyu arıtma tesisinde çalışır durumda olan 14 dönümü kapsayan GES sistemi yılda toplam 1.150.000 KWH üretim sağlamaktadır.

ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, yine arıtma tesislerin çatı kısmına 16 dönümü kapsayacak şekilde 968 KWP GES sistemi kurdu. Çatılara kurulan GES projesi ile enerjide dışa bağımlılık ortadan kaldırılarak kendi enerjisini kendisi üreten bir tesis olarak hizmetlerini sürdürecek.

968 KWP gücündeki tesiste çift yönlü üretim yapabilen Bifacial Fotovoltaik panel kullanılarak yaklaşık yüzde 10’a kadar daha fazla üretim yapmayı planlan tesis yıllık 1.900.000 KWH enerji üretimi hedefleniyor. Yıllık 650 hanenin enerji ihtiyacına tekabül enerji üretimi planlandı. Tesiste aylık olarak güncel enerji maliyetleri ile ortalama 450 bin lira tutarında enerji üretimi yapılacak” ifadelerine yer verildi.

İshak Polat