Bir milletin asıl gücü tankı topu tüfeği değil inançlı ve imanlı gençliğidir diyor Prof. Dr. Necmettin Erbakan. Tarih boyunca altın harflerle destan yazan, kendinden söz ettiren örnek gençlerimiz vardır bu topraklarda.

Tarihimizin altın sayfalarında Ulubatlı Hasanlar, Fatihler, Selahattin Eyyubiler, Adnan Demirtürkler, Metin Yükseller onlardan bazılarıdır. Şüphesiz gençlik konusu ve gençlerin duruşu toplumlar için önem teşkil eder. Bir milletin gençliği bozulmuş ise yanlış yerlere saptırmış ise o toplum çökmeye mahkumdur elbet. Bu nedenle gençlerin değerini bilmek onları yönlendirmek onlara imkanlar tanıyıp fırsatlar tanımak lazım aksi takdirde gençlik başıboşluğa gelemez başıboş olduğu zaman da yanlış çevrelere yanlış yönlere yanlış alışkanlıklara, bataklıklara doğru yönelir, yol alır gider.

Bu manzaraların çoğunu başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde görmekteyiz maalesef. Genç nüfusuyla tanınan ülkemiz bu gençliğin beklentileri, eğilimleri, hedeflerini belirlemek onlara yol göstermek adına çalışmalar ortaya koymak zorundadır. Yıllarca gençlik çalışmalarının içinde aktif rol almış biri olarak her zaman gençlerin sorunları, beklentileri ve yeteneklerine göre çalışmalar yapmaya özen göstermişimdir. Çünkü ülkemizde ve ilimizde çok güzel bir hazinemiz var. İşte bu zengin kaynaklarımızı harekete geçirmek için gençlerle beraber hareket etmek zorundayız diyerek sürekli gençliğe yönelik projeler üzerine kafa yormaktayım.

Hayata geçirdiğimiz projelerden dolayı da Allah'a şükredip mutlu olmaktayım. Değerli okuyucularım, geçtiğimiz yaz ayında Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Sayın Mehmet Maşuk Özyaramış Bey beni kahvaltıya davet etmişti. Maşuk Bey'in nazik davetine icabet ettim sağ olsun başkanımız kahvaltı malzemelerini kendi elleriyle hazırlamış, kavanozlar içerisinde evinden getirerek servis etmişti.

Çok sevdiğim anılarımdan biri oldu o gün benim için. Bir taraftan kahvaltı yapıyor bir taraftan da gençliğin gidişatını konuşuyor neler yapabileceğimiz konusunda fikir alışverişinde bulunuyorduk.

Tam bu sırada Maşuk başkanla, gençlik için ciddi çalışmalar yapmamız gerektiğini söylerken "Ne yapabiliriz Hocam?" diye sorduğunda, "7 bölgeden 7 gençlik çalıştayı yapalım, gençlerin sorunlarını gençler tarafından tespit edip çözüm önerilerini de onlarla beraber ortaya koyalım" dediğimde Maşuk Bey baya sevinmişti bu fikre.

"Çok farklı ve güzel bir proje" dedi. "Bunu nasıl yapabiliriz?" diye sorduğunda, "Bunu Valilikler kanalıyla İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ni de dahil ederek belirlediğimiz 7 il ve o 7 ilin etrafındaki onar şehirden farklı alanlarda kendini kanıtlamış ve yetiştirmiş, bilgi birikimi yüksek olan gençlerimizi bu çalışmaya davet edelim." diye fikir verdim, o da o ara "Bizim genel başkanımız Salih Turhan Bey de benzeri bir şey istiyordu" dedi. Bunu yapalım dedi hocam.

İlk etapta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki gençlere yönelik yapalım demişti. Tabii bu projenin dışında genç alim yetiştirme projesi ve spor faaliyetleri ile ilgili de proje fikirleri vermiştim. Daha sonrasında da kendisiyle eskiden Yeşilay'da yönetimimde beraber çalıştığım, proje konusunda yetkin, bir dönem İl Milli Eğitimimizin Ar-ge koordinatörlüğünü yürüten ve halen Şube Müdürü olarak görev yapan dostum Halil Atlı Bey'den bahsettim. Halil Bey de hasbelkader yaz tatilinde olduğu için Urfa'ya gelmişti. Halil Atlı ve Maşuk Bey ile beraber bir oturum yaptık.

Daha sonra zoom ortamında toplantılar derken artık Halil Hocamızın da güzel fikirleriyle proje olgunlaşmaya doğru gitti. Maşuk Bey, bu projeyi genel merkezimiz de onaylarsa onların kararları doğrultusunda hayata geçirebileceklerini söyledi. O ay içerisinde AGD genel başkanı Salih Turhan Bey de bir toplantı için Urfa'ya gelmişti.

Kendisiyle gidip bir görüşme yaptım. Hem bu çalıştaydan bahsettim hem de bağımlılıklarla mücadele kapsamında Anadolu Gençlik Derneği'nin Türkiye çapında ciddi bir organizasyonun içine girmesi gerektiğini belirttim. Bahsini ettiğim projemiz Maşuk Başkanın üzerinde durmasıyla hayata geçiriliyor; ancak benim belirttiğim proje fikrine ilaveten Milli Eğitim kanalından ziyade, bölgedeki topluluklara ait gençlerle bu çalıştayın yapılması ilk etapta daha anlamlı olacağı yönünde karar verildi. Bu yıl da pilot uygulamayla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki gençlerle Şanlıurfa'da yapılmasına karar verildi. Çalıştayın masa başlıklarına, akademisyen tespitlerine, konu başlıklarına Halil Atlı hocamızın büyük katkı ve destekleri oldu.

Projenin akışı, projenin uygulanması, projenin renkli geçmesi için de çok ciddi katkılar yaptım. Geldiğimiz nokta ise; ilimizde çevre illerden gelecek olan belirli öğrencilerin ve Anadolu Gençlik Derneği'nin tüm Türkiye şube başkanlarının katılımıyla 3 günlük bir çalıştay yapılması planlandı. Projenin hayata geçirilmesi beni oldukça mutlu ve bahtiyar kıldı; çünkü gençlerin kendi bakış açılarıyla kendi gidişatlarını görmesi, çözüm önerileri ortaya koymaları ve çalıştay sonunda beklenen çıktılar şimdiden merakımızı celbetti.

Özellikle burada çıkacak olan fikirler bütün dünya gençliğine ve Türkiye'deki gençliğin gidişatına yön verecek olması, gelecek adına bizi oldukça umutlandırıyor. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği olan başta Anadolu Gençlik Derneği Genel Merkezi'nin, Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa şubesinin, Şanlıurfa'daki yerel yöneticilerin projeyi sahiplenmesi ve desteklemesi gençlik adına umut vericidir.

Umarız bu projemiz bundan sonraki yıllarda da Anadolu Gençlik Derneği Genel Merkezi tarafından ulusal düzeyde geleneksel hale gelir ve Anadolu'muzun bütün illerini kapsayacak şekilde uygulanır. Bundan sonra farklı il düzeylerinde uygulanması için projeye; Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi bakanlıklar hatta üniversiteler de dahil edilebilir.

Emeği geçenlerden Allah razı olsun, projemiz tüm ümmete hayırlı olsun.