İnsan bazen sahip olduğu hazineleri tanımaz, bilmez ve de farkında olmaz. Farkında olmadığı bu hazineden habersiz yaşar ve varlık içinde yokluk çeker. Şanlıurfa'mızın sakinleri de hazinenin üzerinde oturan bir halk olmasına rağmen, sahip olduğu zenginlikleri maalesef fark edememektedir.

Çok farklı kültürleri içinde barındıran Şanlıurfa; zengin mimari ve tarihi dokusuyla, kültürel zenginliği ile adeta bir müze şehir görünümündedir. Hayatlı (avlulu) taş evleri, tarihi sokakları, camileri ve medreseleri, kiliseleri bunun en büyük kanıtıdır.

Şanlıurfa kendi içinde yetiştirdiği ressamları, hattatları, gazelhanları, bestekârları, nakkaş ve neccarları ve geleneksel el sanatları ustaları ile her zaman fark oluşturmuş bir kadim kenttir. Tarihin ilk dönemlerden başlayarak her dönemin izlerini somutlaştırarak günümüze getiren ve toprağı kazdıkça da yerden fışkıran tarihi eserler ile bu hazine zenginliğini sürekli gösteren bir coğrafyadır.

Şanlıurfa sahip olduğu zenginliklerini değerlendirmesini bilmeyen yöneticiler ve tahrip eden belirli kimseler tarafından maalesef kültürel açısından yeterince değerlendirilmediği kanısındayım. Bu topraklarda yetişmiş bir kardeşiniz olarak, Milletime karşı olan sorumluluk bilinci ile gücüm nispetinde mücadele etmeye çalışıyorum.

İlimizin zenginliklerini değerlendirilmesi ve tanıtılması için ara ara girişimlerde bulunurum. En son girişimlerimizden biri de; yaklaşık bir ay önce Şanlıurfa milletvekilimiz Mehmet Ali CEVHERİ ve sanatçı dostlarımızla hanemizde bir araya gelerek bu zengin kültürümüzün tanıtımı için bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda ortaya çıkan fikirler , "Kültür Sanat Çalıştayı" gerekliliği ile arkadaşım Doktor Necla TOSMUR' la birlikte kolları sıvadık. Sayın vekilimizin desteklerini de alarak sanatçı dostlarla sorunları masaya yatırmak, çözüm önerileri üretmek mevcut potansiyelimizi farkında olup harekete geçtik.

Özellikle 2023 İslam Ülkeleri Teşkilatı tarafından Şanlıurfa'nın Turizm Kenti seçilmesini de bir fırsat bilerek buna yönelik neler yapabiliriz düşüncesiyle hareket ettik. Tabi bu çalışmayı ortaya koymak hiç de de kolay olmadı. Bizim için bir sanat platformu olarak hareket ettiğimizden dolayı resmi bir dayanağımızın olmadığını da belirtmek isteriz.

Sağ olsun sanatta ve sanatçıya değer veren Sayın Valimiz Salih AYHAN, mekân ve lojistik destek konusunda çalışmamıza tam destek verdiler. Kendisine müteşekiriz. Kurtuluş Müzesi'nde Urfa'nın sanatının kurtuluşunu ilan edeceğimiz düşüncesiyle yaptığımız "Kültür Sanat Çalıştayı" çok anlamlı oldu. Sayın vekilimiz Mehmet Ali Cevheri, Karaköprü Belediye Başkanımız sayın Metin Baydilli ve Eyyübiye Kaymakamı Kudret Kurnaz' ı bürokratik destek vermeleri ile 50 sanatçı ve bu sanatçıların farklı sanat dallarıyla ilgileniyor olması çalıştayımızı daha da anlamlı kıldı. Yediden yetmişe farklı yaş grubundaki üstatlarımız sanatçı ağabeylerimiz ve dostlarımızla bir araya gelerek, Urfa sanatını ve geleceğe taşınmasını için fikir jimnastiği yaptık.

Moderatörlüğünü Harran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekan yardımcısı Doçent Doktor Emine TEKER' in yaptığı çalıştayı çok heyecanlı bir atmosferde yürüdü. Resam Nihat Kürkçüoğlu çalıştay konuşmasıda; tebessümlü bakışlarıyla duruşuyla bizlere çok şey aktardı. Hattat Mustafa Kaçar Urfalı sanatçıların değer alınmadığını geçmişten bir valimizin bir sözünü hatırlatarak Urfa kültür ve sanatını bir çiğ köfte leğenin arkasına saklandığını söyledi.

Ressam Remzi Kara Bey, yerel yöneticiler tarafından kurslarının kapandığını ve sanatçıların desteklenmediğini söylese de Ebru sanatçısı doçent doktor Ömer sabuncu genç nesillerin geçmişteki sanatlardan bağlarını kopardığını, bunun içinde atölye ortamların oluşturulması gerektiğini söyledi. Evet değerli okuyucularım, dediğim gibi çok farklı ve renkli bir katılımla bir çalıştayı gerçekleştirdik.

Sayın vekilimiz Mehmet Ali Cevheri her zaman sanatın ve sanatçının yanında olacağını eksiklikler ve önerilerin takipçisi olacağını üzerine düşenin yapacağını sözünü verirken, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ilçe belediyesi olarak servis salonu ve atölye ortamının oluşturma sözünü vererek çalıştayı daha da heyecanlandırdılar. Tiyatro sanatının Urfa'da değer görmediğini söyleyen kaymakam Kudret Kurnaz, hafta sonlarının çocuklarıyla gidebilecek bir tiyatronun olmadığından yakındı.

Genç tiyatro sanatçısı Serdar arkadaşlarıyla prova yapacak ortamlarının olmadığını, oyunlarını sergileyecek salonların olmadığını, tiyatroya yönelik yeterince yatırım yapılmadığını söyledi.
Doçent Doktor Mahmut Kaya, sanatla ilgili ve görevli yöneticilerimizin sanat alanında belirli eğitimlerden geçmediğini üzerine düşen sorumluluğu yapmadıklarından dolayı olmalıdır ki; bugün bu arkadaşlar bu konuyu dert edinerek görevli olmamalarına rağmen bu çalışmayı organize ediyorlar.

Bu sorunları dile getiriyorlar diyerek, Urfa'daki kültür sanat hazinesinin farkında olmamız gerektiğinin altını çizdi. Çalıştayda söz alan bazı katılımcılar da, sanat faaliyetleri ile ilgili diğer illerin ve yurt dışı örneklerini anlatarak, Urfa'nın bu konuda bir atılımda bulunması gerektiğini aktardılar.

Şair Resam Fuat Rastgeldi Urfa'da Opera, bale, devlet tiyatro konservatuarının olmadığını söyleyerek, olan illerin de örneklerini verdi. Hattat İsmail Özbek Urfa'da sergi salonunun olmadığından yakındı. Doktor Necla Tosmur hanımefendi, Nevin Güllüoğlu 'nun açmış olduğu güzel sanatlar galerisinin kıymet bilmez yöneticiler tarafından kapatıldığını hatırlattı. Doç. Dr. Emine Teker, nitelikli kursların olmadığını ve sanat sokağının aslına göre çalışmadığına ve yerinin de yanlış yerde olduğunu vurguladı.

Çalıştay'da en çok öne çıkan eksiklikler sanatçılara değer verilmediğini, uluslararası sergi salonu, fuar alanı içinde barındıracak bir kültür merkezinin olmayışı, ilde kültür sanat komisyonunun olmayışı her yöneticinin bilinçli bir sanat danışmanın olmadığını gençlere ve sanatla ilgilenen hocalara yeterince değer verilmediği, uluslararası düzeyde çalışmalarının yapılmadığı, çağdaş bir Sanat Müzesi'nin olmadığı 2021 tarihinden bu yana kültür envanterinin yenilenmediğini ilde kültür Sanat potansiyelini belirleyecek bir çalışma olmadığını dile getirildi.

Başta yöneticiler olmak üzere sanat ve sanatçıya bakış açısının yanlış olduğu ilde, sanat faaliyetlerinin az ve niteliksiz olduğu tiyatro için yeterince bir salonun olmadığı, devlet konservatuarını illimizde olmadığı başlıkları öne çıkarken; Urfa'daki zengin potansiyelimiz ise insanların sanata ilgi duyduğu müzik sanatının yaygın olduğu Urfa'nın tarihi dokusu ve arkeolojik alanının zengin olduğu, Urfa'da renkli ve çok kültürlü olduğu Urfa'da farklı dillerde ve farklı ırklarda insanların bir arada yaşadığı öne çıktı.

Özellikle yapılması gereken çalışmaların başında uluslararası düzeyde bir sanat çalıştayının yapılması islam eserlerinin de içinde barındıracağı kapsamlı bir serginin yapılması sanat sokağının yerini değiştirilerek amacı doğrultusunda çalıştırılması sanat ödülleri programların düzenlenmesi uluslararası sanat çalışmalarının incelenip örneklerinin burada aktarılması gibi öneriler fikirler öne çıktı.

Bu çalıştayda büyük samimiyetlerle büyük çabalarla gerçekleştirdiğimiz kültür sanat çalıştayı basında da büyük ilgi gördü, bundan sonra çalıştay'dan çıkan çıktıların ilgililere iletmek ve takip etmek görevini yine biz sanat severler ve sanatçılara düşmekte...

Sevgilerimle