Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen, İslam İşbirliği Teşkilatı 11. Turizm Bakanları Konferansında Şanlıurfa '2023 İslam Turizm Kenti' seçildi.

Fas'tan Endonezya'ya, Yemen'den Kazakistan'a toplam 57 İslam ülkesini bünyesinde toplayan, BM'den sonra dünyanın en kapsamlı örgütü konumundaki İİT'in bu kararı, Şanlıurfa için büyük bir onur ve şans.

Bu onurun tevdi edilmesi ve şansın şehrimize kazandırılması için emek veren, çalışma ve gayretleriyle katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz.

Şüphesiz şehrimizin kendisi sahip olduğu tarihi geçmişi ve bugüne taşıdığı maddi ve manevi eserleriyle, Peygamber Şehri ve Medeniyetlerin beşiği sıfatlarıyla buna fazlasıyla layıktır. Ancak bunun farkında olan, Müslümanların ve tüm insanlığın ortak mirasını layıkıyla koruyan – kollayan güzel insanların çaba ve gayretleri olmasa bu sonuca ulaşılamazdı. Tarihçi, ilahiyatçı, edebiyatçı, araştırmacı, arkeolog ve aydınlarımız, mübarek şehrinin hadimi ve muhafızı olduğunun farkında olan yöneticilerimiz. Bu babda bildiklerimizin isimlerini saymakta bizim borcumuz:

Araştırma, tescil, kazı, restorasyon, yatırım, tanıtım ve turizme kazandırma yönünde büyük emekleri olan başta Cumhurbaşkanımız sayın R.Tayyip Erdoğan, Nurettin Yardımcı, Necmettin Cevheri, İbrahim Halil Çelik, Ziyaeddin Akbulut, Hasan Duruer, Muzaffer Dilek, Celalettin Güvenç, Abdullah Erin, Nihat Çiftçi, Cihat Kürkçüoğlu, Adil Saraç, Mehmet Oymak, Prof.Dr.Abdullah Ekinci, Klaus Schmidt. Prof.Dr.Mehmet Önal, Prof.Dr.Necmi Karul. Naci İpek, Hulusi Öcal, Mehmet Göncü, M.Talat Akay, Cevher İlhan, Uğur Beyazgül, Selami Yıldız, Hanefi Düşmez, Sabri Dişli, Mehmet Kurtoğlu, Sabri Kürkçüoğlu, Ebuzer Akbıyık, Selhattin E. Güler, İshak Polat, Hüseyin Güzel, Asuman Cevahir, Şurkav, GAP/BKİ, Beltur, Şanlıurfa Turizm A.Ş. ve Mehmet Uncu, Doğuş Gurubu, yerel basınımız, üniversitemiz, ülkemizin en güzel müzelerinden birini şehrimize kazandıran Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve yerel yetkilileri..

Kale etrafı, Turizm yolu, Kızılkoyun, Haleplibahçe, şehir içindeki tarihi dokuyu bozan eski betonerme binaların yıkımı, sanayi – galerilerin dışarı çıkarılması, ağaçlandırma ve güzelleştirme çalışmaları, yeşil alan – parklar, müzeler ve şehrin daha sağlıklı bir alt yapıya kavuşması için Büyükşehir'de Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye'de Mehmet Canpolat, Karaköprü'de Metin Baydilli, Eyyübiye'de Mehmet Kuş'un çalışmaları. Bugüne gelişimizde değerli katkıları olan hatırladığım isimler.

Hepsine ve ismini sayamadığım emek ve eserleriye Urfa'yı bugüne taşıyan herkese teşekkürler.

Cumhurbaşkanımızın 2019 yılını 'Göbeklitepe yılı' ilan etmesi, Göbeklitepe eserlerinin kopyalarının BM Genel Kurul binasının önüne yerleştirilmesiyle zirveyi yakalayan Urfa turizmi, yeni bir zirveye çıkıyor.

Şimdi buna hazırlanma zamanı.

Şehrimizde herkesin, her kurumun katkı ve katılımıyla bu fırsatı; şehrimiz, ülkemiz ve İslam alemi için kazanımlara çevirme zamanı.

Hz.Adem'in çiftçilik yaptığı bu topraklarda GAP'ın deneyimini Horasan'dan Afrika'ya, Arabistan'a paylaşmaya hazırlanalim. Sulama, Hidroelektrik, tohum, tarım teknikleri, gıda güvenliği, ilaç, helal gıda..

Hz.İbrahim'in şehrinde yeniden doğuşla, Allah'la dost olmayı, özgürlüğü, insan - millet ve ümmet olmayı hatırlayalım.

Hz.Eyyüp, Hz.Şuayb'ın kıssaları bugün ne kadar canlı? Urfa'daki kuraklıktan Mısır'a göç etmek.. Sığınmacı olmuş Urfalı bir zamanlar..

Mısır'dan kaçan Hz.Musa da Urfa'ya mı gelmiş..

Harran.. Gönlüyle kapılarını muzaffer İslam fatihi İyad bin Ganem'e açmış, Anadolu'daki ilk İslam şehri.. Horasan aslanlarının Sicilya'yı fethedecek komutanı doğurduğu şehir. Nureddin ile Selhaddin'in dizinde oturup feyz aldığı Hayatti Harrani hazretlerinin şehri.

Moğol'un yıktığı, Haçlının yarım asır esir ettiği şehir.. Harran ve Urfa.

Nureddin'le esareti, Kuvayi Milliye ile işgali bitiren topraklar.

Kudüs'ün yolunu açan, Yunan'ı denize dökmek için Anadolu'nun ilk ayağa kalktığı şehir.

Basra'dan Uceymi Paşa'nın, Girit'ten Abdulvahid Efendi'nin mücadelesini emanet alan şehir..

Haleb'in oğlu, Kerkük'ün dayısı..

Hasılı Urfa'nın kendi varlığı, son 40-50 yıldır turizm alanında sağlanan birikim ve çabalarla 2023 İİT Turizm Kenti seçilme şansı ve başarısını kazandı. Şehrimiz ve ülkemize tekrar hayırlı olsun.

Şimdi sıra 2023'e hazırlanma vakti.

Peygamberler Şehrine layık bir organizasyon ve sunuma hazırlanmalıyız. Kadim medeniyetler coğrafyasının bereketini, ziyaretçilerine ikram edecek bir seferberlik zamanı..