Tuğba POLAT / 10 yıl boyunca AFAD bünyesinde arama kurtarma görevlisi olarak çalışan ve katıldığı kurslar sonrasında edindiği tecrübeler ile eğitmen olarak çeşitli kurslar veren ve seminerlerde bilgi ve birikimlerini aktaran Fotoğraf Sanatçısı Yasin Küçük, 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depreme ilişkin düşüncelerini ve fotoğrafçı olarak yaşanan trajediye ilişkin duygularını İshak Polat'ın sunduğu " Yaşamın İçinden" programında dile getirdi.


Nüfusumuzun %72'si deprem kuşağında yer alıyor
Programda açıklamalarda bulunan Yasin Küçük; Öncelikle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Boyutları çok büyük bir deprem yaşadık. Bu deprem malumunuz olduğu üzere Şanlıurfa'yı da etkiledi. Geçmişte Van- Erciş depreminde bulunduk.
Bilindiği üzere Türkiye deprem ülkesi. Aktif fay hatları var. Anadolu coğrafyasına baktığımız zaman 2.000 yıllık bilinen tarih içerisinde onlarca yıkıcı deprem olmuş. Depremle beraber yaşamayı öğreneceğiz. Son deprem bize bir kez daha depremin değil binanın öldürdüğünü gösterdi. Bugün nüfusumuzun % 72'si sanayimizin % 90'ı deprem kuşağında yer alıyor" diyerek Türkiye'de alınması gereken tedbirlere vurgu yaptı.
Binaların yapım sürecinde yaşanan suiistimal ve ihmallere de değinen Yasin Küçük; malzemeden çalmak, uygun olmayan yere ev yapmak, buna göz yummak gibi ahlaki sorunlar aslında depremde yaşanan kayıpların sebebidir. Yıllar boyunca yapılan ihmalkarlıklar, liyakatsiz kişilerin yetki makamında olması, deprem afetinin boyutlarının büyümesinin sebebidir" diyerek binaların yıkılmasının sebeplerine dikkat çekti.

Profesyonel ekiplerin sayısının artması lazım
AFAD bünyesinde görev aldığı yıllarda katıldığı çalışmalara da değinen Yasin Küçük AFAD ekiplerinde görev alacak insanların özelliklerine dikkat çekerek; Öncelikle bu ekiplere katılacak arkadaşların fiziki ve psikolojik olarak arama kurtarma çalışmalarına uygun olması gerekiyor. Bunun yanı sıra deprem bize profesyonel arama kurtarma ekiplerine ne kadar ihtiyaç olduğunu gösterdi. Dolayısı ile profesyonel ekiplerin sayısın artması lazım" dedi.

Trajedinin fotoğrafını çekmek zordur
Arama kurtarma personeli olarak katıldığı Van Erciş depremine ilişkin gözlemlerini anlatan Yasin Küçük sorulan soru üzerine fotoğrafçı olarak böylesi afetlerde yapılması gerekenleri mesleki etik üzerinden yorumlayarak; Acıların yaşandığı bir yerde hayat kurtarmak varken fotoğraf çekmeyi pek fazla doğru bulmuyorum. Fotoğraf çekmektense hayat kurtarmak, bir enkaza yardım etmek en doğrusudur. Bir fotoğrafçı olarak sevincin, mutluluğun fotoğrafını çekmek kolay ve güzeldir ama trajedinin fotoğrafını çekmek zordur. Ama gelecek kuşaklara da bu afetlerin sonuçlarını göstermek için yıkılan binaların ortaya çıkan sonuçların da aktarılması için fotoğraf çekmek, arşiv tutmak önemlidir" dedi. Yasin Küçük arama kurtarma çalışmaları esnasında da basın mensuplarını ve fotoğraf sanatçılarının uyması gereken kurallara da dikkat çekti.

Deprem bize işimizi düzgün yapmadığımızı gösterdi
Depremin yol açtığı yıkım ve trajediye dikkat çeken Yasin Küçük önümüzdeki yıllarda daha başka yıkım ve acıların yaşanmaması için alınması gereken tedbirlere dikkat çekerek; Deprem bize işimizi düzgün yapmadığımızı gösterdi. Hem de ciddi bir tokat atarak gösterdi. Bundan sonra işimizi düzgün yapmamız gerekiyor ki bir daha bu acıları yaşamayalım" dedi.