Diyarbakır’da yer alan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Kalede bulunan surlar, gizli ayinlere ve dini rutinlere tanıklık eden alanları gün yüzüne çıkarıyor. Aynı zamanda “askeri yerleşim” yeri olarak da kullanılan Zerzevan Kalesi’nde kazı çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor.
Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, “Ayinlerin yapıldığı konaklama alanlarına ulaşmak için kış koşullarına rağmen çalışmalara devam ediyoruz. Bölge turizm açısından çok önemli,” ifadelerini kullandı.
Roma İmparatorluğu döneminden bu yana varlığını koruyan Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarında gizli ayin yapılan konaklama alanları ve surlara ait kalıntılar ortaya çıkmaya başladı.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesi yakınlarında bulunan kale, yerden tam 124 metre yükseklikte bulunuyor. Döneminde askeri yerleşim yeri olarak kullanılan alanda, dünya üzerinde bulunan son Mithras tapınağı keşfedilmişti. 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen alanda, kalıntılara ulaşmak için 2014 yılından bu yana kazılar devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi’nin katkılarıyla yürütülen çalışmalarda sur kalıntıları, tahıl ve silah depoları, mezarlar, yer altı kiliseleri, gizli geçitler ve su sarnıçları bulundu. Ayrıca MS 4. yüzyılda etkisini yitiren Mithras dinine dair tapınaklara rastlandı.
Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, bölgede binlerce tarihi eser bulunduğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında çalışmaların devam edeceğini açıkladı. Zerzevan Kalesi, kültür ve inanç turizmi açısından büyük önem taşıyor.