Yeşilay Cemiyeti hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yeşilay Cemiyeti 1. Dünya savaşı sonrası İngilizlerin İstanbul’u işgali esnasında toplumda gençleri alkole alıştırmak için bedva ve ucuz bir şekilde dağıtmaları ve direniş ruhunu böyle bir şekilde kırmak istemeleri üzerine duyarlı insanlarımızın ve özellikle Prof. Dr. Mazhar Osman’ın öncülüğünde  5 kişilik bir ekip tarafından Yeşilay o zamanki ismi ile Hilal-i Ahdar ismi ile 1920 yılında kuruluyor.  Yeşilay ilk kurulduğu zaman alkolle mücadele için kuruluyor ve 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Bakanlar Kurulu kararı le Kamu Yararına Faaliyet gösteren Kuruluş haline dönüşüyor. Zamanla ismi Hila-i Ahdar’dan Yeşil Hilal ve  sonrasında Yeşilay olarak günümüze kadar geliyor. 103 yıllık bir geçmişi olan köklü bir Cemiyet. Alkol ile mücadele ile başlayıp daha sonra tütün, kumar, madde ve teknoloji bağımlılığı adı altında 5 başlıkta Türkiye ve dünya çapında mücadele yürütüyor. Türkiye çapında 120 Şubemiz var. 97 tane uluslararası temsilciliğimiz var. Hatta Gazze’de de vardı ama İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü soykırım saldırılarından Gazze temsilcimiz şehit oldu. Yeşilay  BM ve Dünya Sağlık Örgütünde temsiliyeti olan bir cemiyet. Yeşilay bağımlılıkla mücadelede önleyici ve tedavi edici olmak üzere iki alanda mücadele eden ve bu konuda da sürekli kendisini güncelleyen ve yenileyen bir cemiyet.

Bağımlılık nedir?

Bağımlılık kişinin kendisini günlük hayatından alıkoyan alışkanlıklar, bırakmak isteyip te bırakamadığı madde kullanımı, kendisine zarar verdiğini bildiği halde bir davranışının sürdürümlesine biz bağımlılık diyoruz. Burada da alışkanlık ile bağımlılığı ayrıt etmek gerekiyor. Alışkanlığın zararı ile bağımlılığın zararı farklıdır.

Yeşilay Şanlıurfa Şubesinin bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Demin dediğim gibi bizim çalıma prensibimiz birincisi önleyici çalışmalar ikincisi tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarıdır. 1920 yılından 2015 yılına kadar Yeşilay önleyici kısımda faaliyet yürütmüştür. 2015 yılından sonra YEDAM ( Yeşilay Danışmanlık Merkezi)  adı altında tedavi alında da faaliyet yürütmeye başlamış. Önleyici çalışmalar olarak; bilgilendirmelerde bulunmak, farkındalık oluşturmak, kamuoyunu bilinçlendirmek için yapılan faaliyetlerin tümü önleyici çalışmalardır. Tedavi edici faaliyetler ise YEDAM bünyesinde pisklog, klink psikologlarımızın, halkla ilişkiler uzmanlarımızın  eşliğinde 5 dalda bağımlıları tedavi ediyoruz. Yani Yeşilay 2015 yılından bu tarafa bu alanda faaliyet gösterdiği gibi dünyaya da rol model oldu. Yeşilay bağımlılıkla mücadelede kendisini ispat etmiş, bu alanda söz sahibi olan bir Cemiyettir.

Yeşilay’ın yaptığı çalışmalar kapsamında işbirliği yaptığı kurum ve kuruluşlar hangileridir?

Bağımlılıkla mücadele de Cumhurbaşkanımız çok hassas. Bu vesileyle Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Bağımlılıkla Mücadele Kurulu kuruldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında Sağlık bakanlığı, Milli eğitim Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Yeşilay gibi kurumların olduğu bir Kurul oluşturuldu. Bu kurulun İller bünyesinde de Valililerin başında olduğu kurullar oluşturuldu. Bu ilgili kurumların illerdeki temsilcilerinin katıldığı kurullar belli zamanlarda toplantı düzenleyerek bir çalışma taslağı oluşturuyor ve hayata geçiriyor. Bağımlılıkla mücadele topyekûn bir mücadele. Bu mücadele kurumların bir araya gelmesi ve mücadele etmeyle de bitmiyor. Halkımızın bu mücadeleye girmesi ve destek vermesi gerekiyor. Mücadele ettiğimiz güruh küresel bir güç. Gayri resmi, kara para dediğimiz  kendi ekonomisi olan küresel bir gücün kötülük alanı.

Kurumların, güvenlik güçlerinin mücadelesi takdire değer. Ama eğitim ve bilinçlenme ailede başlıyor. Yürüttüğünüz mücadelede ailelerin önemi nedir? Ailelerin desteğini görebiliyor musunuz?

Madde bağımlılığı aslında bir arz ve talep meselesi. Arz kısmında güvenlik güçlerimiz sizin de belirttiğiniz gibi amansız bir mücadele veriyorlar. Ama talep kısmı da var ve biz talip kısmını azaltmasak, yok etmesek bu iş yürümez. Dolayısıyla çocuklarımızın bu illetlere bulaşmamasında aile temel unsur. Milli ve manevi değerler ile yetişmiş mayası güçlü çocuklar gençler zaten büyük ölçüde bu zararlı alışkanlıklardan uzak durur.

Yeşilay Şanlıurfa Şubesi olarak sizlerin faaliyetler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şahsım 1 Haziran 2022 yılında Kızılay Şanlıurfa Şube Başkanı olarak göreve geldim. O tarihten bu yana ne yaptık; Bizim Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak projemiz var. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele projesi. Bu işbirliği kapsamında geçen yıl yaklaşık 100 okulda bağımlılık semineri verdik. Bu yılda 13ilçede 235 okulda yaklaşık 100 bin öğrenciye bağımlılıkla ilgili seminer vereceğiz. Şu ana kadar 75 okulda verdik. Tatil dolayısıyla ara verdik ve tatilden sonra bu seminerlerimize planladığımız yaş grubuna göre devam edeceğiz. Bunun dışında Okulda Bağımlılığa Müdahale denilen bir protokolümüz var. Bu protokol çerçevesinde diyelim ki çocuk sigaraya yeni başlamış, hemen okuldaki Rehber Hocamız müdahale ediyor. Ki bu protokol çerçevesinde Rehber Öğretmenlerimizi alıp eğitim veriyoruz. Bünyemizdeki Formatör Hocamız bu eğitimi veriyor. Bunun yanı sıra Yaz Kur’an-ı Kerim kurslarında öğrencilerimize farkındalık eğitimleri veriyoruz. Mesela bu yaz 10 bin öğrencimize ulaştık. Cezaevlerinden bu eğitimleri veriyoruz. Müftülüğümüz ile görüşerek Cuma Namazında hutbede bağımlılıkla ilgili hocalarımızın YEDAM’ı tüm camilerde anlatmalarını sağladık. İl Milli Eğitim Müdürümüz ile görüşerek eskiden Okullarımızdaki Yeşilay Kulübünü yeniden hayata geçirdik. Bunun yanı sıra tüm okul müdürlerimize Yeşilay,  YEDAM ve bağımlılık ile ilgili bilgilendirmede bulunduk. Esnaf ziyaretlerimiz, muhtarlık ziyaretlerimiz, protokol ziyaretlerimiz oluyor yine faaliyetlerimiz kapsamında.

Siz göreve geldikten sonra Şanlıurfa’ya bağlı ilçelerde de Yeşilay’ın temsilciklerini kurdunuz değil mi?

Evet. Şu an 13 ilçemizde birer temsilcimiz var. Bakın bugün 235 okulda seminer düzenleme kolay bir şey değil. Bunun planlanması, öğretmen istihdam edilmesi, seminer düzlenmesi kolay değil. Bütün bunları kiminle yapıyoruz temsilcilerimiz ile yapıyoruz. Bunun yanı sıra 150 civarında resmi üyemiz ve 800 civarında gönüllümüz var. İnşallah gönüllü sayımız arttıkça, destek arttıkça bu bağımlılık illetini en asgari düzeye düşüreceğimize  inanıyoruz. Ve bu vesileyle de tüm vatandaşlarımıza bize katılmalarını, destek vermelerini rica ediyoruz.

Bağımlılıkla mücadelede yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Ailelerden gerekli desteği görebiliyor umusunuz?

En büyük sıkıntımız bağımlı bireylerin bağımlılığı kabul etmemeleri. Bir çok zaman aileler çocukların bağımlı olmasını kabullenemiyor. Doğal olarak hiçbir alile çocuğun o hale gelmesini kabullenemiyor. Anne baba bunu evladına yakıştırmıyor. Ama bu doğru bir mantık değil. Bunu gizlemek işin daha da büyümesini ve tedavi imkanını  daha da zorlaşmasına sebep oluyor. Ailelerimiz ne kadar erken harekete geçerse, bağımlı vatandaşımız tedaviyi ne kadar çok isterse bağımlılıktan kurtulma şansı da o kadar hızlı ve çabuk olur. Birde şunun altını çizmek isterim; birileri bağımlı oluyorsa bunda alile, komşu, öğretmen arkadaş olarak aslında hepimizin bir payı var. Bizim toplum olarak bağımlı kişiyi suçlayarak, dışlayarak ona katkı sunamayız, geri topluma kazandırmamız mümkün değil.  Dolayısıyla mücadeleye topyekûn mücadele gözüyle, felsefesiyle bakıp ona göre hareket etmemiz lazım.

Bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaş veya ailesi ne yapmalı?

Yeşilay bünyesinde YEDAM 115 numaralı hat üzerinden bağımlılara, bağımlı yakınlarına veya bağımlılıkla ilgili bilgi almak isteyenlere danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bakın 3 harf çok kolay. Telefonla 115 numaralı hat üzerinden bağımlı veya aileleri bizimle irtibata geçebilir. Bize gelen veriler kesinlikle kimse ile paylaşılmaz. Başvurularda ve sonraki süreçte gizlilik esastır. Şunun da altını çizmek lazım biz Yeşilay olarak sadece bağımlıya destek vermiyoruz, ailesine de destek veriyoruz. Aileye de psikolojik destek ve bağımlı bireye nasıl davranması gerektiği hususunda destek veriyoruz. Bunun yanı sıra diyelim ki bağımlı işsiz. Temyiz süresi dene bir şey var Bizim İş-Kur ile protokolümüz var. İş- Kur ile görüşerek kendisini uygun bir işe de yönlendirebiliyoruz. Yani hem hayata tutunmasına hem de topluma faydalı olmasına katkıda bulunuyoruz. Böyle imkanlarımız da var.

Gençlerimizi bağımlılıktan uzat tutmada değerler eğitimi ve  kültür, sanat ve sportif faaliyetlerinin önemi nedir?

Sorunuz için özellikle teşekkür ediyorum. Türkiye nüfusu baktığımız zaman genç bir nüfus. Özellikle  de Şanlıurfa nüfusu Türkiye ortalamasına göre en genç nüfusa sahip. Ve bunun yanı sıra Şanlıurfa Türkiye’de en yüksek doğum oranına sahip. Dünya yaşlanırken bizim genç nüfusa sahip olmamız aslında dikkat çeken bir nokta ve onun için küresel güçler tarafından yönetilen bir kirli el ile gençlerimiz bağımlılığa sürüklenmeye çalışılıyor. Olay bu kadar net yani. Bunu görmek lazım. Dolayısıyla Milli ve Manevi değerlerimiz ile yetişmiş bir gencimizin bu kirli ellerin tuzağına düşmesine imkan yoktur. Ama Milli ve Manevi değerlere sahip olmayan, ailesinde, çevresinde şefkat görmemiş, mutlu olmayan gençlerimizin bağımlılık riski her zaman için yüksektir ve büyük bir tehlikedir. Ayrıca gençlerimizin kültür, sanat ve sporla meşgul olmaları gençliğin içindeki enerjiyi atmak anlamında çok çok önemli unsurlardır. Bunun içinde özellikle yerel yönetimlerimizin gençlerimizin spor yapabilecekleri, kültür ve sanat ile vakitlerini geçirebilecekleri alanları oluşturmaları gerekmektedir.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?

Yeşilay ve faaliyetlerimizi anlatma fırsatı verdiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Bağımlılıkla ilgili biraz daha gündem yapmak gerekiyor. Bağımlılıkla mücadelede sadece iyi niyetli olmak yetmiyor. Topyekûn bir mücadeleye ihtiyacımız var. İyi organize olmamız ve birlikte hareket etmemiz lazım. Bu mücadelede Yeşilay olarak ailemizi genişletmek işitiyoruz ve tüm vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz.

Aziz Çiftçi kimdir?

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanıyım. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Fakültesini bitirip Urfa Lisesine Edebiyat Öğretmeni olarak atandım. 7 yıl Edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 2007 yılında kurucu Müdür olarak 11 Nisan Kemal Kılıç Lisesine atandım. Daha sonra Eyyübiye’de Mehmet Hacıbozanoğlu ilköğretim okulunda müdürlük yapıp daha sonra Sosyal Bilimler Lisesinde 7 yıl okul müdürlüğü yaptım. 2017 yılında ikinci üniversiteyi yerel Yönetimler bölümü okuyarak yüksek lisans yaptım. 2017 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine geçerek Başkan Danışmanlığı, Gençlik ve Spor Daire Şube Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı yaptım. Halihazırda da Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanlığını yürütmekteyim.