RÖPORTAJ: SEYFULLAH POLAT- İSHAK POLAT / İnsan kaynağı konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran Güzelçiçek; eksikliklerin giderilmesi noktasında adımlar attıklarını vurgularken, 1 yıl içinde organ nakli alanında önemli seviyelere ulaşacaklarının müjdesini verdi. Hocamıza, personel ve hastanelerine ilişkin sorduğumuz sorular ve cevaplar.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?

Hastanemiz 1992 yılında kuruldu. Önce şehir merkezinde 2015 yılında ise taşındığı Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü'nde hizmet vermeye başladı. 118 bin metrekare kapalı ve 114 bin metrekare açık alana sahip 4 bloklu hastanemiz; 64 poliklinik, 510 hasta yatağı, 174 yoğun bakım yatağı, 14 acil servis müşahede ve 1 adet izole yatağı ile toplam 684 hasta yatak kapasitesiyle Şanlıurfalı vatandaşlarımızın yanı sıra bölge insanımıza da hizmet vermeyi sürdürüyor. Hastanemiz köklü geçmişiyle yüzlerce Uzman Hekim ve Akademik kadroda Hekim yetiştirmiş bir kurumdur. Hali hazırda 190-195 civarında Araştırma Görevlisi Doktorumuz, bunun yanı sıra Akademik kadroda 70 civarında Hocamız, 450 civarında hemşire, destek personeli ile hizmet vermekteyiz.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN KURULUŞ AMACI HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?

Tıp Fakültesi hastanelerinin kuruluş amacı öncelikle Tıp Doktoru ( Tıp Fakültesinde okuyan Tıp öğrencilerini) yetiştirmektir. İkinci olarak Uzman Doktor yetiştirmek ve üçüncü olarak ta hasta bakmaktır. Bu manada Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi 3. Basamak Hastane statüsünde olup bölgede kaliteli sağlık hizmeti vermesinin ve hastalara şifa dağıtmasının yanı sıra asıl başarısı Türkiye'ye kazandırdığı Tıp Doktoru sayısıdır diyebiliriz.

ŞEHİR MERKEZİNE UZAK OLMANIZA RAĞMEN YOĞUNLUĞUNUZ GÖZE ÇARPIYOR. 2019 YILI İÇERİSİNDE BAKTIĞINIZ HASTA SAYISI HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?

2019 yılı verilerine göre bir yıl içerisinde baktığımız hasta sayımız 600 bin civarında. Yaptığımız ameliyat sayısı 37 bin. Günlük olarak polikliniklerimizde baktığımız hasta sayımız ise ortalama 2 bin 200 civarında.

SAĞLIK HİZMETİ SUNARKEN KARŞILAŞTIĞINIZ SIKINTILAR NELERDİR? ÖZELLİKLE HEKİM VE YARDIMCI PERSONEL SIKINTISI YAŞIYOR MUSUNUZ?

Bazı branşlarda hekim açığı ve özellikle yardımcı personel açığı hizmet sunumunda bizim için büyük bir sıkıntı maalesef. Birçok branşta vatandaşlarımıza en kaliteli sağlık hizmetini sunarken bazı branşlarda hekim açığımız nedeniyle yığılmalar söz konusu. Bu sıkıntıyı aşmak için Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik Hocamız başta olmak üzere Üniversite yetkililerimiz ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunuyorlar. Ama şunun da bilinmesi gerekiyor ki; bazı branşlarda yetişen hekim sayısı az ve çeşitli sebeplerden dolayı bu hekimlerimiz daha çok batı illerimizde görev yapmayı tercih ediyor. Mecburi hizmet, görevlendirme gibi çeşitli sebepler ile gelen hekimlerimiz de yine kendilerince haklı sebeplerden dolayı burada devam etmek istemiyor.

Özetle; bazı branş ve yan dallarda hekim açığı bir tek bizim değil maalesef Şanlıurfa ve bölgenin önemli bir sorunu ve bu sorunu çözmek için herkesin güç birliği yaparak bu hekimlerimizin buraya gelmesi ve burada kalması için çaba sarf etmesi gerekiyor. Kaldı ki, hekim ve personel eksikliği Şanlıurfa'daki tüm hastanelerimizin problemi. Bunun yanı sıra ücret politikasından kaynaklanan sebeplerden dolayı da hekimlerimiz Üniversite hastanesini tercih etmiyor.

HASTANENİZ GEÇTİĞİMİZ AYLARDA SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN SAĞLIK TURİZMİ BELGESİ ALDI. BU KONUDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Türkiye verdiği sağlık hizmetleri ile uzun zamandan beri yurtdışından hasta alıyor. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi de sahip olduğu donanım ve verdiği sağlık hizmeti kalitesi ile bu hizmeti verecek kapasite ve donanımda. Özellikle organ nakli, kalp ameliyatları gibi özellikli sağlık hizmetleri konusunda bölgede önemli bir konuma geleceğimiz konusunda ümitvarız. Bölgemizdeki ülkelerde yaşanan sıkıntıların son bulması ile bu hedefe ulaşacağımıza inancımız tamdır.

SON ZAMANLARDA GEREK ORGAN NAKLİ, ONKOLOJİ, ORTOPEDİ VE NEFROLOJİ GİBİ ALANLARDA HASTANENİZ ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTI VE ATMAYA DEVAM EDİYOR. BU ÇALIŞMALAR ARTARAK DEVAM EDECEK Mİ?

Teveccühünüz için teşekkür ediyorum. Hastanemiz belirttiğiniz branşlarda gerçekten Şanlıurfa'ya ve bölgeye yakışır hizmetlere imza atmaya başladı. Mesela; hastanemizde karaciğer nakli yapıyoruz ve bu sayı 30'u aştı. Nefrolog hocamız göreve başladı ve böbrek nakli yapmayı hedefliyoruz ve alt yapısını hazırlamaya başladık. İnme Ünitemiz hizmete başladı ve bölgemizde böyle bir ünite yok. Bu çok özellikli bir işlem ve biz artık İnme Merkezimizde çok daha kısa sürede teşhis ve tedavi imkanına sahibiz.

GÜZELÇİÇEK: BAŞARILARIMIZ EKİP ÇALIŞMASININ ÜRÜNÜDÜR

İshak bey şunu da ifade etmek isterim ki; bütün bu çalışmalar bir ekip çalışmasının ürünüdür. Hastanemizde başta hocalarımız olmak üzere tüm sağlık ekibimizin amacı insanımıza en güzel hizmeti vermektir ve çok şükür bu hastanemizin ortak gayesidir. Bu ortak gaye etrafında gönül birliği yapan insanlar inanın her şeyi başarır. Biz buna inanıyoruz ve vatandaşlarımızın da bu inanca ortak olmasını arzu ediyoruz.

ÖZELLİKLE PTC CİHAZI İLE BİRLİKTE VATANDAŞLARIMIZ KANSER TANISI VE TEDAVİSİ KONUSUNDA BAŞKA İLLERE GİTMEKTEN KURTULDU. NÜFUSU 2 MİLYONU AŞAN ŞEHRİMİZDE BU TALEPLERİ KARŞILAYABİLİYOR MUSUNUZ?

Aslında birçok branşta vatandaşlarımızın başka şehirlere gitmesinin önüne, verdiğimiz sağlık hizmetleri ile geçmiş olduk diyebilirim. Bunun yanı sıra Şanlıurfa'da onkoloji branşında tek PTC cihazı bizim hastanemizde bulunuyor ve tek merkez durumundayız. Malumunuz olduğu üzere bu cihaz kanser teşhisinde kullanılıyor. Bu merkezi kuranlardan, emeği geçenlerden Allah razı olsun. Tek bir hocamız olmasına rağmen merkezimiz fedakarlıkla yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu konuda da vatandaşlarımız bizi mazur görsünler lütfen. Evet, sizin de belirttiğiniz gibi yoğunluk var. Ancak 15 gün sonrasına gün verebiliyoruz. İnşallah bu konuda bir hoca talebimiz var ve bu gerçekleşir ise 15 günlük randevu zamanını daha da kısaltabileceğiz ve her hangi bir mazereti olmasa bile bu süre bile vatandaşımızın başka şehre gitmesinden daha makuldür diye de düşünüyorum.

GÖZ POLİKLİNİĞİNDE BİR YIĞILMA VAR. BU KONUDA BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Maalesef Göz Polikliniğimizde asistanımız yok. YÖK'ün göz bölümü ile ilgili yaptığı inceleme neticesinde asistan alımı durduruldu. Asistan gelmeyince böyle bir sorunla karşı karşıya kaldık. Rektörlüğümüz ve Dekanlığımızın girişimleri neticesinde bir hocamız geldi ve TUS sınavı sonrasında bu sorun giderilecek diye düşünüyorum. İnşallah 6-8 ay içerisinde bu sorun büyük ölçüde giderilmiş olacak. Bir de Göz A.B.D. Başkanı Ali hocamız çok özellikli ameliyatları yapıyor. Bölgede de bu ameliyatları yapan başka bir hekim olmayınca hali ile bir yığılma da söz konusu oluyor. Ki bu hastalar daha önce başka illere gidiyordu. Hocamız bu ameliyatları yapıca diğer hastalarımız mağdur oluyor. Ama hekim sayımızı artırdığımız zaman inşallah bu sıkıntıların hiç biri kalmayacaktır.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET EYLEMLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MOTİVASYONUNU NASIL ETKİLİYOR? ALINAN TEDBİRLER SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETİ AZALTTI MI?

Öncelikle kim olursa olsun bir insana yapılan şiddeti asla ve asla kabul etmiyoruz ve reddediyoruz. Hele hele bu şiddet, kendisini insanların yaşamasına, şifasına adamış sağlık çalışanlarına olunca. Hekimden, hemşireye, bilgi işlem çalışanından hizmetlisine kadar her hangi bir sağlık çalışanına yapılan şiddet, bütün çalışanların motivasyonunu çok kötü etkiliyor. Düşünün bir hekim günde 100-120 civarında hastaya bakıyor ve diyelim ki 4'ncü hasta da bir şiddeti, sözlü bir tacize maruz kaldı. Bu hekim arkadaşımızın ruh halini siz düşünün! Aslında yapılan çalışmalar, alınan tedbirler ile şiddet olayları azaldı diyebiliriz ama bunun sıfır olması gerekir.

Çalışanlarımız ile ilgili bir sıkıntı varsa zaten Hasta Hakları Birimimiz, ilgili arkadaşlarımız var ve biz bu şikayetlere karşı duyarsız kalmıyoruz. Sağlık çalışanları şifa için birçok sıkıntıya göğüs geren, birçok şeyden taviz veren insanlar. Ve inanın insanlarımızın şifasına vesile oldukları zaman bir şey beklemiyorlar ama şifa bulan insanlarımızın bir güler yüzü, bir teşekkürü o hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza öyle bir ödül ki.

KAS HASTALIKLARI, SSPE, PKU GİBİ NADİR HASTALIKLAR KONUSUNDA İLGİLİ BRANŞ HOCA VE POLİKLİNİKLERİ HASTANENİZDE GÖREBİLECEK MİYİZ?

Çocuk metabolizma da iyi bir hekim arkadaşımız vardı ve olağanüstü hizmetleri oldu. Maalesef buradan tayini çıkınca ( Dr. Meryem Karaca hocamız. Buradan şükranlarımı sunuyorum) bir sıkıntımız oldu ve bu sıkıntının giderilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğümüzün girişimleri oldu. Geçici görevle bir hekim arkadaşımızı görevlendirdiler. Bunun yanında bir başka hekim arkadaşımızın gelmesi söz konusu. Geldiği takdirde Çocuk Metabolizma Polikliniğini sürekli olarak hizmette tutmayı hedefliyoruz. Biz ilimizde tek olan Metabolizma Laboratuvarını kurduk. Hocamız olmazsa bu Laboratuvarımız atıl kalacak maalesef. Erişkin ve Çocuk Nöroloji de bir sıkıntımız yok.

Yine özetlersek; vatandaşlarımıza sürekli ve kalıcı hizmet vermek bizim gayemiz. Bu hizmeti vermek içinde çaba sarf ediyoruz. Sıkıntılarımız var mı? Var. Bizde bu sıkıntıları çözmek için buradayız ve inşallah bütün hastalıklara yönelik ilgili branş polikliniklerinin kurulması için de çaba sarf ediyoruz.

LABORATUVAR DENİNCE GENETİK A.B.D. BÜNYESİNDE İHTİYAÇLARA CEVAP VEREBİLİYOR MUSUNUZ?

Şu an genetik ile ilgili tüm tetkikleri burada yapabiliyoruz. Ya da buradan kanı alıp Ankara, İstanbul gibi yerlere gönderip istenilen tetkiki vatandaşımızı oralara göndermeden yaparak ihtiyaca cevap verebiliyoruz.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ OLARAK GERÇEKTEN SEÇKİN BİR HASTANE OLMA YÖNÜNDE CİDDİ ADIMLAR ATILDI, ATILIYOR. BU BAŞARIYI TAÇLANDIRMAK ADINA SİZİN ÖNÜNÜZE KOYDUĞUNUZ BİR HEDEF VAR MI?

Tüm arkadaşlarım adına söyleyebilir ki çok şükür seçkin bir hastaneyiz. Sadece birkaç branşta eksiğimizi insan kaynağı anlamında tamamlarsak tam olarak arzu ettiğimiz seviyeye geleceğimize inanıyorum. Maddi olarak hiçbir sıkıntımız yok, malzeme konusunda sıkıntımız yok. Ki bu söylediğim başarıları gelen denetçilerimizin ifadeleri teyit ediyor. Ama mesela Nükleer Tıpta, Göz Bölümünde hoca takviyesi yaparsak gücümüz katlanarak artacaktır. Biz Fakülte Hastanesi çalışanları olarak gücümüze inanıyor ve sizlerin, vatandaşlarımızın da buna inanmasını arzu ediyoruz.

BİR HASTANIN ŞİFASINA VESİLE OLAN HEKİMİN, SAĞLIK ÇALIŞANIN DUYGULARINI NASIL İFADE EDERSİNİZ?

Bir hekim iyileşen bir hastasını gördüğü zaman bunun bir başarı olduğunu düşünür ve mutlu olur. Her mesleğin bir tatmin duygusu vardır ve bu duygu hekim için iyileşen hastasıdır.

HOCAM, BU HİZMETLERİ VERİRKEN YEREL BASINDAN BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

Sorunuz için çok teşekkür ediyorum. İnsan odaklı bu hizmetleri verirken güzel ve doğru şeyler yaparken takdir edilmek, taltif edilmek isteriz. Bu bizim hizmet arzumuzu, şevkimiz ve performansımızı arttırır. Eleştirilmekten asla gocunmayız. İnsanız, hata yapabiliriz. Eleştiriler doğruyu bulma anlamında iyidir. Yeter ki doğru ve yapıcı eleştiriler olsun. İnanın biz eleştiriye açığız ve yeter ki yapıcı eleştiriler olsun.

RÖPORTAJA GELMEDEN ÖNCE YOĞUN BAKIMDAN GELDİNİZ. HEM İDARECİLİK HEM DOKTORLUK… YORULMUYOR MUSUNUZ?

Yorulmuyorum. Evet, doktorluk yorucu bir iş ama idarecilik görevimi yerine getirirken mesleğimden uzaklaşmak istemiyorum. Âcizane Çocuk Doktoruyum ve bundan önceki görevimde Çocuk Yoğun Bakıma bakıyordum. Burada 3 hekim arkadaşımla birlikte görev paylaşımı yaptık ve arkadaşlarımın iş yükünü hafifletmek istiyorum. Yaptığım işten mutluluk duyuyorum ve yorulmuyorum.

KİŞİSEL BİR SORU; KENDİNİZİ BAŞHEKİM OLARAK MI GÖRÜYORSUNUZ YOKSA BİR EKİP LİDERİ Mİ?

Kişisel felsefemde bireysel hiçbir şey yoktur. Ekip çalışması vardır. Bir ekip varsa ve bu ekip çalışırsa orada başarı olur. Ekibiniz yoksa hiçbir şey başaramazsınız. Ben bir Başhekim olarak bireysel olarak Süpermen bile olsam hiçbir şey başaramam. Dolayısı ile tüm hastane ve hastane çalışanları olarak biz bir ekibiz ve güzel bir şeyler başarabiliyorsak hekiminden idarecisine, hemşirelerinden bilgi işlemcisine, hizmetlisine, güvenlikçisine kadar kim varsa bu ekibin başarısıdır. Şuna tüm kalbimle inanıyorum; çalışan memnun kalırsa, hizmet alan daha memnun kalır.

BİZİM SORMAYI UNUTTUĞUMUZ SİZİN EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ NELERDİR?

Öncelikle bu röportaj imkanından dolayı size ve gazetenize teşekkür ediyorum. Şanlıurfalılara ve bölge insanımıza yönelik nitelikli sağlık hizmetleri verilmesi konusunda başta Rektörümüz Prof. Mehmet Sabri Çelik hocamıza, emeği geçenlere, katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Tüm Şanlıurfalı vatandaşlarımıza hastanemiz çalışanları adına en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum.

BAŞHEKİM AHMET GÜZELÇİÇEK KİMDİR?

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 3 yılı aşkın süredir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapan Güzelçiçek, 1977 yılında Siverek'te doğdu. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Güzelçiçek, 2001-2005 yılları arasında Halfeti İlçesinde Pratisyen Hekim, 2005-2010 yılları arasında ise Bezmialem Vakıf Gureba Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde Asistanlık görevlerinde bulundu. 2011-2016 yılları arasında Şanlıurfa Çocuk Hastanesinde 6 yıl Başhekimlik yapan Güzelçiçek, 2016 yılından beri Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görev yaparken; Kasım 2019'da Başhekimlik görevini yürüten Prof. Dr. Mehmet Akif Altay'ın görevden ayrılmasıyla boşalan Başhekimlik görevini üstlendi.