Seyfullah Polat

UNESCO Dünya Kültür Mirası Göbeklitepe, Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş.'nin önerisi ve girişimleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde Avrupa Megalitik Kültür Rotası ağına katılan Türkiye'deki ilk ve tek ören yeri oldu.

Keşfinden bu tarafa tüm dünyanın ilgisini çeken ve Şanlıurfa'ya daha çok ziyaretçi gelmesini sağlayan Göbeklitepe, İngilitere, İrlanda gibi ülkelerde bulunan Megalitik yapıların içinde bulunduğu Avrupa Megalitik Kültür Rotasına dahil olarak elde ettiği prestijle Avrupa'dan Şanlıurfa'ya yeni ziyaretçilerin gelmesini sağlayacak.

Şanlıurfa ve Bölge turizmine önemli katkı sağlayacak

Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. tarafından yapılanr açıklamada; Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş., UNESCO Dünya Kültür Mirası Göbeklitepe ile Avrupa Megalitik Kültür Rotası'na Türkiye'den katılan ilk kurum olarak katılıyor. Üyelik süreci 2020 yılının başında Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının yaptığı değerlendirme ziyaretinin ardından kurumumuzun, Avrupa Megalitik Kültür Rotasına temsilci olarak önermesiyle başlamıştı. Pandemi nedeniyle üyelik dosyası bir süre askıya alınmış, sürecin tekrar başlatılması için yakın zamanda Almanya'da yer alan ve Göbeklitepe'nin bu önemli rotaya katılması büyük bir heyecan duyan Dr. Rüdiger KELM'in direktörü olduğu 'Megalitik Rotalar Organizasyonu' ile temasa geçilmiştir.

Avrupa Megalitik Kültür Rotası, 1987 yılında Avrupa Konseyi tarafından başlatılan Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programının bir parçasıdır. Kültür Rotaları, zaman ve mekanda deneyim seyahatleri yaşatarak, farklı ülke ve kültürlerin Avrupa'nın ortak ve yaşayan kültürel mirasına katkıda bulunmasını sağlamaktadır.

Avrupa Megalitik Kültür Rotası: Danimarka, İngiltere, Almanya, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç'ten müzeler, Jeoparklar, bilim adamları ve turizm uzmanları için megalitik kültürün olağanüstü öneminin altını çizmek için bir platform olarak 2004 yılında oluşturulmuştur. Rota, Avrupa megalitik anıtlarının turizm değerini yeniden keşfetmek, tanıtmak ve bu şekilde ortak kültürel mirasın bir parçası olarak koruma faaliyetlerini geliştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Türkiye'den Göbeklitepe'nin bu rotaya katılması ile Avrupa Megalitik Kültür Rotası gelişecek, Şanlıurfa'ya Avrupa'dan yeni ziyaretçilerin gelmesi sağlanacak ve Bölge Turizmine katkıda bulunulacaktır. Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. ilimiz ve ülkemiz için yine bir ilki gerçekleştirmiştir' ifadelerine yer verildi.