GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen "Afet Bölgesi Şanlıurfa ilinde Üretim ve İstihdam İçin Arıcılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında 114 arıcıya 2.850 adet arılı kovan ve 570 adet boş kovan dağıtımı yapıldı. İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen dağıtım törenine, Vali Hasan Şıldak, GAP İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Kaya ve arı yetiştiricileri katıldı.
Şanlıurfa, arı ve arı ürünleri üretiminde atılım içerisinde..

Arı yetiştiricilerine kovan dağıtımı programına katılan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Kaya, gazetemize verdiği demeçte; “Birliğimiz  çatısı altında 900 civarında üyemizin yürüttüğü çalışmalar kapsamında arıcılık faaliyetlerimiz devam etmektedir. 2,600 arı kolonimiz bulunmakta olup yıllık olarak her bir koloniden 16-17 kğ bal üretiyoruz. Urfa’da arıcılık ön plana çıkıyor ve bunda birinci olarak Karacadağ bölgemiz ve bu bölgemizde üçgül, keven, sarı diken,  kekik, sütlüğen gibi bitkilerin olması geliyor. Tabii burada en önemli bitki pamuk. Türkiye’de üretilen pamuğun yarısından fazlası Urfa’da üretiliyor.

Urfa arıcılık konusunda bir atılım içerisinde. Urfa’daki bal üretiminde Adana, Hatay, Mersin  Kahramanmaraş gibi illerimizden göç alıp burada bal hasadı yapıyorlar. Burada sadece Urfa bal üreticisi konaklamıyor.  Siverek, Viranşehir, Hilvan gibi ilçelerimizde  Nisan Mayıs gibi aylarda üçgül bulunuyor ve bu aylarda yoğunluk olarak hem arı gelişimi hem de bal üretimi için bu günler çok önemli günlerdir” diyerek Şanlıurfa’da arıcılık faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 
Arı biterse tarım biter, tarım biterse insanlık biter
Devletin ara yetiştiricilerine ilişkin de gazetemize açıklamada bulunan Kenan Kaya; “Bugün burada dağıtım töreninde hazır bulunan Valimize, Tarım ve Orman İl Müdürümüze, GAP İdaresi Başkanımıza, TKDK İl Koordinatörümüze ve arı yetiştiricilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu kurumlarımızın Urfa’daki arı ve bal üretimine destekleri bizim için çok kıymetlidir. Bu destekler konusunda özellikle TKDK’nın destekleri, GAP İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün maddi destekleri çok önemlidir ve bu destekler devam ediyor.

Arıcılık sadece bir bal üretimi ile sınırlı değildir. Ekonomik ve sağlık açısından arıcılık üretiminde polen, propolis, arı sütü, arı zehiri, başta olmak üzere bunlar bir tıbbi – aromatik ilaçtır. Bunun yanı sıra arının en büyük faydalarından birisi tarıma olan faydasıdır. Döllenme konusunda özellikle bademe olan faydasıdır. Arı olmasa badem olmaz, badem olmasa arı olmaz. Arı biterse tarım biter tarım biterse insanlar da biter” diyerek arıcılığın önemine dikkat çekti.

Kaynak: GAPGündemi / Nebihe Uçan