GAPGündemi dijital'da canlı olarak yayımlanan moderatörlüğünü Ömer Faruk Kazancı'nın yaptığı "1 kitap 1 Yazar" programının bu haftaki konuğu Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış oldu.

Sarmış, programda "Umutla Umutsuzluk Arasında" isimli sosyal içerikli hikâye kitabını tanıttı.

Kitabında uyuşturucu ile mücadelede üst yöneticilerin, eğitimcilerin, ailelerin ve çevrenin yapması gerekenleri anlatan Sarmış, uyuşturucu konusunda ailede bir bilinç oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

"Son yıllarda özellikle Urfa üzerine yoğunlaştım"

Yazmaya küçük yaşlarda başladığının altını çizen Sarmış, "Yazmaya, anneannemden duyduğum masalları yazarak başladım. Okul hayatında şiirler yazmaya çalıştım. Daha sonra şiirlere, hikâyeler ve öyküler ekledim. Daha sonraki dönemlerde ise deneme ve roman çalışmaları yaptım. Son yıllarda özellikle Urfa üzerine yoğunlaştım. Eski Urfa'nın tüm mahallelerini sokak sokak dolaştım. 10 binin üzerinde fotoğraf çektim ve bin sayfa yazı yazdım. Bu yazdıklarıma bağlı olarak bilimde, sanatta, kültürde ve değişik alanlarda Urfa'da iz bırakmış kişilerle röportajlar yaptım. İlerde kitap olma niyetiyle yazıyorum. Görür müyüz böyle bir şeyi bilemiyorum? Sosyal medyayla da uğraşıyorum. Sosyal medya ile birçok kişiye ulaşma imkânı var. Uzun yıllar GAPGündemi'nde köşe yazıları yazdım. Yaptığım röportajlar, bölümler halinde GAPGündemi'nde yayımlanıyor. " ifadelerini kullandı.

"Uyuşturucu kurbanı olmuş insanların hayat hikâyelerini kaleme aldım"

"Umutla Umutsuzluk Arasında" isimli sosyal içerikli hikâye kitabından bahseden Sarmış, "Topluma karşı sorumluluklarım var, bunu derin bir şekilde hissediyorum. Toplumda pek çok sorun var. Eğitimci olarak hedef kitlemiz gençler olduğu için gençlerin sorunlarından haberdarım. Gençlerin en önemli sorunlarından biri, hatta ilk akla geleni madde bağımlılığı yani uyuşturucu kullanımıdır. Çok uzun yıllardır bu işle uğraştığım için bu konuyu bir kitaba dönüştürme ihtiyacı hissettim. Uyuşturucu konusu teorik olarak çok konuşuluyor, yazılıyor ve çiziliyor. Ben de hayatın içinden ve olaylardan örnekler sunarak bu konuyu vermeye çalıştım. Uyuşturucu kurbanı olmuş insanların hayat hikâyelerini, yakın çevreleriyle görüşerek kaleme aldım. Yazdığım hikâyelerin %70-80'ni yaşanmış hikâyelerdir." şeklinde konuştu.

"Uyuşturucu birçok sorunun sonucu; birçok sorunun da sebebidir"

Amacının madde bağımlılığı sorununa dikkat çekmek olduğunu vurgulayan Sarmış, "Amacım insanlar bu uyuşturucu kullanımını herhangi bir hastalık olarak görmesinler. Böyle bir gerçeğimiz var ve bu sorun bütün dünyanın baş belasıdır. Ülkemizde ve Urfa'da da çok ciddi büyük bir tehlike ve bu tehlike tüm mücadelelere rağmen artıyor. Tek başına bir uyuşturucu sorunundan bahsedemeyiz. Uyuşturucu sorunu birçok sorunun sonucu; birçok sorunun da sebebidir. Uyuşturucu kullananlar, hırsızlık ve gasp yapıyorlar, şiddete başvuruyorlar ve ailelerini perişan ediyorlar. Bir bataklık gibi elini veren kendini kaptırıyor. Sadece bağımlılar değil, aile ve toplum da bundan etkileniyor. Bu olayların bir kısmını hikâyeler şeklinde kitapta toplamaya çalıştım." diye konuştu.

"Herkesin uyuşturucuya başlama hikâyesi başka başkadır"

Uyuşturucuya başlama sebeplerine değinen Sarmış, "Özellikle sanat dünyasından bazen duyuyoruz. Dünyevi bütün zevklere kavuşmuş ama daha yeni yeni heyecan arayan bir kesim var. Bunlar çok küçük bir azınlık. Bunlar yeni heyecanlar bulmak uğruna uyuşturucuya başlıyorlar. Bunun dışında kimse durup dururken uyuşturucuya bulaşmıyor. Bir takım sebepler bir araya gelince uyuşturucuya başlıyor. Herkes için aynı sebepler geçerli değildir. Herkesin uyuşturucuya başlama hikâyesi başka başkadır. Kimi başından çok kötü bir olay geçiyor. Bazıları ailesinde uyuşturucu kullanan birilerinden etkilenerek uyuşturucuya başlıyor. Büyük bir kısmı ekonomik sebeplerde uyuşturucuya bulaşıyor. Çünkü çok büyük paralar dönüyor. Bu iş çok özel yeteneğe sahip olmak gerekmiyor. İnsanlar kısa yoldan zengin olmak için uyuşturucuya bulaşıyor. Satanlar içiyor, içinler satıyor. Bunlar birbirini tetikliyor." ifadelerini kullandı.

"Uyuşturucuya bulaşanlar insani melekelerini kaybediyorlar"

Uyuşturucuya bulaşan kişinin çok kısa süre sonra uyuşturucuyu temin etmek amacıyla uyuşturucu satmaya başladığına vurgu yapan Sarmış, "Uyuşturucuya bulaştıktan sonra uzak durmak mümkün olmuyor. Uyuşturucuyu almak için tüm yolları deniyorlar. Bulaşanlar başkasını da uyuşturucuya bulaştırıyor. Bulaşan kişi uyuşturucu nasıl bulacak? Arkadaşına da teklif ediyor. Uyuşturucuya bulaşanlar insani melekelerini kaybediyorlar. Bir kasım aileler, uyuşturucu bağımlısı olan çocuklarını, düzelirler diye evlendirmeye çalışıyor. Bunu yapınca bakıyorsunuz uyuşturucu bağımlısının eşi de uyuşturucuya bulaşıyor. Böyle aileler de doğan çocuklarda büyük risk altında oluyor." dedi.

"Uyuşturucuyu bırakmak için çok profesyonel destek ve sağlam irade gerekiyor"

Sarmış, "Uyuşturucu bağımlılarının kitap okuyarak veya nasihat dinleyerek uyuşturucudan kurtulmaları mümkün değildir. Uyuşturucu bağımlısı olduktan sonra uyuşturucudan kurtulma imkânı çok düşük. Uyuşturucuyu bırakmak için çok profesyonel destek ve sağlam irade gerekiyor. Uyuşturucudan korunmak için alınacak önleyici tedbirler önemli. Aileleri, uyuşturucu ile ilgili bilinçlendirmek gerekir. Mutlu ve huzurlu ailelerin çocuklarının uyuşturucuya bulaşması uzak bir ihtimal. Yine de uyuşturucuya bulaşmaz diye bir garanti yoktur. En iyi ailelerin çocukları bile böyle bir tehlike altındadır. Çocukların bir kısmı evde ilgi ve sevgi görmediği ya da şiddet gördüğü için evden kaçarak kötü arkadaş çevresine bulaşıyor. Arkadaş çevresinden ilgi görünce de onlarla ortak hayat yaşamaya başlıyor. Aileleri bilinçlendirmek lazım. Çocukların mutlu ve huzurlu bir ailede yetişmesi sağlanmalıdır. Anne ve babalar çocuklarına ilgi ve sevgi göstersin. Nereye gidiyorlar takip etsin. Bir takım riskler varsa zamanında müdahale etsin. Geç kalındıktan sonra dönüşü olmuyor." şeklinde konuştu.

"Kitabımı üst düzey yöneticilerin okumasını arzu ediyorum"

Sarmış, "Kitabımı üst düzey yöneticilerin okumasını arzu ediyorum. Bu kitabı okusunlar ki uyuşturucunun hayatın içinde ne kadar büyük bir sorun olduğunu öğrensinler ve merhamet duyguları galeyana gelsin. Bu sorunla ilgili bir şeyler yapma sorunluluğu kendilerinde hissetsinler. Anne ve babaların çocuklarının sadece karınlarını doyurması yetmiyor. Onları okula göndermeleri ve okul ihtiyaçlarını karşılamaları yetmiyor. Sadece sınav başarılarıyla ve ders notlarıyla uğraşmaları yetmiyor. Aynı şekilde çocuklar, zamanlarının büyük bir bölümünü okullarda öğretmenlerle birlikte geçiriyorlar. Öğretmenlerin de bu konuda çok duyarlı olması gerekir.

Mehmet Sarmış kimdir?

1962 yılında Urfa'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Urfa'da tamamladı. 1984 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun oldu. Farklı illerde 8 yıl kadar öğretmenlik yaptıktan sonra 1993 yılında Urfa'ya öğretmen olarak atandı. Öğretmenlik, okul müdürlüğü, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Müdür Yardımcılığı ve Karaköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Şu an eğitim uzmanı olarak çalışmaya devam etmektedir. Yayınlanmış 8 kitabı bulunuyor. Evli, 2'si kız, 6 çocuk babasıdır.