GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Meral Bayat'ın hazırlayıp sunduğu "Meral Bayat'la Biz Bize" programının canlı yayın konuğu Prof. Dr. Sedat Benek oldu.

Prof.Dr. Benek, tarafından hazırlanan “Harran Ekolü: El-Battani”  belgeseli dünyanın en seçkin festivallerinden biri olarak gösterilen “Paris International Film Award” festivalinde “ toplam 7 ödül almıştı.

Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili yaptığı çalışmalara değinen Prof.Dr. Benek, "2009 yılında mevsimlik tarım işçileri ile ilgili TRT Kürdi için 13 bölüm belgesel çektik. Bugün, Türkiye'ye baktığımız zaman mevsimlik tarım işçilerini ve dolayısıyla daha da önemlisi bu mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarını görüyoruz. Resmi rakamlara göre 20 bin; ama genelde 50 bine yakın öğrenci zamanında okula başlayamıyor ve okullar kapanmadan da okulu bırakmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla mevsimlik tarım işçileri ile ilgili 13 bölümlük bir belgesel çektik. Suriye'de iç savaş başlamadan önce de Türkiye - Suriye sınırının oluşturduğu travmaları içeren TRT Kürdi'de yayımlanan 39 bölümlük bir belgesel daha çektik. Bu belgeselin yönetmeni, senaristi ve yapımcısı olarak çalıştım. Daha sonra bağımsız sinema çalışmalarım oldu. Siverek belgeselini çektim. Suriye savaşının çocuklar üzerinde oluşturduğu travmaları konu edilen 'Kevok' isimli filmi çektim. Urfa'daki çocukların eğitim sorununa dikkat çekmek amacıyla da 'Şakha' isimli film çektim. Urfa'nın kültürel değerlerini ele almak için de 'Bir İnsan Bir Kent: Urfa' isimli belgesel çektim. Daha sonra uzun metrajlı 'Göbeklitepe' belgeselini çektim." diyerek açıklamasının devamında çektiği belgesellerin aldığı ödülleri ve başarıları dile getirdi.

"Sinemanın bütün pozisyonlarında çalıştım"

Kendi yazdığı hikayeleri, senaryolaştırarak filme çevirdiğini ifade eden Prof.Dr. Benek, "Belgesel ve sinema bir yerde hikâye oluşturmaktır. Rahmetli annem iyi bir hikâyeciydi. İlk ilhamımı annemden aldığımı düşünüyorum. Bir bilim insanı olarak da sinemadan daha çok belgesellere ilgim vardı. 2005 yılından beri sinemanın bütün pozisyonlarında çalıştım. Ağırlıklı olarak kendim hikâyeleri yazıyorum ve senaryolaştırıyorum, sonra da yönetmen olarak bu filmleri çekiyorum. Üç temel alanda sinema yapıyorum. İlk olarak toplumsal sorunları ele alıyorum. Kültürel miras çalışmaları yapıyorum. Akademik olarak yaptığım araştırmalar hem de toplumsal olarak dikkatimi çeken sorunları ele alıyorum." diyerek hem kendi imkânlarımla hem de sponsorlar desteğiyle belgesel ve film çektiğini belirtti.

"Mutlu insanları ortak noktası herkesin bir hobisi vardır"

Bir eğitimci olarak çocuklara ve gençlere tavsiyelerde bulunan Prof.Dr. Benek, "Urfa'daki kanaat önderleri, iş insanları, kamu kuruluşları ve üniversite ile birlikte topyekûn çocukların eğitime erişimi ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için bir program başlatılmalıdır. Bu artık her dönem her seçimde her platformda karşımıza çıkıyor. Urfa'da 300.000 tarım işçisi bulunuyor. Bunların 50.000'i öğrenci ve çocuk yaştalar. Eğitime 2 açıdan bakıyorum. Birincisi öğrencilerin eğilimlerine uygun, istekleri doğrultusunda yönlendirmeleri gerekir. Örneğin bir çocuk aşçı olmak istiyor. Normalde bir çocuk evde 'Ben aşçı olmak istiyorum' derse sanki aşçılık üniversite eğitimi gerektirmiyor gibi anlaşılabilir. İnsanlar sevdiği işi yaparsa mutlu olurlar. Aileler ve öğretmenler çocuklarının bu isteklerini dikkate alarak onları yönlendirmelidir. Mutlu insanları ortak noktası herkesin bir hobisi vardır. Çocuklarımızın hobilerini ve yeteneklerini onlara fark ettirmemiz lazım.

 Sedat Benek kimdir?

1971 yılında Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesine bağlı Uluyazı (Hoşin) kırsal Mahallesi'nde dünyaya geldi.

İlkokulu Hoşin'de, ortaokulu Hilvan'da, liseyi Urfa Lisesi'nde okudu.

1994 yılında Uludağ Üniversitesi’nde Coğrafya Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı.

1996 yılında Harran Üniversitesine Araştırma Görevlisi olarak girdi.  

2005 yılında Ankara Üniversitesinde doktorasını tamamladı.

2006 yılında Harran Üniversitesine yeniden döndü. 2012 yılında doçent, 2018 yılında profesör oldu.

Harran Üniversitesinde halen görev yapmaktadır.

Bölgesel kalkınma, çocuk işçiliği ve sınır konularında çalışmalar yürütmektedir.

Yaklaşık 20 yıldır sinema ile uğraşan Benek, 80 civarında sosyo-ekonomik, bölgesel kalkınma, mevsimlik tarım işçiliği, coğrafi bilgi sistemleri ve planlama konusunda yayınları bulunmaktadır.

Bugüne kadar kısa, orta ve uzun olmak üzere Urfa ile ilgili 12 tane belgesel çekti.

Kaynak: GAPGündemi /Faruk Deveci