Son yıllarda bayram ne yazık ki farklı algılanmaya başlandı. Bayram denildiğinde birçok kişinin aklına birlik beraberlik olgusu değil, 'tatil' gelmeye başladı. Anne babanın elini öpmek yerine bir telefonla her şeyi hal ettiğimizi sanıyoruz.

Osmanlı'da Ramazan Bayramı nasıl kutlanırdı?

Her şeyimizi neden kaybediyoruz.

Eskiden arife şekeri diye bişey vardı,

Sahi neydi o arife şekeri bilen var mı? Osmanlı döneminde çocuklar bayrama 1 gün kala bayramlıklarını giyer sokaklar da şen şakrak bir şekilde hoplar-zıplar-koşar oynarlardı. İşte bu çocuklara arefe şekeri denirdi.

Osmanlı döneminde bayramlar her zaman büyük bir coşkuyla kutlanırdı. Küsler araştırılıp bulunur ve barıştırılırdı. O dönemde elinde avucunda olan, ihtiyaç sahiplerine destek çıkar ve bayram coşkusu hep birlikte yaşanırdı.

ZENGİN FAKİR GİBİ- FAKİR ZENGİN GİBİ BAYRAMLAR YAŞANIRDI.

Şimdiler de ise modern hayatının etkisiyle her şey değişti.

Hele ki büyük şehirlerde gelenekler unutuldu gitti.

Artık isteseniz de büyüklerimizin elini öpemeyeceğiz.

(Dudaklarının yerine çenesini değdirenler rahat olun)

Bizde ' geçmiş bayramın mübarek olsun' diye bir anlayış var herhalde bayramdan sonra böyle kutlama olacak...

Bayram namazının ardından babanın evine tüm kardeşler gider, baba yoksa en büyük abiye topluca gidilip kalabalık aile kahvaltıları kurulurdu.

Amcalar -Yeğenler -Halalar- Kardeşler- Etliler- Dede - Torun - Baba Anne oğul kız

Hepsi bir araya gelmiş olurdu bu kahvaltıda.

Sohbetler gülüşmeler ne güzeldi ne bereketiydi o anlar...

Haaa bide unutmadan söylim,


son 1 hafta külünçe (kurabiye) yapılırdı, analarımız adeta kendi aralarında yarışırdı. Hamurlar gündüzden açılır, iftardan sonrada ailece oturulur hamur açılırdı, benim görevim açılan hamuru çatallamak, bir kardeşim çörek otu susam serper, bir kardeşim fırına götür getir, bir kardeşte fırında pişmesini beklerdi. Tam bir ekip işi şefimizde annemizdi.

Bayramlaşmaya gelen misafire çayla beraber ikram edilirdi bu külünçe, sülalenin erkekleri külüncelere not verirlerdi. Bizim sülalede Fatma halamın üstüne o külünceyi yapan olmazdı, bayrak hep ondaydı.

Ah ahhh ne kadar güzel günlerdi onlar.

Bu bayramları çok özledik çokkkk. Her şeyi değiştirmek elimizde, gelin bu bayram evimizde oturup hatalarımızı düşünüp hep beraber kendimize çeki düzen verelim.

Hepinizin Ramazan Bayramı mübarek olsun.


Sağlıcakla kalın.