"Şehirler insanlık tarihinin aynalarıdır. Yaşanmış Medeniyetlerin değerlerini bağrında taşıyan, onların damgalarını antik eserlerinde barındıran ve onları çağımıza ulaştıran bu kalıntılar geçmiş medeniyetlerin mayalarıdır."   

Küreselleşme bir yandan dünyayı küçültürken diğer yandan yerel kültürlerin çeşitliliğini ortaya çıkarmış ve kentler arasındaki rekabeti de kamçılamıştır. Mağara duvarına resim yapan insan mağarayı nasıl bir mekâna dönüştürerek farklılaştırdıysa şehri ifade eden günümüz logoları da aynı şeyi yapmaktadır. Rakip illerde olmayan, ancak o şehrin özelliklerini temsil edebilecek yöreye özgü değer, sembol, şekil, renk ve karakterin şehir logosunda kullanılması gerekmektedir. Logo, şehir hakkında iyi bir imaj oluşturmalıdır. Özgün, çağdaş, akılda kalıcı bir logo ve ona eşlik edebilecek etkileyici bir slogan o şehre bir avantaj sağlayabilir. 

Şehir logosu, şehrin bilinirliği ve tanıtımında da önemli bir görsel kimlik elamanıdır. Ünlü tasarımcı Van Der Rohe'un meşhur mottosu olan "az çoktur" anlayışının bir yansıması olarak az öğe yer alması gerekirken mevcut şehir logolarının çoğunda çok fazla sembol yer almaktadır. 

Peki, şehir logosu nasıl olmalı? İlk akla gelen soru da budur. Naçizane bizim önerimiz ise şu şekildedir.

"-  tasarımı özgün olmalı,
 - Estetik olmalı,
 - Dikkat çekici olmalı,
 - Çağrışım yaratabilmeli, 
- Kolay anlaşılmalı, 
- Kolay hatırlanabilmeli, 
- Benzer logolardan ayırt edilebilmeli, 
 - Farklı mecralarda kullanıma uygun olmalı ve özelliklerini yitirmemeli," 
olarak düşünmekteyiz.

Şehir logosunun, şehrin kartviziti olduğu unutulmamalıdır.

Kentte yüksek olan suç oranları, gasp ve yağma gibi olayların yaygınlaşmasıyla turist akışını da etkileyen olumsuz tanıtımların etkisini ortadan kaldırmak için 1977 yılında I LOVE NY (New York'u seviyorum) sloganı bulunmuş ve halen kullanılmaktadır. Ayrıca Las Vegas'ın "Vegas'ta Olan Vegas'ta Kalır" sloganı en meşhur olanıdır.

Şehirlerimizden bazılarının sloganlarına bakalım;

* Konya: Gönüllerin şehri.

* Amasya: Şehzadeler Kenti, 

* Şanlıurfa: Doğuştan Marka şehir 
* Bursa: Ulu şehir

* Adıyaman: Huzur ve Barış Şehri 

Bu arada Türkiye'deki ilk tescilli şehir logosu da Gaziantep iline ait olduğunu belirtelim; "Şimdi Gaziantep'e gitme zamanı" sloganı ile Gaziantep'e gitmenin zamanının geldiğine, geç kalınmaması gerektiğine vurgu yapılmaktadır. Hatay'ın da "ben, sen yok! biz varız" sloganı ile, Hatay'ın farklı dil, din, kültür özelliklerine sahip olan halkının, birlikte kardeşçe yaşayabildiğine, kültürel mozaikliğine vurgu yapılmaktadır. 

Alanya da "Güneşin Gülümsediği Yer" sloganını benimsenmiş ve sembol olarak da güneşin ısıtıcılığını ve kentin huzurunu simgelediği düşünülen gülen güneş seçilmiştir . 

Eskişehir ise "Şehir medeniyettir", "Şehir güzelliktir?, "Şehir gelecektir", "Şehir tarihtir" gibi ifadelerin sonunda  "Şehir Eskişehir"dir" sloganı parlatılmaktadır.

Şehir logoları, gelişen ve değişen şehrin dokusuna ayak uydurdukları sürece güncelliklerini korurlar. Değişime gidilirken psikolog, halkla ilişkiler uzmanı, pazarlama stratejisti, görsel tasarım uzmanı vb kişilerden destek alınmalıdır. 

Modern logolarda kısa sürede hızlı okunabilen yazı karakterleri oluşturulduğu ve en fazla iki rengin kullanıldığı görülmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 turizm stratejisi de incelendiğinde Türkiye?nin Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illerinde kültür turizmi canlandırılarak marka kültür kentleri oluşturma hedefleri vardır. 

Sürece bir katkı anlamında Şanlıurfa için ne düşündüğümüz sorulabilir. "Doğuştan Marka Şehir" sloganın değişme zamanın geldiğini ve Türkiye Yüzyılı Şehirleri arasındaki yerini alması için yeni bir şehir logosu ve sloganı çalışması yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu  Logo ve slogan şehrin tamamının sembolü, şehrimizin söylemi ve  ortak paydası olmalıdır.

Önerilerimiz Tarihin sıfır noktasında, Mezopotamya'nın verimli hilalinde kurulmuş Peygamberler şehri Şanlıurfa için; "Mezopotamya'nın incisi", "Peygamberler Şehri", Göbeklitepe ye atfen "Her şey burada başladı"  ayrıca şehrin köklü medeniyetini vurgulamak için "Medeniyetlerin doğduğu şehir"  de kullanılabilir.