Şanlıurfa'nın sorunları sahip olduğu zenginliğinin sorunları ve çözüm önerileri konusundan Urfa'mızın farklı kesimlerini temsil eden 250 katılımcı ile düzenlenen ortak akıl ile yarınlar çalıştayı 40 moderatör tarafından yürütüldü.

Çalıştaya kültür sanat alanında katkı sunmak adına davet edildim. Çalışday izlenimlerimi siz değerli okuyucularla paylaşacağım.

Değerli okuyucular çalıştaylar insanlara farkında olmadan ya da bir konu hakkında bilmedikleri farklı kişilerin görebildiği sorunlar ve çözüm öneriler konusunda ciddi manada katkı yapar. Önemli olan çalıştay değil çalıştaydan çıkanların hayata geçirilmesidir. Bunun için gelişmiş ülkeler bu tür çalışmalarla ülkesini sürekli kalkındırır ve geliştirir. Bu manada Şanlıurfa valiliği tarafından düzenlenen ortak akıl ile yarınlar çalıştayı bu açıdan önem teşkil eder asıl önem teşkil edecek olan konu ise çalıştay da katılımcıların ortaya koyduğu tespitlerdir.

Ortalama 4 aydır Sivas'tan ilimize atanan Vali Salih Ayhan her ne kadar duygusal olarak Sivas'tan vazgeçmese de geldiği ve yönettiği ili Şanlıurfa'yı tanımak bilmek, katkıda bulunmak ve daha güzel yönetmek adına bir çabanın içinde olduğu hepimizce malumdur. Çok farklı bir sosyal yapıya sahip olan Urfa'yı anlamak, bilmek, yönetmek elbette zordur çünkü Urfa'nın kodlarına baktığımız zaman farklı özelliklerini okuyabilmekte. İlimizi yarınlara taşımak adına bu çalıştayın düşünülmesi muazzamdır her ne kadar çalıştayı düşünülmüşse de ya profesyonel anlamda her türlü çalıştay tekniğine göre tedbir alınmış olsa da tekrar altını çizerek belirtmek lazım çalıştay'dan çıkan sonuçların hayata geçirilmesi önemlidir.

Değerli okuyucularım çalıştay büyük bir heyecan ve büyük bir katılım ile başlaması biz katılımcıları gerçekten mutlu kıldı özellikle AK parti vekillerinin orada olması çıkabilecek sorunların çözümü için bizleri daha da Urfa adına umutlandırdı. Vali Salih Ayhan Urfa ödevimi hazırlayacağım tüm halkımın fikir ve düşüncelerini önemsiyorum birlikte hareket edeceğiz diyerek salona seslense de vekil Halil Özcan belediyelerimizin turistik ve tarihi çarşılarda eksikliklerinin bariz bir şekilde göze batıyor demesi Bir hayli ilgimizi çekti vekil Özcan iş adamlarının Urfa'da yatırım yapmak istemediği ve gelen fırsatların başka yerlere kaydığını söylemesi de yine biz salondakileri bayağı düşünceye sevk etti.

AK parti milletvekili Mehmet Ali Cevheri mevcut eğitim sorunlarını tekrarlarken özellikle yol haritası konusundan bir çalışma çıkarılması gerektiğini vurguladı. Evet değerli okuyucularım çalıştayda daha farklı masalarda sürekli yükselen görüşlerden biri de şüphesiz ikinci üçüncü bir üniversitenin olmayışı bu sorun da eğitim açısından ciddi bir problem bunu da çözmek yine salonda olan ve olmayan vekillerimize hükümete STK yöneticilerimize ve iş adamlarımıza görev düşmektedir.

Zemzem Gülender Açanal ve vekilimiz de bakanlıkta yapılan toplantılar ve önerileri salonda paylaşırken Urfa'nın misafirlerine sahip çıkması gerektiğini altını çizdi. Evet değerli okuyucularım vekiller Vali açılış konuşmasını heyecanlı yaptıktan sonra katılımcıları 5 salona ayırarak yönlendirdi Benim de içinde olduğum kültür sanat ve turizm salonu da kendi içinde altı ayrı masadan oluşmaktaydı.

Özellikle kültür sanat masasına katılmak istediğimi burada çok güzel çalışmalar ortaya koyacağımı düşünerek değerli arkadaşlarla masa etrafında toplandık neler mi konuştuk nasıl bir atmosferdeydik gerçekten en heyecanlı masa olduğunu söylesem abartmamış olurum. Ciddi bir fikir seferberliği heyecanlı ve hararetli tartışmalar söyledikleri hayata geçirecekmiş gibi canla başla herkesin düşüncesine sahip çıkması en çok hoşuma gidenler arasındadır.

Neleri konuştuk neleri önerdik neler projelendirmesini tavsiye ettik evet değerli okuyucularım tabii ki hepsini burada saymakla bitiremem çok güzel fikirler çok güzel sorunlar çok güzel tespitler var olan imkanlarımız yapılması gerekenler özellikle de Şanlıurfa'nın 2023 İslam ülkeleri turizmi başkenti seçilmesi bu masanın çalışmalarının ile çok ciddi katkılar yapacağından dolayı çok güzel önerilerde bulundu. Öncelikle temel sorunlarımız ilimizin kültür sanat ve kongre merkezinin olmayışı sanatçılara değer verilmeyişi sanatçılar açısından Sanat çarşısının ve sanat eserlerini sergileyecek mekanlarının olmayışı ciddi sorunlarımızın başında geldi.

Urfa'mızın tarihi dokusunun zengin olması geçmiş medeniyetlerin izlerini günümüze taşıması zengin bir kültürel yapıya sahip olması Bereketli Hilal'in üzerinden olması Halil-ü Rahman gölü, Göbekli tepesi ile Harran ovasıyla çok olanaklara sahip olduğu ortak görüşümüz oldu. Özellikle Şanlıurfa'nın müzik açısından UNESCO tarafından tescillenmesi gerektiğini uluslararası kültürel ve sanatsal çalıştaylarının fuarlarının yapılması tasavvuf müziğinin zenginliğini göstermek adına konserlerin yapılması gerekliliği vurgulandı.

Sanat Evi Sanat Sokağı sanatçıların gözleme izleme ve tercüme edilmesi için uluslararası alanlara taşınması yurt dışında sanatçıların Urfa'da ağırlanması çalışmalarının buralarda sergilenmesi müzik festivali ödüllü yarışmalar çalışmalar gibi öneriler öne çıktı. Yaklaşık 6 saat süren çalıştayın raporlandırılması ve sonucunun heyecanla salonda dinlenmeye geçtiğimizde merakımız daha da arttı.

Çalıştayı 5 başlık altında 5 profesör tarafından onar dakika süre verilse de kimisi 20 dakika olsa da heyecanlı bir şekilde sonuçlar salondakilerle paylaşıldı. Şehrin altyapısının olmayışı trafik problemi ulaşım problemi mimarisi sağlıktaki hekimlerin göç etmeleri hastaların İl dışına nakledilmesi hastanelerin kendi aralarında koordine probleminin yaşadığı eğitimden sezonluk tarım işçileri Suriyeli mülteci çocuklarının sorunları kalabalık aile çocuklarının derslik yetersizliği öğretmen yetersizliği gibi sorunlar ve çözüm önerilerle çalıştayın sonuçları sunuldu.

Özellikle kurumlar arasında iletişim bozukluğunu vurgulandığı raylı sisteminin ve toplu taşıma araçlarının arttırılması yönündeki öneriler dikkat çekiciydi. Urfa'da ikinci üçüncü üniversitenin yapılması Urfa'daki kültürel zenginliğini fark edilme işe taş tepelerinin isimlerinin değiştirilmesi gerektiği Suruç evlerinin farkından olunmadığı sit alanlara yeterince değer verilmediği otellerin yetersizliği çalıştay raporundan yansıyan bazı başlıklar arasındaydı.

Sunumlardan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül sözü alarak yaptıklarını ve yapacaklarını tekrar altını çizerek kültür Sanat kongre merkezinin yapılması konusunda yer ayırdığını ancak Ankara'nın konuya sıcak bakmadığını sebebinin ise bu tür mekanların üç ayda bir faaliyet gösterdiğinden dolayı kaynak açısından sıkıntı oluşturduğu yönünde görişini belirterek Büyükşehir Belediyesi tarafından buraya ayrılan yerin bir kütüphane formatından farklı birimleri de içine alacak şekilde hayata geçireceğini söyledi.

Zeynel Abidin Beyazgül pek yakında tramvayın hayata geçeceğini trafik sorunun içinde aynı gece kurmaylarıyla bir toplantı halinde olacağına da belirtti. Son söz Vali Salih Ayhan'dan biz gereken ödevimizi aldık gelecek yıl bu konuların yaptıklarımızı ve yapamadıklarımızı illerden nasıl yapacaklarımıza dair tekrar bu kitle ile görüşeceğini belirtti. Vali Ayhan, valilik olarak burada çıktıların üzerinde aylarca çalışmalar yapacağını da vurgulayarak çalıştaya katılan herkese teşekkür etti.

Değerli okuyucularım elbette çalıştayda daha onlarca sayfalık bilgiye öneri sorun proje ve tavsiyeler ortaya çıktı. Özellikle yıllarca katıldığım bu benzeri çalıştaylardan kapaklı pasajdan Balıklı göl ile olan bölgenin yaya geçidi olması her ne hikmetse Bu çalıştayda da ortaya çıktı ama çalıştaydı dikkatimi çeken şeylerden biri de engellilerin sorunlarının masaya yatırılmayışı yatırıldıysa da sonuç bildirgesinden sunulmaması oldu.

Umarım hararetle katıldığımız bu çalıştayın sonuçlarında ilimize hayata geçirilecek projeler ile halkımızın mutluluğuna mutluluk katar. Bir Urfalı olarak çalıştayı düşünen organize ettiren başta Sayın valimiz Salih Ayhan Bey'e ve katkı ve katılım sağlayan tüm dost ve arkadaşlara hocalarımıza şükranlarımı sunuyor mutlu yarınlar diliyorum.